Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Érettségi után változtathat kormányán Gyurcsány

2005.05.17. 15:37
"Az elmúlt hét olyan tapasztalatokkal gazdagított minket, amely nélkül meglettünk volna" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden napirend előtti felszólalásában. A kormányfő a cigányfiú elleni támadásról, az érettségibotrányról és az ellenzékről beszélt lesújtóan. Az ellenzéki szónok szerint a kormányfő szemforgató és álszent.

Gyurcsány szerint a köztársaság nem olyan erős, mint eddig hittük. "Aggodalomra adnak okot", hogy fényes nappal megtámadtak egy cigány fiút. "Hasonló esetek előfordulnak, de nagyon sokaknak az a nagyon erős meggyőződésük, hogy a fasiszta eszmék újraszületésének lehetünk a tanúi" mondta.

Egyenlőek vagyunk

"A demokratikus köztársaság arra épül, hogy egyformák vagyunk, egyenlőek, a különbözőségeket pedig csodáljuk. Magyarországon senkit nem érhet azért támadás, mert eltér attól, aki ítéletet alkot". Gyurcsány szerint a fajgyűlölet által mozgatott akcióról van szó.

"Vannak intézmények, mint az érettségi, amikor azt bizonyítja fiú és lány, hogy felkészültek", kezdte az érettségibotránnyal kapcsolatos reakcióit a kormányfő. Gyurcsány úgy látja, hogy az elmúlt évben sok vita övezte az érettségit, és a vitának az utolsó pillantaig van helye, "de annak már nincs, hogy bántjuk, elhazudjuk, elraboljuk az intézményt". "Ez nem érettségibotrány, hanem tétellopás" - jelentette ki.

Érettségi után

Gyurcsány szerint az érettségibotrány kapcsán nem az a kérdés, hogy kit lehet leváltani, hanem az első, hogy "116 ezer fiatal rendesen letegye az érettségit". "Ha túl leszünk rajta, a kormánynak és a felelősöknek fel fogom tenni a kérdést, kell-e valamit változtatni."

Gyurcsány szerint a kormánynak van szüksége ellenzékre, a hazának nincs. Ezután a kormányfő bírálta az ellenzéket, mert szerinte olyan képzeteket vetítetenek előre, amelyekről kiderül, hogy nem igazak. Ilyennek nevezte az elszabadult inflációval való riogatást, az EU-csatlakozást követő be- illetve kifizetéseket, és azt hogy "márciusra csődbe megy az ország".

Pokorni Zoltán fideszes frakcióvezető-helyettes azt kérdezte a kormányfőtől, hogy kivel hadakozik. A Fidesz szerint a múlt héten rasszista gyilkossági-kísérlet történt, majd pedig érettségibotrány, amelyeket egy lapon emlegette a miniszterelnök az ellenzékkel. Ezt a magatartást szemforgatónak nevezte Pokorni, aki szerint Gyurcsány rasszizmussal vádolta meg az ellenzéket.

Az ellenzéki képviselő a zavar jeleleit fedezte fel Gyurcsány beszédében, amikor a kormányfő "sötétben bújkáló ellenzéki erőkről" vizionált. Mindez visszaélés egy ember vérével, a cigányság helyzetével, visszaélés 116 ezer fiatalember szorult helyzetével.

Tudata beszűkűlt

Pokorni szerint Gyurcsány tudata beszűkűlt, és csak a hasznot keresi. Kell beszélni a cigány fiatalember elleni gyilkossági kísérletről, "emiatt szóljon a belügyminiszterének, a rendőrségnek, hogy ne takargassák a gyilkossági kísérlet rasszista indítékát".

Kuncze Gábor SZDSZ-es vezető szerint a kormányfő áttekintést adott az ország állapotáról, és felemelte hangját bizonyos jellenségekkel szemben. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint kell, hogy legyen olyan közös ügy, amelyben nem szabad engedni a szélsőségeknek. Javasolta, hogy mindenki vizsgálja meg a saját lelkiismeretét az elmúlt tizenöt évben tettei alapján.

Csáky András, a legkisebb parlamenti frakció helyettes vezetője egyetértett Gyurcsány beszédének elejével, de mint mondta, azt várta volna, hogy az okok irányába menjen tovább, ne pedig az ellenzék szólásszabadságáról beszéljen.

Terrorcselekmény

Tatai-Tóth András szocialista képviselő egyetértett a kormányfővel, de azt mondta az érettségi botrány terrorcselekmény volt. "Ha két vonat összeütközik, akkor jogos a közlekedési miniszter felelősségéről beszélni, de ha robbantanak, mint Matuska a viaduktnál, akkor a miniszter nem felelős". Tatai-Tóth képviselő szerint az érettségi vizsga elleni támadás hasonló tőről fakad, mint a nemzeti ünnepségek megzavarása vagy a 15 éves cigányfiú elleni támadás.

Gyurcsány Pokorninak címzett viszontválaszában azt mondta, hogy mindazokkal hadakozik, akik szerint a köztrásaság folyamatos harci terep, akik szerint a politikai alternativa bemutatása az utca. Gyurcsány visszautasította Pokorni állítását, és azt mondta, hogy beszédének első részében még csak véletlenül sem utalt politikai ellenfeleire.

"Nincs oka a fideszes frakcióvezető-helyettesnek, hogy magára vegye, hacsak nem rossz a lelkiismerete". A magyar szélsőjobb kiszerkesztett orgánumait, nem mi dícsérjük, hanem ön, nem mi ajánljuk megvásárlásra, nem a mi pártunk enged folyamatosan saját szélsőségeseinek, fejezte be beszédét a kormányfő.