Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Véletlenül nevekkel együtt hoztak nyilvánosságra olajaktákat

2007.11.15. 11:31
Néhány óráig nevekkel együtt szerepeltek a rendőrség oldalán közzétett, titkosítás alól feloldott olajakták, majd eltűntek. Az ORFK nem kommentál. A nyomozati anyagok 1996 és 1998 között készültek.

Elfogyott a fekete kihúzó festék az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK), vagy valami ilyesmi történhetett, mert amikor csütörtök hajnalban a rendőrség szóvivői irodája közölte, újabb, korábban titkosított olajaktákat hozott nyilvánosságra, a hivatkozott oldal 10 óra körül hirtelen eltűnt.

Balra a reggel felkerült, majd eltűnt olajakta-másolat eredetije, jobbra a láthatóbbá tett, rosszul kitakart szöveg: "A magyar alvilág prominens személyiségeinek legális gazdasági tevékenységei"

Hiába kérdeztük, az ORFK-t, mi történt, csupán annyit közöltek, hogy nemsokára újra fent lesz a Havaria Press szerint több mint száz, 1996 és 1998 között született olajos akta.

Egy tippünk azért van arra, miért kerültek le nagy hirtelenséggel az anyagok a rendőrség oldaláról. Hiába takarták ki ugyanis az ügyek szereplőinek neveit és a cégneveket, a sötétszürke kihúzó nem tette teljesen olvashatatlanná őket, mint azt képünk is mutatja.

Az olajügyek titkosított anyagait ősszel kezdte el a rendőrség nyilvánosságra hozni, miután Kármán Irént, az olajügyekről könyvet író újságírót ismeretlenek megverték.

A nemzetbiztonságot felügyelő miniszter, Szilvásy György azt ígérte, a keletkezett 80 ezer dokumentumból 60 ezret hoznak nyilvánosságra. Egyelőre csak több tucat anyagról hullott le a lepel, és az sem teljesen: a személyes adatokat, cégneveket mindenütt kitörölték, felismerhetetlenné tették.

A nemzetbiztonsági iroda csak azokat az iratokat hozza nyilvánosságra, amikhez nem fűződik bűnüldözési vagy nemzetbiztonsági érdek.

Az olajügyek feltárásával 1997-ben megbízott parlamenti bizottság, amely az olajügyek aktáit is begyűjtötte, 2000-ben, eredmény nélkül fejezte be munkáját, az anyagokat titkosították. Azóta az akták egy része a kormány állítása szerint "megsemmisült".

A kilencvenes években az olajbűnözés szálai - kormányoktól függetlenül - egészen a hatalom csúcsáig vezettek, ám felelősségre csak egy vállalkozót, Nógrádi Zsoltot vontak.