Gerzson
-3 °C
2 °C

Kulcsár maga jelentkezett a rendőrségnél

2003.08.01. 07:18
A K&H milliárdos sikkasztással vádolt brókerének igaza volt, és nem a magyar rendőrség csalta tőrbe, hanem elsőként ő jelentkezett Bécsből. A nyomozók rá akarták venni arra, hogy jöjjön haza, de az osztrák rendőrök azonnal lecsaptak, amint bizonyossá vált, hogy Kulcsár Attiláról van szó - írja a Népszabadság.
Igaza volt Kulcsár Attilának, amikor azt állította, a rendőrök nem úgy fogták el, ahogy arról beszámoltak - értesült a Népszabadság. A milliárdos sikkasztással vádolt bróker a lap információi szerint maga hívta fel a magyar rendőrtisztet Bécsből, hogy találkozzanak.

Nem csalták tőrbe

Kulcsár Attila elfogása után újságíróknak elmondta, hogy nem csalta tőrbe a rendőrség, épp ellenkezőleg, ő kereste fel az ellene folyó nyomozást vezető rendőrtisztet az után, hogy nem jelent meg a gyanúsítotti kihallgatásán.

A Népszabadság úgy tudja, a rendőrséget nem lepte meg, hogy a K&H Equities sikkasztással vádolt brókere nem fog megjelenni a kihallgatáson, ezért amikor Kulcsár megkereste a nyomozót, a tiszt értesítette feletteseit, majd alkudozni próbált Kulcsárra a hazatérésről. A bróker elmondása szerint meglepődött azon, hogy ilyen gyorsan kiadják ellene a nemzetközi elfogató parancsot.

Gyors megoldásba bíztak a rendőrök

A bécsi operánál a magyar nyomozóknak az volt a céljuk, hogy rábírják Kulcsárt, jöjjön haza Magyarországra, így nem kellene kiadatására várni. A nem túl szabályos, de annál gyorsabb megoldást, azonban keresztül húzták az osztrák rendőrség emberei. Az osztrákok, amikor látták, hogy a magyar nyomozók felismerték a rövidnadrágos férfiban Kulcsárt, azonnal lecsaptak rá - írja a lap.

Így is jó

A magyar rendőrségnek "így is jó", írja a Népszabadság. Amíg ugyanis várják a kiadatást, lesz idejük leellenőrizni az ügyfeleket és a lebonyolított tranzakciókat. Amire Kulcsár megérkezik, már csak arról kell faggatni, önállóan cselekedett-e, vagy utasításokat teljesített, valamint, hogy mi áll a tranzakciók hátterében.

Még mindig egy gyanúsított van

Az ORFK ugyanakkor cáfolt azt a csütörtöki Magyar Hírlapban megjelent információt, hogy a 117 kiemelt ügyfél közül többeket tervez a rendőrség gyanúsítottként kihallgatni. A rendőrség továbbra is ahhoz ragaszkodik, hogy az ügynek csak Kulcsár a gyanúsítottja, bár ők is elismerték, hogy egyedül nem lehetett végigvinni a sikkasztást.

Az IEB és a Montrade

Közben a Figyelő csütörtöki számában informátorára támaszkodva arról ír, hogy nevük alapján arab származású személyek vették fel az Inter-Európa Banknál (IEB) a sikkasztott összeget készpénzben, egy év alatt mintegy 4-6 milliárd forintot.

Az IEB-hez a rendőrség is eljutott, és kiderült az is, a pénzeket egy 2000 decemberében megszűnt írországi bejegyzésű off-shore cég, a Montrade hazai kereskedelmi képviselete utalta a PSZÁF Pannonplast-jelentésébe csak "egy másik pénzintézet"-ként megjelent IEB-nek. Az először a Magyar Nemzteben megjelent információkat korábban cáfolta.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft