Betiltottak négy radikális tüntetést

2009.03.15. 18:21

Fél tízkor a zászlófelvonással megkezdődött az ünnep. A Kossuth téren csak kisebb rendbontás volt. Demszky ellen ezren tüntetnek. Betiltottak két esti tüntetést. Délutánig 19 embert állítottak elő, köztük Budaházy Györgyöt. Orbán Viktor sorsfordító változást hirdetett a Várban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Toroczkai László felhívására a tömeg megindult az Alkotmány utcai helyszín felé, de az Arany János utcai metrónál kordon állja az útjukat. A rendőrök kezdenek oszlatáshoz felsorakozni, megjelent a vízágyú is. A tüntetők mögött azonban rendőrök vannak, a vízből ők is kaphatnak, ha elindítják a sugárt.

    347
  • Stáncsics: Soha többé nem eszem tarhonyát! Ennek emlékére mától Táncsicsra változtatom a nevemet!

    Petőfi: Az istenadta nép ennen kezével vonja Stancsics és felesége hintaját a Nádor-térre, új lakosztályához!

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • A tömeg az Alkotmány utcához szeretne jutni, mert ott nincs detektorkapu, szabadabban lehet demonstrálni. A Bajcsyn a rendőrök a tüntetők mögül hátrébb húzódtak, az embereket a rendőrség főereje elkezdte lassan az Arany János utca felől a Deák tér felé szorítani, egyelőre vízágyú bevetése nélkül. A tüntetők egy része, több száz fő az Ó utcán át a Nagymező utca felé távozik a helyszínről.

  • A rendőrség távozásra szólította fel a tüntetőket a Bajcsy Zsilinszky úton a Bazilika irányába, ellenkező esetben fokozott ellenőrzésre számíthatnak. Tudósítónk szerint a kisebb utcák felé távozni nem tudó vagy akaró demonstrálók ellen paprikaszprét is elkezdtek bevetni.

  • Orbán Viktornak továbbra is csak a hatalom megszerzésén jár az esze, mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője a Fidesz elnöke ünnepi beszédére reagálva. Nyakó István azt mondta, hogy a 48-asok sok tekintetben különbözőek voltak, de mégis az tette őket naggyá, hogy képesek voltak Magyarországért összefogni, képesek voltak arra, amire Orbán Viktor ma sem. Az MSZP szóvivője úgy vélte, hogy az ellenzéki pártelnöknek fontosabb a hatalom szeretete, mint a haza haladása és az emberek boldogulása. "Lélegzetvisszafojtva számolja a napokat, lélegzetvisszafojtva jegyzi, hogy hányat kell még aludni a választásokig" - közölte. (MTI)

  • A rendőrök a hangosbemondóban a Bazilika felé küldik a tömeget, ám ott is egy sisakos-pajzsos erős rendőrsorfal fejlődött fel. Távozni csak az Ó utca felé lehet, a tömeg java része így is tesz.

    333
  • Kétszáz tüntető az Ó utcában bement egy parkolóházba, aminek van egy kijárta a Zichy Jenő utca felé. Ezzel megkerülték a kordont, és így szabad az út az Alkotmány utcába.

  • Ez a válság a harmadik világháború, amelyet azért indított "a világkormány", mert az atomfegyverek elterjedtsége miatt "nem célszerű" hagyományos háborút vívni - hangoztatta a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) március 15-i rendezvényén, a budapesti Hősök terén vasárnap Csurka István elnök.

    A szónok szerint a magyarságnak harmadikutas választ kell adnia a krízisre, mégpedig egyetlen megmaradt kincsünkkel, a magyar földdel: ki kell azt osztani a megművelni hajlandó, több gyermeket vállaló fiatal családok között, eközben pedig "a túlságosan nagy birtokokat meg kell szüntetni", függetlenül attól, jelenleg ki a tulajdonosuk. Csurka ennek érdekében minden keresztény magyart összefogásra szólított fel a pár ezres, nemzeti színű, árpádsávos és MIÉP-lobogós hallgatósága előtt. (MTI)

  • Az Alkotmány utca és Bajcsy-Zsilinszky út sarkára értek a trükkös tüntetők, akik egy parkolóházon keresztül tudták kijátszani a rendőrségi kordont. Az Alkotmány utcánál rengeteg rendőr várta őket, igazoltatások kezdődtek, sokan elmentek, de a legtöbben békésen várakoznak, hogy átessenek az igazoltatáson.

  • Az Ó utca a Bajcsy Zsilinszky útnál és a Nagymező utcánál kordonnal le van zárva, de a Hajós utcán át el lehet jutni az Alkotmány utcai tüntetés helyszínére - számol be tudósítónk. A tüntetők egy része korábban már így tett,  a maradék a Bajcsy-Ó utca saroknál szemlélődik.

  • Vége a bujócskának, a Bajcsy Zsilinszky úton a rendőrsorfal átengedi a tüntetőket a Nyugati tér felé. A tömeg elérte az Alkotmány utcát, és Toroczkai László vezetésével befordult a Parlament felé, ahol viszont újabb rendőrsorfal állja az útjukat, így nem tudnak csatlakozni az ottani bejelentett tüntetés résztvevőihez.

  • A tüntetők egy 100-150 fős csoportja levált, és a Nyugati pályaudvaron randalírozni kezdett, megtámadtak két rendőrt is. Mikor megérkezett a rendőrségi erősítés, kiszorították a randalírozókat a pályaudvarról, így egy részük vonatokra szállt fel, hatalmas üvöltözést lehet hallani, a Nagykörutat lezárták.

  • A Nyugati pályaudvart megrohamozó tüntetők egy része vidéki, aki hazafelé tart. Köztük elég sok a gárdista is, jelentette tudósítónk. Egy embert előállítottak.

  • Petőfi: Le fogunk késni a Bánk Bánról, ha sokáig piszmogunk a röplapokkal. De hova tűnt Táncsics?

    dalajos: Különös alak ez a Jókai! Az elébb ezzel jött: "az instant kacsa pedig a portás". Nem értem, ez a fiú a jövőben él, nem a mában.

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • Tudósítónk arról számolt be, hogy a Nagykörúton ugyan járnak a 4-6-os villamosok, de a Combinók helyett régi villamosok. Ennek oka nyilván az, hogy féltik az új szerelvényeket.

  • Az Alkotmány utcában a tüntetők különböző - tudósítónk szerint "sportembernek" kinéző - csoportjai egymást vádolják azzal, hogy civil ruhás rendőrök. Az is konfliktust okozott, hogy vajon megbízható hírforrás-e a Hír TV. Végül sikerült a vitákat rendezni, és a figyelmet a közös ellenségre, a rendőrökre visszairányítani.

  • A három vezető délvidéki magyar párt közös ünnepségén emlékeztek meg vasárnap a délvidéki magyarok Bácskossuthfalván (Stara Moravica) az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

    A sok száz embert megmozgató eseményen az idén - hosszú évek óta először - nem volt hivatalos magyar vendég. Sólyom László köztársasági elnököt várták a három vajdasági Kossuth-szobor egyikének otthont adó észak-bácskai faluba, de miután az államfő elhalasztotta az ünnepséget követő, kétnaposra tervezett látogatását, s csak Bácskossuthfalvára ment volna el, a vendéglátó Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöksége úgy döntött, hogy eltekint a meghívástól.

    Vasárnapi ünnepi beszédében is kitért erre Pásztor István, a VMSZ elnöke, s azt mondta, hogy pártja vezetésének nem volt más választása, mint a Sólyom-látogatás lemondása azok után, hogy belgrádi kifogások hatására a köztársasági elnök elállt a hónapok óta tervezett, remélt vajdasági látogatásától, s most csak Bácskossuthfalvára és Szabadkára utazott volna néhány órára. (MTI)

  • A Nyugati pályaudvar Váci út felőli parkolójában kétszáz rendőr öltözik be rohamfelszerelésbe, miközben a környék, beleértve a pályaudvart is, újra békésnek tűnik: a vonatok járnak, az árusok kiszolgálnak. Elképzelhető, hogy rejtőznek még tüntetők a pályaudvaron, és őket akarják onnan kiszorítani.

  • A rendőrök a pályaudvaron tüntetőket keresnek, igazoltatnak, jelentette tudósítónk. Elképzelhető, hogy elrejtőzött tüntetőket keresnek.

  • A stop.hu információi szerint gyanús csomagot találtak a Nagymező utcában, ezért a rendőrség lezárta a környéket. A rendőrök tűzszerészeket hívtak.

  • A Nagymező utcában talált gyanús csomagban nem találtak robbanószert, jelentette tudósítónk a helyszínről. Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs vezetője kérdésünkre megerősítette, a tűzszerészek átvizsgálták a csomagot, de nem volt benne robbanószer.

  • A Nyugati pályaudvar előtt megindult a forgalom, az épületben is helyreállt a rend, járnak a vonatok, béke és nyugalom honol.

  • Az Alkotmány utcában Toroczkay László egyre kásásabb, akadozó szavakkal közölte, hogy hétfőn tíz órára tüntetést szervez a Gyorskocsi  utcai fogda elé, hogy kiszabadítsák az őrizetbe vett Budaházy Györgyöt. Ezután bejelentette, hogy most a tüntetőket "biztonságos helyre" vezeti. Mivel a helyszínen tudósítónk szerint már csak nyolc rendőr tartózkodik, ez a vállalása nem tűnik teljesíthetetlennek.

  • Petőfi: Legközelebb kialszom magam forradalom előtt, mert mindjárt összeesek, pedig még színház és gyűlés is lesz. Vasvári hozzon egy Red Bullt!

    Vasvári: Most volt a forradalom, mindenki egyenő, majd a Petőfi hoz magának Red Bullt!

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • A 200 fős keménymag a Bazilikánál maradt, Toroczkai az Alkotmány utca után most itt bukkant fel, hangosítás nélkül beszél. A környéken rendőrök gyülekeznek.

  • Toroczkai bejelentette a kemény magnak, hogy Budaházyt majd csak holnap szabadítják ki. A tömeg közben azt skandálja, hogy "most vagy soha", mire Toroczkai azt mondja: inkább holnap, mert akkor százezren lesznek, majd tízezerre javítja.

  • Megkezdődött az ünnepi gálaest a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Hangversenyteremben. A Szózat után a miniszterelnök tart ünnepi beszédet.

    Gyurcsány Ferenc szerint jó lenne, ha a nemzeti ünnepeket is úgy ünnepelnénk, mint a családi ünnepeket. Szerinte az autók és a gyerekek számának növekedése a gyarapodás bizonyítéka.

    Miskolc új belvárosa, a készülő szegedi villamos és az M7-es völgyhídja is. Mert "tesszük a dolgunkat".

    A "kellemetlen rokonoknak" mindez nem tetszik, de nem kell őket komolyan venni. "Helyette örüljünk ennek a tehetséges országnak."

  • Toroczkai nem tudja kiszabadítani hétfőn Budaházyt, mivel őt is elvitték, vagy inkább elkísérték a rendőrök. Nem ellenkezett. A tömeg össze van zavarodva.

  • Toroczkai László felhívta az Alkotmány utcai rendezvényen résztvevőket arra, hogy szabadítsák ki Budaházy Györgyöt ezzel elkövetve a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményének előkészületét, közölte a BRFK.

  • A miniszterelnök élete talán legrövidebb beszédét mondta el, amivel egyrészt örvendetes arányérzékről tett tanúságot, retorikai teljesítményét viszont nehéz lenne alulértékelni. Az a mondata, miszerint 1848-ban a márciusi ifjak nem is álmodtak arról, hogy egyszer Magyarország az európai közösség ("teljes jogú") tagja lesz, és a világ legerősebb katonai szervezetéhez fog tartozni, miközben tényszerűen igaz, az utolsó fázis az előtt, hogy büszkén a mikrofonba mondja: kiszera méra bávatag.

    A miniszterelnök helyzetében érthető, hogy a március 15-i ünnepség helyett szívesebben lenne otthon, egy családi születésnapon, de hogy e vágyának burkolt formában a gálaesten hangot is adjon, az már középsúlyos - mondjuk úgy - szerepzavarról tanúskodik. Lehet, hogy Gyurcsánynak kicsit meg kéne pihennie a családja körében.