Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Káosz az emelt szintű informatikaérettségin

2005.05.19. 16:04
Órás várakozással kellett szembesülniük a diákoknak a budapesti Bolyai János műszaki szakközépiskolában, mert az emelt szintű informatika érettségi feladatokhoz adott alkalmazások nem indultak el. Több iskola részéről volt általános panasz, hogy az Oktatási Minisztérium csak egy-két nappal az érettségi előtt osztotta ki az érettségihez szükséges programokat. Az iskolaigazgató szervezetlenségre panaszkodik, az OM szerint tíz-húsz kivételtől eltekintve sikeresen leérettségizett 20 ezer diák.

Nem voltak felkészítve a számítógépek az emelt szintű informatikai érettségi feladatok elvégzésére a Bolyai János Szakközépiskolában, számolt be az Indexnek két diák is csütörtökön.

Az iskola és az Oktatási Minisztérium egymásra mutogat, tény azonban, hogy a feladatok megoldásához szükséges szoftvereket az iskolák csak egy-két nappal az érettségi előtt kapták meg, ezek feltelepítése pedig komoly kihívások elé állította az iskolákat.

Az Indexnek az bolyais érettségiről beszámoló diák elmondta, az eredetileg kilenckor kezdődő vizsgát csak fél-egy órás késéssel tudták megkezdeni a diákok, mert az előre elküldött, az Oktatási Minisztériummal egyenként egyeztetett szoftverek nem indultak el a számítógépeken. Ezen a vizsgán további fél-egyórás kényszerű leállásokat eredményezett, hogy a diákok egy részét át kellett költöztetni más termekbe, ahol megfelelő gépek vannak.

Kívánság szerint

Emelt szintű érettségit informatikából 741 diák írt. A feladatok között honlap készítése, programozás, adatbázis és táblázatkezelés szerepelt. A programozás és a honlapkészítés ért a legtöbb pontot (45 és 30), miközben a Microsoft - működő - alkalmazásaival (Access, Excel) megoldandó feladatok valamivel kevesebbet.

Az adott feladatokhoz a diákok előre jelezhették, milyen programokkal szeretnének dolgozni. Honlapkészítéshez lehetett választani a Front Page illetve a Dreamweaver nevű HTML-szerkesztő programok közül, a képszerkesztéshez Photoshopot használhattak a diákok, a programozási feladatot többek között C vagy Turbo Pascalban lehetett megoldani.

Érettségi rendszergazdával

Információink szerint azonban a Bolyai János Szakközépiskola számítógéptermeiben nem működtek ezek a programok. Sem a Photoshop, sem a HTML-szerkesztők nem indultak el, mert lejárt a harmincnapos ingyenes használatot lehetővé tévő próbaidejük. Az OM tájékoztatása szerint ez nem fordulhatott elő, mert ezeket a programokat kedden aktiválták, és harminc napig állnak az érettségizők rendelkezésére.

Informátor diákunk elmondása szerint az érettségit felügyelő rendszergazda kénytelen volt minden egyes gépet újraindítani, majd a dátumot átállítani. Ez néhány esetben működött is, ám például a HTML-szerkesztők nem indultak el. Végül a diák elmondása szerint az Oktatási Minisztériumból kapott az iskola aktivációs kódokat, amikkel a programok elindultak.

Az igen elterjedt Turbo Pascal és C programozási nyelvekhez tartozó alkalmazások azonban ezután sem akartak működni, ezért a diákokat a rendszergazda eredménytelen, hosszú percekbe kerülő próbálkozása után átültették egy másik terembe.

Bár informátorunk ezen a ponton, fél kettőkor feladta a küzdelmet (bevallása szerint ebben közrejátszott kissé megkopott programozói tudása is), de mint mondta, az eredetileg négyórásra tervezett érettségit még kettőkor, öt órával a kezdést követően is írták társai.

Cikkünkre időközben egy másik érettségiző is reagált, aki elpanaszolta, nem tudták előteremteni neki a C# .Net felhasználói környezetet, amit a korábban kiküldött lapon bejelölt. A diák a programozási feladatot nem tudta ezért elvégezni, amit jegyzőkönyveztek.

A szervezetlenséget okolják

Informátorunk tapasztalatait csak megerősíteni tudta Szenes György, az iskola igazgatója, aki szerint egyszerűen szervezetlenségről volt szó. Az igazgató elmondta, a Bolyaiban 53-an tettek emelt szintű informatikai vizsgát, és a diákok legalább felének akadtak problémái a programokkal.

Szenes alapvető hibának tartja, hogy az Oktatási Minisztériumtól csak előző nap, szerdán kapták meg a programokat, amelyeket 53 gépre kellett installálniuk egy nap alatt. Akadt közöttük olyan, amelyek telepítéséhez hét cédé kellett. A művelet az éjszakába nyúlt, de arra már nem volt lehetőségük, hogy a programokat ellenőrizzék, futnak-e. Így csak reggel derült ki, hogy a programok aktivációs kód nélkül nem indulnak, a kódokat pedig nem küldte el az OM, csak másnap reggel.

Az oktatási minisztérium szerint viszont szerdán már elküldték faxon és az informcáiós hálózaton (Adafor) keresztül a kódokat minden iskolának, sőt, állításuk szerint arról is van adatuk, hogy az iskola már csütörtök reggel negyed nyolckor lehívta az OM szerveréről az adatokat, vagyis ők mulasztottak.

Az igazgató szerint a gyerekek nem szenvedtek hátrányt, mert jegyzőkönyvezték, hogy a diákoknak mennyi időt kellett eltölteniük várakozással, és ezt az intervallumot hozzácsapták az érettségi idejéhez. "Azt nem mondom, hogy nyugodtak voltak körülmények" - jelentette ki Szenes, aki szerint iskolájának az volt a szerencséje, hogy elegendő szakemberrel rendelkezett a hiba megoldásához.

Az igazgató elmondta, ők már egy hónappal ezelőtt jelezték az OM-nek, hogy legalább egy héttel az érettségi előtt szükségük van a programokra, hogy megfelelően felkészítsék a gépeket, mégis csak egy nappal korábban kapták meg őket.

Az Indexnek két budapesti iskola is arról számolt be, hogy a szoftvereket csak két nappal korábban vehették kézhez, ezért éjszakába nyúló munka volt őket installálni. Az Egressy Gábor Műszaki Szakközépiskolában és a Szent György Biztonságvédelmi Szakközépiskolában az igazgatóhelyesek arról számoltak be, a nehézségek ellenére zavartalanul ment le a csütörtöki érettségi.

Az OM csak egy-két esetről hallott

Az OM hallott ugyan az esetről, de a sajtóosztály egyik munkatársa szerint csupán 1-2, esetleg 4 diák esetében akadtak problémák. Elmondta, a 20 250 diák zavartalanul leérettségizhetett emelt- és középszinten egyaránt. Említésre csak a szerdai vihar miatti áramkimaradásokat méltatta, amely néhány iskolában gondot okozott.

Az OM szerint egyébként a diákok előzetesen meglehetősen eltérő verziószámú programokat szerettek volna használni, és ez fejtörést okozott a szervezésben. Ennek némileg ellentmond az, hogy informátorunknak például az Adobe cég Photoshop nevű képszerkesztőjének legújabb verzióját (CS2) adták, ami akkor, amikor megkérdezték, ki milyen programot szeretne használni, még nem is jelent meg a piacon.