Piroska
-1 °C
5 °C

Folytatódik a nyomozás érettségiügyben

2005.06.02. 17:00
Vesztegetés gyanúja miatt folytatja a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, amelyet az ügyészség szerdán szólított fel, ejtse a szolgálati titoksértés megalapozott gyanújával indított eljárást. Az iroda lényegében még mindig arra kiváncsi, ki hozta nyilvánosságra a tételeket.

Az érettségi tételek idő előtti kiszivárogtatása ügyében a vizsgálat tovább folytatódik vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen, közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Negyedmilliárd forintba került az érettségibotrány
A kormányzatnak 249,5 millió forintjába került, hogy az érettségi tételek ellopását és nyilvánosságra hozatalát követően új tételsorokat gyártsanak és azokat eljuttassák az iskolákhoz, jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.
"Összesen 315 ezer 991 tételsort kellett előállítani és kiszállítani az iskolákba. A tételek 9 millió 289 ezer oldalt tettek ki" - közölte Batiz András.
A május 9-ével kezdődő héten 116 ezer érettségiző helyzete vált válságossá, amikor kiderült, hogy vagy valakik több érettségi tételt elloptak, és a nyilvánosság elé tártak. A mintegy 250 millió forintos kormányzati pluszköltségből 124,2 millió érintette a belügyi tárcát, 125,3 millió pedig az Oktatási Minisztériumot. (MTI)
Az NNI szóvivőkének tájékoztatása szerint a Legfőbb Ügyészség (LÜ) utasítása értelmében az NNI megszünteti a három fiatallal szemben szolgálati titoksértés megalapozott gyanújával indított eljárást, és vesztegetés miatt nyomoz tovább.

Horváczy Emese szóvivő elmondása szerint lényegében csak a minősítés változott, az iroda továbbra is arra kiváncsi, honnan és kinek a segítségével kerültek nyilvánosságra a tételek.

A LÜ szerdán közölte, nem volt megfelelő az érettségi feladatlapok minősítése, ezért a szervezet utasította a rendőrséget, hogy a szolgálati titoksértés vétsége miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában szüntesse meg.

Nem szigorúan titkosak

Az ügyészségi indoklás szerint a feladatlapok szolgálati titokként való minősítésének törvényi feltételei fennállnak ugyan, de azok, az 1995. évi állam- és szolgálati titokról szóló törvény előírásai alapján nem minősülnek annak, mert akkor, ezt a minősítést nem terjesztették ki az érettségi tételekre.

A LÜ döntésére szerdán este közleményben reagált Magyar Bálint is, aki szerint "a Legfőbb Ügyészség álláspontja abszurd és életszerűtlen", mivel "a borítékok, illetve csomagok maguk kapták meg a minősítést, ami azért is magától értetődik, mert azokat a feladatlapok megtekintéséig egységesen, felbontatlanul kellett kezelni".

Az NNI május 9-én szolgálati titoksértés vétsége miatt nyomozást rendelt el az Oktatási Minisztérium feljelentése nyomán, mert megalapozott gyanú merült fel, hogy a középszintű érettségi feladatsorok idő előtt nyilvánosságra kerültek.