Edina
-12 °C
-3 °C

Év végéig még házi őrizetben marad Kulcsár

2004.10.27. 17:00
A brókerbotrány fő gyanúsítottját szeptember 30-án helyezték előzetesből házi őrizetbe, aminek határideje a napokban járt le. A főügyészség további három hónapra indítványozta az őrizet meghosszabbítását, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság meg is tett.
Decembervégéig meghosszabbította Kulcsár Attila házi őrizetét a Budai Központi Kerületi Bíróság az ügyészség indítványára, közölte a Fővárosi Bíróság. A végzés ellen három napon belül fellebbezést lehet bejelenteni.

A Fővárosi Főügyészség még kedden közölte, hogy három hónappal indítványozta meghosszabbítani a gyanúsított napokban lejáró házi őrizetét.

Az előzetes letartóztatás lehetősége nem merült fel, mivel az egy hónappal ezelőttihez képest nem változott a helyzet az ügyészség szerint.

A brókerbotrányban többmilliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila előzetes letartóztatását szeptember 30-án az ügyészség indítványára megszüntette a bíróság és egyúttal elrendelte házi őrizetét.

Egy hónapja otthon lehet

Kulcsár március 30-a óta van Magyarországon előzetes letartóztatásban. A K&H Equities egykori vezető beosztású munkatársát tavaly nyáron Bécsben fogták el a hatóságok, azt követően, hogy a magyar rendőrség idézésére nem jelent meg. Kulcsár Attila mintegy kilenc hónapig volt kiadatási őrizetben az osztrák fővárosban.

Ihász Sándor fővárosi főügyész az előzetes letartóztatás megszüntetésére vonatkozó indítvány kapcsán szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy a házi őrizet és az előzetes letartóztatás alapvető jogszabályi feltételei azonosak, annyi történt, hogy a legszigorúbb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés helyett a bíróság az ügyészségi indítvány alapján egy enyhébbet rendel el.

A nyomozási bíró nem szigoríthat

A főügyész arra hívta fel a figyelmet, hogy Kulcsár több beismerő, magát súlyosan terhelő vallomást tett és új adatokat, bizonyítékokat szolgáltatott. Házi őrizetbe helyezése mellett szól, hogy már több mint egy éve fogva tartják. Ez idő alatt pedig a nyomozó hatóságok az alapvető tanúkat meghallgatták, a fontos bizonyítékokat beszerezték. Így csökkent a veszélye annak, hogy Kulcsár befolyásolja a tanúkat, megsemmisíti a bizonyítékokat.

A Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője akkor közleményben tudatta, hogy miután az ügyészség Kulcsár Attila előzetes letartóztatásának megszüntetését és házi őrizetének elrendelését indítványozta, a nyomozási bíró a büntetőeljárási törvény értelmében nem volt abban a helyzetben, hogy meghosszabbíthassa a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Frech Ágnes akkor rámutatott, a jogszabály arra ad lehetőséget hogy a nyomozási bíró az ügyészi indítvánnyal szemben enyhébb kényszerintézkedést alkalmazzon, így például előzetes letartóztatás helyett házi őrizetet, vagy lakhelyelhagyási tilalmat rendeljen el, de fordítva nem lehetséges.