Ödön
1 °C
11 °C

11 évre ítélték emberölésért az MDF-es politikust

2007.05.10. 16:39
Emberölésért 11 év fegyházbüntetésre ítélte a Somogy megyei bíróság csütörtökön a marcali önkormányzat volt MDF-es képviselőjét, aki hat lövéssel végzett egy 34 éves helybeli férfivel, akivel üzleti kapcsolatban állt. Az ítélet nem jogerős.

A 2006-os önkormányzati választásokon a Magyar Demokrata Fórum marcali listavezetőjét, Szabó Gyulát emberölésért első fokon 11 év börtönbüntetésre ítélték. A sikkasztással meggyanúsított férfi szeptember közepi őrizetbe vételekor lemondott párttagságáról.

Szabó a bíróság előtt tett vallomásában elismerte bűnösségét. A férfit, akivel évek óta üzleti kapcsolatot tartott fenn, s jószerivel "apa-gyerek" viszonyban volt, hirtelen felindultságában lőtte le 2006. szeptember 15-én, miután egy üzleti vita hevében az "önmagából kifordult férfi" életveszélyesen megfenyegette a családját.

Telefonkártával és autóval üzleteltek

Az 51 éves politikust a későbbi áldozat, Horváth Károly hívta találkozóra múlt év szeptember 15-én este egy Marcali melletti bekötőútra, ahol többször is találkoztak már, ha üzletről tárgyaltak.


Horváth Károly árván maradt családja

Ezúttal egy telefonkártya-vásárlási ügylet lebonyolítása volt az ok, ám eközben szóba került egy másik közös ügyük is, jelesül egy külföldön megvásárolandó 6,5 millió forint értékű autó is, amelyre a politikus korábban adott megbízást a férfinak, s ehhez előlegként 3,5 millió forintot is átadott neki.

Megfenyegették egymást

A megbízott - a vádlott elmondása alapján - ezúttal újabb 3,5 millió forintot kért, éspedig egy héten belül, különben kilátásba helyezte a már átadott összeg elvesztését.

A bíróságon tett vallomása szerint a vádlott ekkor feljelentéssel fenyegette meg a férfit, mire a másik ugyancsak fenyegetéssel, Szabó fiának megölésével válaszolt.

Szabó ekkor elővette autója kesztyűtartójából az engedély nélkül tartott marokfegyvert - egy parabellumot - és néhány méter távolságból sorozatlövést adott le az autójában ülő, "szelíd emberből vaddisznóvá lett" Horváth Károlyra, aki pár percen belül életét vesztette.

Elborult az agya

A vádlott könnybe lábadt szemmel állította: nem tudta mit csinál. "Beszűkült az agyam" - mondta, majd azt, hogy nem emlékszik sem arra, hogy milyen körülmények között, sem arra, hogy hányszor lőtt, csak lőtt. Addig, amíg el nem akadt a fegyver.

Azzal, hogy hat golyót lőtt ki a tárból, akkor szembesült, amikor a rendőrök letették elé a lövedékeket. Állítólag arra sem emlékezett, hogy a tárban hány lövedék volt. (A rendőrségi jegyzőkönyv szerint összesen 13, a hetedik megakadt, azért nem tudott több lövést leadni.)

A vádlott a lövöldözés utáni eseményekről beszámolva elmondta, a fegyvert a helyszíntől távolabb letörölgette, és eldobta, majd hazament, bevett több nyugtatót és ivott néhány felest. Másnap reggel jelentkezni akart a rendőrségen, de a rendőrök megelőzték, és a lakásán őrizetbe vették.

Egy korábbi támadás miatt hordott fegyvert

Szabó Gyula a bíró kérdésére közölte, azóta hord fegyvert magánál, amióta leütötték, és több millió forintot elraboltak tőle. Arról, hogy honnan származik a pisztoly, nem kívánt nyilatkozni, azt azonban elmondta, hogy csak egyszer használta, még évekkel ezelőtt, amikor megvásárlásakor kipróbálta.

A főiskolai és egyetemi végzettségű agrárvállalkozó a vagyoni helyzetére, illetve előéletére vonatkozó kérdésekre elmondta, nincs vagyona, korábbi vállalkozása ellen csődeljárás indult.


A gyilkosság helyszíne

Ezügyben egy sikkasztás miatt nyolc hónapra ítélte a bíróság, egy másik, ugyancsak sikkasztás miatt ellene indított eljárás még vizsgálati szakaszban van. A bűncselekmény elkövetésekor jövedelme egyedül önkormányzati képviselőként volt, nettó 30 ezer forint.

A bíróság ítélete ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, az ügyész elfogadta az ítéletet. A büntetőper a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Lemondott a jelöltségről

A két héttel a múlt évi önkormányzati választások előtt történteket követően a MDF azonnal közleményt adott ki, amelyben elhatárolódott az esettől, és kezdeményezte a politikus kizárását a pártból.

Egyúttal felszólították az önkormányzati választáson indulni szándékozó politikust - a párt Somogy megyei nagytelepülési listavezetőjét -, hogy haladéktalanul mondjon le jelöltségéről, aminek Szabó Gyula eleget tett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?