Huba
19 °C
33 °C

11 évre ítélték emberölésért az MDF-es politikust

2007.05.10. 16:39
Emberölésért 11 év fegyházbüntetésre ítélte a Somogy megyei bíróság csütörtökön a marcali önkormányzat volt MDF-es képviselőjét, aki hat lövéssel végzett egy 34 éves helybeli férfivel, akivel üzleti kapcsolatban állt. Az ítélet nem jogerős.

A 2006-os önkormányzati választásokon a Magyar Demokrata Fórum marcali listavezetőjét, Szabó Gyulát emberölésért első fokon 11 év börtönbüntetésre ítélték. A sikkasztással meggyanúsított férfi szeptember közepi őrizetbe vételekor lemondott párttagságáról.

Szabó a bíróság előtt tett vallomásában elismerte bűnösségét. A férfit, akivel évek óta üzleti kapcsolatot tartott fenn, s jószerivel "apa-gyerek" viszonyban volt, hirtelen felindultságában lőtte le 2006. szeptember 15-én, miután egy üzleti vita hevében az "önmagából kifordult férfi" életveszélyesen megfenyegette a családját.

Telefonkártával és autóval üzleteltek

Az 51 éves politikust a későbbi áldozat, Horváth Károly hívta találkozóra múlt év szeptember 15-én este egy Marcali melletti bekötőútra, ahol többször is találkoztak már, ha üzletről tárgyaltak.


Horváth Károly árván maradt családja

Ezúttal egy telefonkártya-vásárlási ügylet lebonyolítása volt az ok, ám eközben szóba került egy másik közös ügyük is, jelesül egy külföldön megvásárolandó 6,5 millió forint értékű autó is, amelyre a politikus korábban adott megbízást a férfinak, s ehhez előlegként 3,5 millió forintot is átadott neki.

Megfenyegették egymást

A megbízott - a vádlott elmondása alapján - ezúttal újabb 3,5 millió forintot kért, éspedig egy héten belül, különben kilátásba helyezte a már átadott összeg elvesztését.

A bíróságon tett vallomása szerint a vádlott ekkor feljelentéssel fenyegette meg a férfit, mire a másik ugyancsak fenyegetéssel, Szabó fiának megölésével válaszolt.

Szabó ekkor elővette autója kesztyűtartójából az engedély nélkül tartott marokfegyvert - egy parabellumot - és néhány méter távolságból sorozatlövést adott le az autójában ülő, "szelíd emberből vaddisznóvá lett" Horváth Károlyra, aki pár percen belül életét vesztette.

Elborult az agya

A vádlott könnybe lábadt szemmel állította: nem tudta mit csinál. "Beszűkült az agyam" - mondta, majd azt, hogy nem emlékszik sem arra, hogy milyen körülmények között, sem arra, hogy hányszor lőtt, csak lőtt. Addig, amíg el nem akadt a fegyver.

Azzal, hogy hat golyót lőtt ki a tárból, akkor szembesült, amikor a rendőrök letették elé a lövedékeket. Állítólag arra sem emlékezett, hogy a tárban hány lövedék volt. (A rendőrségi jegyzőkönyv szerint összesen 13, a hetedik megakadt, azért nem tudott több lövést leadni.)

A vádlott a lövöldözés utáni eseményekről beszámolva elmondta, a fegyvert a helyszíntől távolabb letörölgette, és eldobta, majd hazament, bevett több nyugtatót és ivott néhány felest. Másnap reggel jelentkezni akart a rendőrségen, de a rendőrök megelőzték, és a lakásán őrizetbe vették.

Egy korábbi támadás miatt hordott fegyvert

Szabó Gyula a bíró kérdésére közölte, azóta hord fegyvert magánál, amióta leütötték, és több millió forintot elraboltak tőle. Arról, hogy honnan származik a pisztoly, nem kívánt nyilatkozni, azt azonban elmondta, hogy csak egyszer használta, még évekkel ezelőtt, amikor megvásárlásakor kipróbálta.

A főiskolai és egyetemi végzettségű agrárvállalkozó a vagyoni helyzetére, illetve előéletére vonatkozó kérdésekre elmondta, nincs vagyona, korábbi vállalkozása ellen csődeljárás indult.


A gyilkosság helyszíne

Ezügyben egy sikkasztás miatt nyolc hónapra ítélte a bíróság, egy másik, ugyancsak sikkasztás miatt ellene indított eljárás még vizsgálati szakaszban van. A bűncselekmény elkövetésekor jövedelme egyedül önkormányzati képviselőként volt, nettó 30 ezer forint.

A bíróság ítélete ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, az ügyész elfogadta az ítéletet. A büntetőper a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Lemondott a jelöltségről

A két héttel a múlt évi önkormányzati választások előtt történteket követően a MDF azonnal közleményt adott ki, amelyben elhatárolódott az esettől, és kezdeményezte a politikus kizárását a pártból.

Egyúttal felszólították az önkormányzati választáson indulni szándékozó politikust - a párt Somogy megyei nagytelepülési listavezetőjét -, hogy haladéktalanul mondjon le jelöltségéről, aminek Szabó Gyula eleget tett.