Vencel
13 °C
23 °C

Tévéostrom: szakszerűtlenül intézkedtek a rendőrök

2006.11.19. 19:11
Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a szeptember 18-ai tévéostrom alatti rendőri fellépésről készült jelentésből. Teljes volt a fejetlenség, nem volt irányítás, a tévére nem készültek a rendőrök.

Törvényes, jogszerű, de szakszerűtlen volt a rendőri intézkedés szeptember 19-én a Magyar Televízió székházánál, hangzott az RTL Klub vasárnap esti hírműsorában.

A kereskedelmi televízió híradója - a birtokába került rendőri jelentésre hivatkozva - azt közölte, hogy a székháznál a rendőrök azt sem tudták, ki az irányító parancsnok, ezért a kisebb csoportok vezetői ötletszerűen döntöttek az intézkedésekről. Ennek következtében sérült meg 216 rendőr.


Galériánk a tévészékház ostromáról

A jelentés eddig nem került nyilvánosságra. A teljes, 101. oldalas vizsgálati anyagban minősített adatok is vannak, ezért azokat titkosítani kell, közölte az Országos Rendőrfő-kapitányság. Egy rövidebb, szöveges példány a héten kerülhet nyilvánosságra. A jelentést a héten a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői is tanulmányozták és véleményezték.

Egy hete a Magyar Hírlap már beleolvashatott a jelentésbe, amiből kiderül, a szeptember 18-ai tévésotrom éjszakáján nem vetették be az MTV-székház mögött várakozó több mint kétszáz rendőrt, miközben egy baranyai osztag próbálta védeni a székház bejáratát.

A rendőröknek megtiltották a gumibot használatát a botokkal, üvegekkel felfegyverzett garázdákkal szemben, és a végül elakadt vízágyú bevetése sem volt szakszerű.

A rendőrség készült, csak nem a tévére

Az MTV ostromakor gyakorlatilag teljes fejetlenség volt a rendőrök között, nem volt egy olyan parancsnok, aki az egész akciót irányította volna, értesült az RTL Klub.

Az alacsonyabb rangú parancsnokok - a jelentés megfogalmazása szerint - ötletszerűen, önállóan döntöttek. A szervezetlenség miatt a vandálok rendre meghiúsították a rendőrök próbálkozásait - idézte a szakmai összefoglalót a hírműsor.

Az RTL Klub értesülése szerint a jelentésben ez úgy szerepel, hogy "az együttműködés megszervezésének hiánya az egyes egységek felmorzsolását eredményezte. Az irányítás rendje megbomlott". Szakmai hibaként rótta fel a rendőri szakmai jelentés a csapatok mozgatását és elosztását is.

A hírműsor birtokába került információ szerint a balatonőszödi Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése (szeptember 17.) után, de még az MTV-székház ostroma előtt a rendőrök már számítottak arra, hogy rendbontások lesznek a fővárosban. Éppen ezért műveleti terveket készítettek több közintézmény védelmére, a Magyar Televízió székházának védelmére viszont nem, hangzott el.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az MTI megkeresésére nem akart reagálni a jelentés tartalmára. Mindössze annyit mondott, hogy hétfőn vagy kedden nyilvánosságra kerül a szakmai jelentés.

Nem firtatták a felelősség kérdését

A jelentés nem nevez meg felelősöket, hanem tényszerűen dolgozza fel a történteket, ki, mikor milyen parancsot adott és kapott. A Népszabadság értesülései szerint a tévéostromról készült jelentés nem veti fel súlyosan a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét.

Gergényi Péter ugyan két hete állítólag kérte nyugdíjazási kérelmét, ám azt Petrétei József rendészeti és igazságügyi miniszter - miután a többi között a miniszterelnök, a főpolgármester is maradásra kérték - nem írta alá. A budapesti rendőrfőkapitány személyes felelősségével sem ekkor, sem a későbbi zavargások után nem foglalkozott, noha a rendőrség az erőtlen fellépést már a tévéostrom másnapján elismerte.

A Kossuth téri tüntetéssorozat másnapján, spontán szerveződött tévéostromnál több mint kétszszáz rendőr sérült meg, miután a Szabadság térre háromezer ember, köztük néhány száz rendbontó átvonult, és megpróbált betörtni a Magayr Televízió székházába, ami éjjelre sikerült is. A rendbontók több autót és az épületet is felgyújtották.