Kormányválság 2009

2009.03.22. 16:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyik párttal sem tárgyal új kormányról a Fidesz, amely továbbra is csak egy új választásban látja a helyzet megoldását, jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. Szerinte nem "háttér mutyikkal, és pártok közötti zárt ajtós egyezkedéseken" kell az emberek életéről dönteni. Mint mondta, a Fidesz álláspontja "sziklaszilárd és világos, az ország érdeke, hogy minél előbb új választás legyen". (FH)

  • Megkezdődött az SZDSZ ügyvivő testületének és parlamenti frakciójának együttes rendkívüli ülése vasárnap délután Budapesten. Gulyás József a újságíróknak arra a kérdésre, hogy kívülről tudnák-e támogatni a kormányt, úgy felelt: először szeretnék látni a javaslatokat, mert válságkezelő program és a kormány hitelesítése nélkül nincs miről beszélni. Demszky Gábor a kormány külső támogatását firtató kérdésre azt válaszolta, minden elképzelhető, ami jó Magyarországnak. Horn Gábor szerint nem a koalícióról tárgyalnak. Fodor Gábor pártelnök a tanácskozást megelőzően nem kívánt válaszolni kérdésekre. (MTI)

  • A legfőbb ügyész visszautasítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az MSZP kongresszusán az ügyészekre tett sértő kijelentéseit. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze a megalapozatlan kijelentéseket az ügyészi hivatásrendre sértőnek, méltánytalannak tekinti, és azokat visszautasítja - olvasható az ügyészség közleményében. A legfőbb ügyész megerősíti, hogy az ügyészség minden ügyben politikai befolyástól mentesen jár el és egész tevékenységével a jogállam, a Magyar Köztársaság demokratikus értékrendjének megerősítésére törekszik. (MTI)

  • Nem lép koalícióra az SZDSZ, de kész a tárgyalásokra, és egy megfelelő miniszterelnököt és egy reformprogramot kész kívülről támogatni - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivői testületének és frakciójának vasárnapi együttes ülése után. Elmondása szerint azért nem lép koalícióra az SZDSZ, mert nekik nem a bársonyszék a fontos, hanem az, hogy legyen egy cselekvőképes kormány. (FH)

  • Valószínűleg nem lesznek előre hozott választások Magyarországon, ehelyett a parlament új miniszterelnököt fog választani, akinek a kormánya a 2010-es tavaszi választásokig lesz hivatalban - írta a vasárnapi The Washington Post. Gyurcsány Ferenc nem rejtette véka alá, hogy súlyos csorba esett a tekintélyén 2006-ban, amikor nyilvánosságra került egy gyűlésen mondott beszéde, amiben elismerte: a gazdasági helyzetet illetően hazudtak, hogy megnyerjék a választásokat - írta a washingtoni lap.

    Az újság Magyarország helyzetét jellemezve leírta, hogy az gazdaság helyzetén erősen rontott a globális pénzügyi válság, a kormány 25,1 milliárd dollárnyi hitelt vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól és más intézményektől. A The Washington Post is idézett olyan elemzői véleményt, hogy Gyurcsány Ferencnek a lemondás bejelentésével az volt a szándéka, hogy megerősítse párton belüli helyzetét.

  • "Hazudnék, ha azt mondanám, hogy amit láttam, hallottam nem volt rám hatással. Bármilyen furcsa, de nem a saját sorsom alakulása forgott a fejemben" – írja Veled uram, de nélküled című blogbejegyzésében Gyenesei István önkormányzati miniszter, aki vendégként volt jelen az MSZP kongresszusán. Itt látott könnyeket és megelédedett mosolyt egyaránt.

    A jövőről ezt írja a függetlenként a parlamentbe jutott politikus, akit Gyurcsány Ferenc kevesebb mint egy éve hívott meg kisebbségi kormányába: "Mindenestre csak olyan személy jöhet szóba reálisan [miniszterelnökként] és a kilábaláshoz esélyt adva, aki nem most kezdi készíteni programját, hanem kész alternatívával rendelkezik, aki az ellenzéket is be tudja vonni a megvalósításba, kellően elszánt és bátor." A teljes blogbejegyzést itt olvashatják>>>

  • Szili Katalin azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy reális az a parlamenti forgatókönyv, hogy az április 6-án beterjesztett konstruktív bizalmatlansági indítványról 14-én szavazzon a parlament. Konstruktív bizalmatlansági indítványt a képviselők egyötöde kezdeményezhet, ezt az Országgyűlésnek 3 napon túl, de 8 napon belül tárgyalnia kell. Szili szerint az indítvány nem befolyásolja a parlament munkáját, hiszen konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásakor nem kell újra szavazni a kormányprogramról.

  • A befektetők a politikailag is stabil helyzetű országokat részesítik előnyben, ezért az RTL Klub Híradójában megszólaltatott elemzők úgy vélik: minél hamarabb új miniszterelnököt kell választani. 301 forintot ért pénteken, a miniszterelnök bejelentése előtt egy nappal egy euró. Szakértők szerint Gyurcsány Ferenc tervezett távozása miatt romolhat az árfolyam. A szakértők szerint a bizalom helyreállításához szükséges, hogy nemzetközi tekintéllyel bíró szakembert válasszanak meg kormányfőnek. (FH)

     

  • A magyar gazdaság idei visszaesése nagyobb lehet a hivatalosan jelzett 3,5 százalékosnál és nagyobb kiadáscsökkentésre van szükség - nyilatkozta Gurcsány Ferenc vasárnap a Reutersnek. Az interjúban Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a kormánynak a GDP csökkenésére vonatkozó előrejelzése nem változott, és előkészítettek javaslatokat egy mélyebb recesszió kezelésére, amennyiben a dolgok rosszabbra fordulnak.

  • "Számomra az lenne a kihívás, ha a Fidesz nálam erősebb, bátrabb programot képviselne. Akkor kellene megfontolnom akár a lemondást is" – nyilatkozta Gyurcsány a február 28-i Népszabadságban.

  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány rendkívül csodálkozna Bokroson

    Gyurcsány Ferenc elképzelhetőnek tartja, hogy az új kormány tagjai közt jobboldaliak is legyenek, mert szerint minél szélesebb az új kormány támogatottsága, annál szélesebb körben érthetik az emberek, hogy mit akar tenni. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Szólás szabadsága című műsorában beszélt vasárnap este.

  • cikkünk a témában:

    307 forint volt hajnalban az euró

    A péntek esti 301 körüli zárást követően hétfő hajnalban, az ázsiai kereskedési időben intenzív forintgyengülés mutatkozott, az euróval szembeni jegyzések 307.50-ig emelkedtek, majd reggel fél 8-kor nagy visszahúzás látszott 302 körülig.

  • A német kormány növekvő aggodalommal figyeli az egyes kelet-, illetve közép-európai országokban kialakult helyzetet - értesült a Handelsblatt. A német üzleti körök lapja kormányforrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szövetségi hírszerzés a napokban először terjesztett elő bizalmas jelentést az egyes országokban a gazdasági válság következtében bekövetkezett politikai destabilizálódásról.

    A helyzet súlyosságát alátámasztották a hétvégi magyarországi események, amelyek során Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette távozását - írta a Handelsblatt.

  • Az eddiginél nagyobb társadalmi támogatottságot maga mögött tudó nemzeti kormányra van szükség, nem előrehozott választásokra - mondta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában az MSZP frakcióvezetője. Lendvai Ildikó szerint a nemzeti kormányban ne pártkatonák, hanem szakemberek dolgozzanak, akiket eddigi életművük jogosít fel arra, hogy miniszterek legyenek az új kormányban. (MTI)

  • Egyéni, önálló döntést hozott Gyurcsány Ferenc, amikor felajánlotta távozását - mondta Vadai Ágnes, az MSZP elnökségi tagja az RTL reggeli híradójában. Hozzátette, hogy csalódott, mert szerinte nem a miniszterelnök az akadálya a válságból való kilábalásnak, hanem az, hogy a kormánypárt és az ellenzék hosszú ideje nem tud megegyezni. (FH)

  • Gyurcsány Ferenc bejelentésével új esélyt kapott az ország - mondta az RTL híradó reggeli kiadásában Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint a hitelvesztés után mielőbb vissza kell állítani a bizalmat, ehhez pedig megfelelő miniszterelnök-jelölt, kormány és program szükséges. Hozzátette: bár megegyezésre törekednek, de végső soron nem zárkóznak el az előrehozott választás lehetőségétől sem. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Lezárták a miniszterelnöki rezidencia környékét

    Lezárta a Köztársasági Őrezred a miniszterelnöki rezidencia környékét. A II. kerületi Szemlőhegyi út érintett szakaszának zárását a kialakult belpolitikai helyzet adta esetleges kockázatokkal indokolják. A zárás vasárnap reggel kezdődött és egyelőre április 5-ig tervezik fenntartani. (FH)

  • Gyurcsány Ferenc váratlan lemondási szándéknyilatkozata politikai zűrzavart okoz a gazdasági válság által amúgy is szorongatott Magyarországon - írta a The Wall Street Journal hétfőn.

    Az egykor népszerű, szabadpiaci szemléletű kormányfő támogatottsága hónapok óta csökken, miközben az ország heveny pénzügyi válsággal küzd - írta a vezető amerikai gazdasági napilap Politikai patthelyzet Magyarországon című cikkében. Az újság szerint az a fő kérdés, mennyire kell a megszorító intézkedéseket erőltetni, hogy az ország pénzügyileg magára találjon.

  • Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese arra az újságírói kérdésre, hogy nevek elhangzanak-e a délelőtti frakcióülésen, közölte: egy-egy képviselőben megfogalmazódhat ilyen vagy olyan javaslat, és azt lehet, hogy elmondja. Az elnökhelyettes közölte, neki van jelöltje, de a nevet nem mondta meg. (MTI)

  • Egy korábbi hír szerint a Köztársasági Őrezred lezárta a miniszterelnöki rezidencia környékét.

    Tudósítónk jelentése szerint a Szemlőhegyi út érintett szakaszán csak néhány kordon van egy csomóban lezárásról, legalábbis egyelőre, nincs szó.

    sz02
    sz01
  • Gyurcsány Ferenc délelőtt a blogjában megnyugtatta híveit, továbbra is számíthatnak új bejegyzésekre. "Nehezen élném meg, ha elveszítenélek Benneteket. Láttam némi pityergést a kongresszuson, de pityeregni nem kell. Tudjátok, tenni kell a dolgunkat - ez egészen biztosan nem változott" - írta a távozó miniszterelnök.

  • Az atv.hu információi szerint Surányi György volt jegybankelnök csak akkor vállalja a miniszterelnökséget, ha arra Orbán Viktor is "rábólint". Surányi ragaszkodik ahhoz, hogy az új kormány kulcspozícióit - a pénzügyi és a gazdasági tárcát - az általa alkalmasnak vélt személyekkel töltse be.

  • „Sokan a jobboldalon már meg is tették a felszólítást, a Jobbik vezetője is felszólította Orbán Viktort, és nagyon fontos, a jobboldal számára hallatlanul fontos értelmiségiek is azt várják a Fidesztől, hogy minden eddiginél nagyobb utcai megmozdulások legyenek – nyilatkozta a Kossuth rádiónak Tölgyessy Péter alkotmányjogász. – Tudom, hogy a baloldal rögtön felkiált, hogy ez milyen demokrácia-ellenes merénylet. A leghatározottabban leszögezem, nem volna az. A világ nagyon sok országában ez következne be. Hasonló helyzetben Olaszországban, Franciaországban egészen biztos, hogy nagy megmozdulások lennének az előrehozott választásokért.”

    A teljes interjú itt olvasható>>>

  • „Nem hangoztak el nevek, nem beszéltek a programról” – mondta tudósítónknak az MSZP frakcióüléséről távozó Burány Sándor. Céljuk egy olyan jelölt megtalálása, akit támogat a parlamenti többség. A megszorításokról szólva elmondta, hogy olyan intézkedésre van szükség, amitől nem sérülnek a szociális vívmányok.

  • Bármi volt is Gyurcsány Ferenc 2006-os hazugságbeszédének a célja, szavahihetőségét akkor súlyos csapás érte, amit többé nem is tudott kiheverni - írta A hazugságbeszéd átka című kommentárjában a Neue Zürcher Zeitung tekintélyes svájci lap hétfői számában. A szerző szerint a lemondását váratlanul felajánló kormányfő most nem hazudott, amikor arról beszélt, hogy ha a változásokhoz szükséges stabil parlamenti többségnek ő maga az akadálya, akkor meg akarja szüntetni ezt az akadályt. (MTI)

  • A konzervatív osztrák Die Presse budapesti tudósítója szerint a kormányfő visszalépése sokak számára nem okozott meglepetést, a döntés már jó ideje a levegőben lógott. Rámutatott, hogy hajlíthatatlan magatartásával Gyurcsány a politikai senkiföldjére manőverezte magát, és a legvégsőkig kitartott amellett, hogy a súlyos gazdasági válságot radikális szociális megszorítások nélkül is meg lehet oldani.

    Az ellenzék ezzel szemben már régóta azon a véleményen van, hogy a krízis leküzdése radikális reformokat követel. Gyurcsány lemondásával esély nyílt arra, hogy szakértői kormány alakul, amely drasztikus takarékossági kurzust vezet be. (MTI)

  • Surányi György a távirati iroda megkeresésére nem kívánta kommentálni a személyéről szóló, az ő esetleges kormányfőjelölti felkérésére utaló sajtóhíreket. (MTI)

  • Szerkesztőségi vezércikkekben, budapesti, illetve bécsi keltezésű tudósításokban számoltak be a hétfői országos német napilapok Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentett lemondási szándékáról. A kommentárokban közös gondolat volt, hogy a magyar kormányfőt a gazdasági válság kényszerítette térdre. (MTI)

  • A rendőrség március 22-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb március 24-én 24.00 óráig az Országházhoz tartozó területen is elrendelte a lezárást.

    Fémkordont tesznek északon a járda, illetve a lánckordon vonalában, a Magyar Köztársaság lobogójának talapzata és az 56-os emlékhely vonalában a virágládák előtt a villamospálya felőli oldalon, az 56-os emlékhelytől a lánckordon mentén a járda vonalában a Duna parti kovácsoltvas kerítésig, valamint a Duna parti oldalon az ideiglenesen felállított kerítés vonalában. (MTI)

  • Az MSZP frakcióülése úgy döntött, hogy felhatalmazza a Gyurcsány Ferenc pártelnökből, Simon Gábor választmányi elnökből és Lendvai Ildikó frakcióvezetőből álló delegációt, hogy gőzerővel kezdjen tárgyalásokat az összes politikai párt képviselőivel. A pártokkal folytatott tárgyalások eredményéről a küldöttségnek a hét közepén kell a frakció előtt beszámolnia. Információink szerint a szocialista frakció senkit, így a Fideszt sem zárja ki a lehetséges együttműködő partnerek köréből, de hivatalosan csak az SZDSZ és az MDF lett megjelölve. A jelek szerint a képviselőcsoport legfőbb célja az előrehozott választás elkerülése.