Auguszta
-7 °C
0 °C

A Fidesz keresi Orbán helyét

2002.05.04. 11:23
Egymásnak ellentmondó hírek látnak napvilágot Orbán Viktor kormányfő lehetséges ellenzéki szerepvállalásáról. Ami biztos: a hamarosan leköszönő miniszterelnök kedden ismét nagygyűlésen értékeli a politikai helyzetet.
Pártelnök valószínűleg nem lesz a Fidesz-ben Orbán Viktor, de az egyelőre még kérdéses, hogy pontosan milyen pozíciót foglal el a jobboldali ellenzék élén a következő esztendőkben a kormányfő.

Pártok felett

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a miniszterelnök a polgárinak nevezett oldal pártjai felett álló, integráló személyiség szerepére készül. Az azonban, hogy ezt milyen keretek között teszi, még kérdéses. Várhatóan erre is utal majd azon a keddre tervezett nagygyűlésen, amelyet a budai Várban tart. A Népszabadság szerint a jövő heti esemény a Silvio Berlusconi olasz kormányfő által létrehozott Forza Italiához hasonló, pártok felett álló jobboldali mozgalom zászlóbontása lehet. A lap úgy tudja, hogy Orbán már ellenzékben, a jobboldal vezetőjeként havonta más-más helyszínen, főként vidéken tart nagygyűléseket, hogy egyben tartsa, és ha kell, mozgósítsa a Fidesz-MDF szavazóbázisát. Ennek a sorozatnak a nyitánya lesz a keddi. A Magyar Hírlap viszont úgy értesült, hogy a Fidesz frontemberei elvetették a "Hajrá Magyarország" civil kezdeményezés ötletét. Orbán Viktor rendszeresen megszólal majd, de a pártharcokba nem száll be.

Ugyanazok máshol

A Fidesz fontosabb posztjain kisebb változások várhatók ugyan, de új vezetők megjelenése nem valószínű. A pártelnöki tisztséget várhatóan továbbra is Pokorni Zoltán tölti majd be, de lehet, hogy ismét ő vezeti majd a párt parlamenti frakcióját is. Az Országos Választmány élén Várhegyi Attilát Kövér László követheti. Áder János, aki az elmúlt négy esztendőben az Országgyűlés elnöke volt, nem kíván parlamenti alelnök lenni, így lapinformációk szerint az önkormányzati választások előtt pártja kampányfőnöke lehet. Az Országgyűlés alelnöke Szájer József frakcióvezető

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!