Judit
2 °C
7 °C

Tervezési tollhiba

2000.05.04. 08:39
Tervezési tollhiba, képtelen műszaki-mérnöki ötlet - így jellemzi a Gizella úti, 102 éves bérház átalakításának terveit Búza Péter, a Herminamező Polgári Kör elnöke. A zuglói önkormányzat úgy döntött: miután az ódon ház nyolcszáz négyzetméteres, tágas, lombos kertjét 13x13 méteres világítóudvar-parkolóvá változtatta, leromboltatja a rendkívüli építészeti értékeket hordozó ház kapuját is, hogy autóbejáróvá alakíttassa. A lakóknak az önkormányzat szerint semmi beleszólási joga nincs közvetlen környezetük alakulásába. Csak bérlők, az a föld sem az övék, amin állnak - kapta meg egyikük, aki szót emelt.

Valaha vadászkastély volt
Zuglóban áll egy gyönyörű ház: valaha vadászkastély volt. A gazdagon díszített fakapu fölötti üvegtáblán száz éve sértetlenül pompázik a gravírozott üvegablakban az építés dátuma: 1889. Az előkert bejárati kapujának vasoszlopait angyalfejes öntöttvas oszlopfők díszítik. A lépcsőházban kovácsoltvas korlát, márvány. Az udvaron díszített öntöttvas oszlopokon nyugvó, fazsalus loggia. Azelőtt a nyolczáz négyzetméteres kertben majd' harminc fa árnyékában pihenhettek a lakók - békebeli hangulatban.

Herminamező polgári köre tavaly összeállította a helyi védelemre ajánlott épületek listáját. Ezek között szerepel a Gizella út 12. számú lakóház is. A kerület eddig nem vette föl a listára.

Át lehet-e vezetni a kapubejárón az autóforgalmat?
Az épület a XIV. kerületi önkormányzat tulajdona. A lakók vételi kérelmét elhalasztották, arra hivatkozva, hogy a ház tömbrehabilitációban érintett, s csak ezt követően vásárolhatják meg a bérlők otthonukat.

A kert helyére, közvetlenül a ház mellé építenek egy, az ódon háznál négyszer nagyobb új lakóépületet. Szakmai okokból az építkezést rekonstrukciónak és bővítésnek nevezik. A földszinti üzletek miatt az új háznak nem építenek új bejáratot: azt akarják, hogy a régi kapubejáróból nyíljék az új ház bejárata is.

Azt is kitalálták, hogy az új ház mögötti garázsokba ezen a régi, mindössze 216 cm széles, két végén ajtóval zárt kapualjon keresztül járjanak az autók.

Zugló - számokban

Alig egy évtizede még több mint 143 ezer lakója volt Zuglónak, 1999-re ez a szám 129 ezerre apadt. A népsűrűség közepes, 7126 zuglói lakik egy négyzetkilométeren. A természetes fogyás, azaz a halálozások és születések száma a fővárosi átlagnak megfelelően kedvezőtlen: évente kétszer annyian halnak meg, mint ahányan születnek. Tavaly a népesség 61 százaléka volt munkavállalói korban. (Forrás: Népszabadság)

A zuglói polgármester asszonyról és a képviselőtestületről is lepattant minden beadvány, mondván: "a lakók csak bérlők, semmi beleszólásuk". Az önkormányzat a saját maga által készített részletes rendezési tervre (RRT) hivatkozva ragaszkodik elgondolásaihoz, miközben ,,építészetileg is megnyugtató megoldást" ígér. A lakókhoz írt levelében Zugló polgármestere maga is megjegyzi: ,,egy ilyen jó beépítési adottságokkal rendelkező belterületi indgatlan túlságosan értékes ahhoz, hogy ott ilyen méretű kertet tudjon az önkormányzat a lakóknak biztosítani".

Kutalikné Kardos Zsuzsanna, Zugló polgármestere nem csak arról van meggyőződve, hogy a valójában 2,16 méter széles kapuátjáró három méter széles, mint a levélben írja "kényelmes áthajtást tesz lehetővé az udvarra a négy garázstulajdonosnak és a két udvari gépkocsibeállónak", hanem hitet tesz amellett is, hogy "napi hat gépkocsi áthajtása nem okoz akkora légszennyezést, hogy lehetetlenné tegye a lépcsőház használatát". Neki az sem számít, hogy az emeletet tartó öntöttvas oszlopok miatt - ezt az építkezésen dolgozók is elismerték - lehetetlenség a tervezett garázsokra ráfordulni.

Megoldás lenne, ha a házat védetté nyilvánítanák
Menteni a menthetőt, megoldás lenne, ha a házat védetté nyilvánítanák. A Budapesti Városvédő Egyesület és Dr. Búza Péter, Zugló elismert városvédő szakértője támogatásukat adták a védettség megszerzéséhez.

A védetté nyilvánítást bárki kezdeményezheti. A javaslat alapján a szakértők először művészettörténeti, tudományos és építészeti vizsgálatot folytatnak, s miután a szakvélemény megszületik, a dokumentumokat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához küldi át az Országos Műemlékvédelmi Hivatal. A minisztérium hagyja jóvá a javaslatot - átlagosan fél évvel a javaslattétel után. A műemlékvédelmi törvény értelmében ideiglenes védettséget is lehetne kérni és gyorsított eljárást - ha lenne rá kapacitás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?