Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Gallup: Az emberek fele elégedetlen Medgyessyvel

2003.12.03. 16:45
Medgyessy munkájának megítélése lassan de biztosan romlik tovább, jelenleg az emberek fele elégedetlen a kormányfővel. A két párt közötti különbség a Gallup előző méréseihez képest nem változott. Egyre kevesebb a biztos szavazók száma.
Miniszterelnöki kinevezése óta nem volt ennyire elégedetlen a lakosság Medgyessy Péter munkájával mint novemberben, derül ki a Gallup felméréséből.

A kormányfő munkájával jelenleg a megkérdezettek 50 százaléka elégedetlen, a csökkenés azonban nem drasztikus: szeptemberben ez az érték negyvenkilenc százalék volt. Medgyessyvel 32 százaléknyian elégedettek.

A lakosság harmada Fidesz-, negyede MSZP-szimpatizáns

Nem változott ugyanakkor a két nagy párt közötti különbség: a felnőtt népesség körében 10 százalékpont az MSZP és a Fidesz-MPSZ támogatottságának különbsége.

A két nagy párt "biztos szavazóinak" aránya a teljes felnőtt lakosság körében, valamint a bizonytalanok aránya (%)

A Gallup november 9. és 13. közötti felmérése szerint 33 százalék szavazna a Fideszre, és 23 százalék a szocialistákra. Az összes többi pártra együttesen is csak a lakosság kevesebb, mint egytizede (8 százaléka) szavazna.

A Szonda Ipsos múlt héten megjelent adatai szerint a Fidesz tábora valamivel 30 százalék alatt, míg a szocialistáké 26 százalék volt.

Csökken a szavazói hajlandóság

A Gallup szerint tovább csökkent a biztosan pártra szavazók aránya is: ez novemberben már csak 48 százaléka volt a megkérdezetteknek. A biztos szavazók között a Fidesz és az MSZP különbsége szinte változatlan: 53 és 36 százalék.

A szocialista biztos szavazók tábora egy százalékponttal csökkent. Az SZDSZ és az MDF 3-3, a Munkáspárt 2, a MIÉP és a Centrum Párt 1 százalékon állnak.

A kormányfő munkájával elégedettek aránya 32 százalékra csökkent, az azzal elégedetleneké viszont már 50 százalék. A Medgyessy Péterrel elégedetlenek aránya magasabb, mint eddig bármikor ebben a ciklusban.