Betiltottak négy radikális tüntetést

2009.03.15. 11:25

Fél tízkor a zászlófelvonással megkezdődött az ünnep. A Kossuth téren csak kisebb rendbontás volt. Demszky ellen ezren tüntetnek. Betiltottak két esti tüntetést. Délutánig 19 embert állítottak elő, köztük Budaházy Györgyöt. Orbán Viktor sorsfordító változást hirdetett a Várban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Forradalmat kell csinálni - jelentette ki Kósa Lajos vasárnap a Debrecen főterén, a Református Nagytemplom előtt rendezett, március 15-i ünnepségen. "Tanulnunk kell a hibákból, és forradalmat kell csinálni" - mondta a város fideszes polgármestere, hozzátéve, nem fegyverrel akar senki az alkotmányos rend ellen fellépni.

    DVETT20090315030

    A rend, a tisztesség, a becsület forradalmát kell újra kivívni, mert erkölcsi, morális megújulás nélkül nincs más Magyarország. Ahhoz, hogy Magyarország újra a szolidaritás földje legyen, újrakezdésre, új kormányra van szükség - mondta Kósa Lajos Debrecenben.

  • A múzeum lépcsőjén a lakosság közérzetének ünnepi célú elemzése felől a nosztalgia felé kanyarodtunk, az emlékidézés közben a lépcsőn a musicalszínészek köző lovas huszárok keveredtek. A lépcsőpihenőn rögtönzött bábozásnak tűnő értelmezhetetlen, abszurd huszárkomédia zajlik.

    A teljes szerkesztőség dekódolni próbálja az eseményeket, de a rendezők kreatív nyelvi és látványbeli agyviharzását lehetetlen lekövetni. A jelenleg érvényes interpretáció szerint a kétségbeesésbe süppedő ország már csak a nosztalgiában talál édes-bús menedéket, pedig, ugye, magunkban kéne megtalálni az ünnepet, a szabadság letéteményesei mi vagyunk, vagy valami ilyesmi.

  • A hazatérés templomától rohamrendőrök kíséretében elindult három-négyszáz ember, köztük 25 gárdista a Miniszterelnöki Hiavatalhoz. Tudósítónk szomszédságában osztották szét a szolgálati tojásokat a tamplomból kijövők. A jelentkezőknek ki is kellett fizetniük a tojást. Minden bizonnyal az egy órakor kezdődő Demszky-beszédet akarják ellőni muníciójukat.

  • A szereplők "Petőfi" feliratú barna mappákból próbálják kiolvasni a forgatókönyvet. Dobó Kata így is küzd a szöveggel, de Fekete Ernő és Fullajtár Andrea fejből is brillírozik. Valószínűleg megtanulták a szöveget, de lehet, hogy csak mondják, ami az eszükbe jut, nagyjából mindegynek tűnik.

    Közben Dobó Kata pontokat olvasott fel a falusi iskolákkal kapcsolatos teendőkről, valószínűleg az etnikai megbékélés elősegítése jegyében. A szereplők tablóképbe rendeződtek, a pátosz emelkedik, lehet, hogy közeledünk az ünnepség végéhez. Aki nem jutott be a detektoros kapun, joggal szomorkodhat.

  • Újabb két embert állítottak elő közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt.

    A Rákóczi útról előállított két ember közül az egyiknél gázspray-t, a másiknál kést találtak ruházatuk átvizsgálásakor.

    A Vértanúk terénél egy idős nő rosszul lett, a rendőrök értesítették a mentőszolgálatot.

    (MTI)

    04
  • Az ünnepségnek mégsincs vége, de a közös énekléssel a végére sikerült kicsit elvetni a sulykot, a címben idézett dal nem fog bekerülni az örökzöldek közé. A különböző nótákkal kapcsolatos elmélkedést felváltja a Kossuth-nótára történő táncikálás mint nagy közös nevező. Végre mindenki boldognak és elégedettnek tűnik. A színészek együtt szavalják az ünneplőkkel a Nemzeti dalt, mi is, itt a szerkesztőségben.

  • cikkünk a témában:

    Basescu: A magyarok büszkesége megalapozott

    Üdvözlő üzenetet küldött a romániai magyarságnak Traian Basescu. A román államfő megalapozottnak nevezte a magyarok büszkeségét magyarságukra, de felhívta a figyelmet román állampolgári minőségük fontos voltára is. Basescu szerint a romániai magyarok kettős identitásának felvállalása könnyebb, mint valaha. Üdvözölte a világ magyarságának ünnepét Emil Boc miniszterelnök is.

  • Petőfi Sándor: Az Orvosegyetem után az Egyetem téren is elszavaltam a Talpra magyart. Őrült siker volt! Nem hiába mondtam Szikra Ferinek, hogy a Rajta magyar hülyén hangzik.

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • Aki a Nemzeti Múzeumokat piros tulipánba öltöztetve szeretné látni, azonnal kapcsoljon az M1 ünnepi közvetítésére. A táncosok tulipános szőnyegen táncolnak, Christo megszégyenülten hallgat.

  • Egy illuminált embert igazoltatnak a rendőrök az Astoriánál, de egyébként semmi különös nem történik, jelentette tudósítónk. Budaházy és csapata elvonult.

  • A Hazatérés templomából a menet átért a Miniszterelnöki Hivatalhoz. Szolíd elkúrtad, mocskos zsidózással vegyítve, jelentette tudósítónk. Egy plakáton Petőfivel üzennek Simon Pereznek: "Foglalod a kurva anyádat, De nem am a mi hazankat". (Érdekesség, hogy Hagyó Miklós a közelmúltban ugyanezt a néhány Petőfi-sort tartotta fontosnak idézni Tarlós Istvánnak egy BKV-s ügy kapcsán.)

  • Jókai: Mekkora csirkefogó ez a Landerer! Azt mondja barátilag, foglaljunk le egy sajtót és zárjuk be a szobájába! Pragmatikus szankció!

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • Már vissza is indult a mintegy 300 vonuló a Miniszterelnöki Hivataltól, jelentette tudósítónk. A MeH-nél felolvastak egy aktualizált 12 pontot, egyebek között a bankárok letartóztatására szólítottak fel és a Hargita visszafoglalását említették. Rendbontás nem történt, rendőrök kísérik a Hazatérés templomához tartó menetet, akik koszorúzni fognak, ha visszaérnek.

  • Egy nép akkor válik nemezetté, ha képes összefogni és egyet akarni, ha a nehéz pillanatokban képes félretenni a sérelmet, a bántást, a nézetkülönbséget, haragot és hiúságot - mondta vasárnap Székelykeresztúron Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szövetség március 15-i központi ünnepségén. Hangsúlyozta: Ha nem tudunk szolidárisak lenni egymással, akkor csak vergődünk céltalanul a történelem markában. Emlékeztetett arra, hogy az összefogás szellemében az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös választási listát állított.

    (MTI)

  • 1848 márciusának szereplői cselekedtek, nem csak hibást kerestek - mondta Kiss Péter vasárnap a XV. kerületben, Rákospalotán tartott ünnepi megemlékezésen. "Nekünk ma az a dolgunk, hogy a válságos helyzetben megoldásokat találjunk, s azokat alkalmazzuk is. Tudnivaló, hogy ma nemhogy negyed évszázad, de negyedév sem áll rendelkezésünkre a cselekvésre” - tette hozzá. A kancelláriaminiszter szerint mérlegelniük kell a szükséges lépések hatásait, de nem ígérhetik, hogy nem lesznek érdeksérelmek. A megvédhető vívmányainkat viszont kötelességünk megvédeni, mondta.

    (MTI)

  • Tahitótfaluban a 48-as forradalom eddig kevésbé ismert oldalára hívja fel a figyelmet a falu főutcáján kötelékben lovagoló csoport, ami egy ősmagyar harcosból és két huszárból áll. A harcos a neoősmagyarokon kívül a hagyományörző izraeliták által is kultivált prémes föveget viseli. Talán kevésbé ismert, hogy Bem apó legnagyobb erdélyi sikereit egy önkéntes sámánosztag és egy gyémántcsiszolóból lett stand up komikus segítségével érte el.

  • IrinyiJóska: Gyűlik a nép körülöttünk, Petőfi úgy integet a verse frissen nyomtatott oldalaival, hogy a tömeg azt hitte, kedvezményes kupont oszt, és körbevették.

    Jókai: Ha-ha! A tömeg azt hívé, Petőfi nyitja meg az első, úgynevezett áruházat, és a "kedvezmény" szót skandálva utána özönlenek!

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • A Március 15-e téren fehér ruhás párok virágokat helyeznek a Petőfi-szoborhoz, de van köztük egy zöldmelegítős lány is, ennek a ténynek múzeumkerti tapasztalatok alapján később még kiemelt szerepe lehet.

  • Hatalmas a rendőri készültség a Március 15-e téren, ahol sokan arra készülnek, hogy megdobják tojással Demszky Gábor főpolgármestert. Tudósítónk jelentése szerint két embert vittek el, a hangulat feszült.

  • A zöldkabátos lány mellett egy pirosruhás fiú is feltűnt a fehér tömegben, valamint várandós anyuka, kisbaba, erős férfiszövetség és idős pár. Ismét koncepció látszik körvonalazódni: ez itt a nemzet, akárki láthatja.  A szereplők körbeadtak egy fehér esernyőt, majd testületileg percekre eltakarták a szemüket. Lehet, hogy a tojások ellen védekeznek. Valaki a Petőfi-szobor szemeit is eltakarta. Ami sok az sok, erősödik a nemzetellenes provokáció gyanúja.

    D NOE20090315010
  • Közadakozásból felállított Kossuth-szobrot avatott Ácson Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vasárnap.

    Szili Katalin avató beszédében hangsúlyozta: 1848 egyik legfontosabb tanulsága, hogy a történelmi korszak kiváltságosai önként lemondtak előjogaikról, az elöljárók áldozatvállalásukkal segítették a nemzetet.

    DVETT20090315042

    Az Országgyűlés elnöke feltette a kérdést: meg van-e ez az erkölcsi indíttatás a mai elitben? Lehetséges-e a szolidaritás egy olyan korban, amikor a többség belenyugodni látszik a különbségekbe?

    (MTI)

  • Pörzse Sándor köszöntőjében azon háborgott, hogy a rendőrség nem engedi őket átvonulni a Jobbik rendezvényére, de mindezért nem a rendőrséget hibáztatta, hanem azt a hatalmat, aminek a bírósága egy „olyan" ítéletet hozhat. Itt nyilván a Magyar Gárda feloszlatására utalt.

  • Március 12-én Toroczkai László magánszemélyként két bejelentést
    tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, miszerint 17 órától 24 óráig
    két helyszínen, a Liszt Ferenc téren és a Corvin közben akar
    demonstrálni.

    "A Budapesti Rendőr-főkapitányság mindkét demonstráció megtartását
    megtiltotta tekintettel arra, hogy a gyülekezési jogról szóló 1989.
    évi III. törvény értelmében a gyülekezési jog gyakorlása nem
    valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére
    felhívást, valamint nem járhat mások jogainak sérelmével" - tájékoztatott a rendőrség.

  • Mindig itt ünnepeltünk, és most is, mondja Demszky bátran. A kordon túloldalán állókat hangoskodókat arra kéri, hogy beszéde után nyilvánítsanak véleményt. Nem akarhatják, hogy romoljon a külföld Magyarország-képe - mondja! Sajnos nem hat, tovább fütyülnek. Romlani fog a kép, nincs mit tenni.

    D NOE20090315001

     

     

  • „Éljen a Gárda, éljenek a kadétok!" A Hősök terén ilyen bekiabálások közepette kezdődött meg a Magyar Gárda avatása. Ötszáz új magyar gárdista tesz esküt, akik tudósítónk szerint sorba állni már tudnak, egyszerre lépni viszont még nem. Az különbözteti meg a régi és az új tagokat, hogy a már avatottak kezében zászlók vannak, az újaknál pedig nincsenek. Körülbelül ezer ember, gárdistákkal együtt maximum kétezer van jelen az eseményen, a közönség jellemzően a Magyar Gárda helyi szervezeteinek lobogóit és Árpád sávos zászlókat lobogtat.

  • Megpróbáltuk megtudni, hogy mi volt az oka, hogy Toroczkai László nem kapott engedélyt a Liszt Ferenc Térre és a Corvin közbe bejelentett demonstrációk megtartására. Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs vezetője kérdésünkre azt mondta, hogy annál többet nem mondhat, mint amit korábban már közöltek. Hozzátette azt is, hogy a rendőrség vasárnap hozta meg ezt a döntést.

  • Nincs tojásdobálás Demszky beszéde alatt, mivel a kordont hátrébb húzták meg, mint az elmúlt években. Ennek ellenére a főpolgármesternek túl kell harsogni a tüntetőket. Békés nézők egyáltalán nincsenek.

  • Demszky szerint áldozatválallásra van szükség: nem vérrel kell áldoznunk, mint a szabadságharcosoknak, hanem a jólétünkből kell engednünk. Mint mondja, a forradalmat a reformkor változásai és konszenzusa készítették elő.

    A főpolgármester úgy látja, most is alapvető reformokra van szükség a gazdaságban, közigazgatásban, és a politikusokon a sor, hogy ezt megtegyék. Súlyos gazdasági, morális és bizalmi válság sújtja az országot, ami sokat árt az országnak.

    Vagy félreáll az uralkodó politikai osztály, hogy utat adjon a talán még romlatlan fiataloknak, vagy megegyezést keres a másik oldallal - mondja Demszky: új kiegyezésre van szükség!

     

  • Tudósítónk szerint ezer ember és háromszáz beöltözött rohamrendőr lehet jelen Demszky Gábor beszédénél a Március 15. téren. A rendőrség háromszoros kordont emelt, ellenőrzik a csomagokat és lezárták az Erzsébet híd járdáját. A televíziós közvetítésen alig hallani, de a közönség kifütyüli Demszkyt, aki emiatt meg is szakította beszédét.

    DMOHA20090315001
  • A Március 15-e téren Demszky a veszprémi és a tatárszentgyörgyi gyilkosságok áldozataira emlékezett, és egyperces némaságra kérte az ünneplőket. A kordonon túli tiltakozók nem vevők Demszky retorikájára.