Kormányválság 2009

2009.03.23. 12:18
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kellemetlen meglepetés Moszkva számára Gyurcsány Ferenc lemondása - értékelte a Kommerszant a magyar kormányfő távozási szándékát. Az orosz napilap szerint ezzel a Gazprom által tervezett Déli Áramlat gázvezeték egyik fontos európai támogatóját vesztette el.

    A lap nem zárta ki, hogy Gyurcsány, távozása után - hasonlóan az Északi Áramlat mellett még kormányfőként lobbizó Gerhard Schröder német kancellárhoz - a Svájcban tavaly bejegyzett South Stream AG vállalat vezetői posztját kapná, amely mindeddig üres, miután az olasz kormányfői posztról távozó Romano Prodi visszautasította a Gazprom erre vonatkozó ajánlatát. (Népszabadság Online)

  • Orbán Viktor az Országgyűlés folyosóján  a kialakult helyzet egyetlen megoldásának az előrehozott választást nevezte: "nincs B-terv" - jelentette ki a Fidesz-MPSZ elnöke. A hírre, hogy az MSZP a Fidesszel is tárgyalna, így reagált: egy bukott pártnak nincs alapja a kormányalakításra, ezért tárgyalni sincs miről.

  • cikkünk a témában:

    Londoni elemzők: Nem baj, hogy Gyurcsány ment

    Általánosságban igaz, hogy először program kell, és utána meg kell állapodni abban a személyben, aki a programot végigviszi, most azonban Magyarország esetében ennek a fordítottja érvényes, vagyis "a személy lesz maga a program", fogalmaznak a 4cast londoni elemzői. Átmeneti zajongás lehet addig a piacon, de ha jó miniszterelnök-jelölt lesz, megnyugvás jön.

  • Az Országgyűlés épülete körül a szokásos kordon vonalán túl a 2-es villamos mellett újabb kordont állított fel a rendőrség. Tudósítónk szerint a téren négy szakasznyi, azaz mintegy hatvan rohamrendőr várakozik bevetésre készen.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Az SZDSZ elsietettnek tartja a Parlament feloszlatásáról szóló indítványt, ezért annak tárgyalását csak a későbbiekben támogatja majd. Fodor Gábor pártelnök a frakció ülése után azt mondta, a korrektség azt kívánja, hogy adjanak lehetőséget új, hiteles kormánynak és miniszterelnöknek. Kérdésre válaszolva a pártelnök elmondta, délután egyeztet az MSZP és az SZDSZ tárgyaló delegációja. (FH)

  • "Amikor néhány napja azt írtam, az országnak és a baloldalnak Gyurcsány Ferencre van szüksége, ez ma hatványozottan igaz – írja blogjában Gréczy Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója. – Egy vidia keménységű pártelnökre. Az Fideszen kívüli világ vezetőjére. (Én ezután is segíteni fogom a munkáját. Már jelezte: továbbra is megtisztel azzal, hogy számít a munkámra.)"

  • Reform és szolidaritás címmel beszél Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtt. Az elmúlt napok eseményei úgy tűnik érintetlenül hagyták a napirend előtt felszólalni kívánkozók szándékát, Fodor Gáboron kívül (A társadalmi és gazdasági válságról) ugyanis senki sem foglalkozik a hétvége eseményeivel. Nagy Kálmán (KDNP) Levelek Egerből címmel szólal fel a Hospinvest-ügyről, Horváth János (Fidesz), a parlament korelnöke pedig a 2011-es magyar EU-elnökségről beszél.

    02

    Az MDF-frakció múlt heti megszűnése után ezúttal nem lesz a pártnak napirend előtti felszólalója.

  • 2006 óta azért, annak érdekében érvelünk, hogy az országgal elfogadtassuk, hogy a korábbinál sokkal mélyebb átalakításokra van szükség – mondta a parlamentben napirend előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Nem azért, mert önmagában változatni jó, mert reformot csinálni modern dolog, hanem mert azt gondolja, hogy az országnak erre van szüksége. A 2006 óta folytatott politikában van olyan, ami sikert hozott, van olyan, ami kudarcot vallott. A sikerekért köszönetet kell mondani az országnak, a kudarcokból le kell vonni a következtetéseket. Ezekért a kormánynak és a kormányfőnek személyesen kell vállalni a felelősséget, mondta.

  • Gyurcsány: Fél év óta minden eddiginél nagyobb válsággal szembesülünk. Ha korábban azt mondtuk, hogy változás kell, most sokkal több kell. Nincs olyan, hogy valaki ne viselné valamilyen mértékben ennek a válságnak a hatásait. Február 16-án javaslatot terjesztettünk elő, hogy Magyarország középtávon erősebb és sikeresebb lehessen. Ez a program a reformra és a szolidarításra épült. Ez a program a munkavállalók, a szakszervezetek számára már túlságosan messze ment. A munkaadók, közgazdászok, a szakmai közvélemény pedig még nagyobb lépéseket követelt. Nem tudtuk közelíteni a távolságot.

  • A Fidesz ezúttal nem vonult ki a parlamenti ülésteremből. Orbán Viktor és Semjén Zsolt kedvesen visszaintegetett az őket üdvözlő szocialista frakciónak.

  • Magyarország lakosságának nagy része még nem nézett szembe a válsággal, elhiszi, hogy van olyan megoldás, ami nem tehertétel. Nincs ilyen megoldás. Aki ennek az ellenkezőjét mondja, az félrevezet, vagy tudatosan becsap. Sokáig ringattuk magunkat abban az illúzióban, hogy ez megoldható, néha jómagam is. De ez csak álom. Előbb-utóbb kiderül, hogy az élet erősebb a nem cselekvés szándékánál. Nincsen időnk egyeztetni, ezért azt javaslom, alakítsunk új kormányt. Széleskörű szakmai összefogásra van szükség. Ha ennek én vagyok az akadálya, ezt az akadályt meg akarom szüntetni. Ha azt kell felismerni, hogy először kell hazafiasan cselekedni, és csak másodsorban pártpolitizálni, akkor ezt a döntést én most megkönnyítem. A hatalomhoz lehet, hogy elég egy párt. Az ország dolgait megoldani ahhoz három-négy párt, emberek milliói és széles körű konszenzus kell. Tárgyalásokat kezdeményezünk az SZDSZ-szel, a Fidesz-KDNP-vel és az MDF-fel arról, hogy alakuljon egy nyitott, nemzeti kormány új kormányfővel. Hogy mához két hétre benyújthassuk a konstruktív bizalmatlansági indítványt, ami alapján április 14-én új kormány alakulhat.

  • Gyurcsány: Sok szeretet kaptam, és sok gyűlöletet. Nem maradtak bennem tüskék. Számoltam ezzel. Ismertem, milyen az ország, milyen az ellenzék. Azt kaptam, ami várható volt. Sértődés, rossz érzés nincs bennem. Ha valami van, az a korábbinál még nagyobb erő, mert bebizonyosodott, hogy sem sértéssel, sem gyűlöletkeltéssel, a harag politikájával nem lehet előre menni. Megnyugodtam, mert van kivel megküzdenem, és ezt a küzdelmet folytatni is fogom, parlamenti képviselőként, az új kormány támogatójaként. És eljön majd az az idő, amikor belátjuk, hogy bár a kormány nem volt hibátlan, volt benne erő ezt beismerni. Döntésem végleges és visszavonhatatlan. Köszönöm, hogy szolgálhattam Magyarországot.

    03
  • Több ezren tüntettek hétfőn Madagaszkár fővárosában az új államfő, Andry Rajoelina ellen, akit a hadsereg által támogatott hatalomváltás után hétvégén iktattak be hivatalába.

    A tiltakozók elítélték a "törvénytelen" hatalomátvételt, a demokratikusan megválasztott államfő visszatérését és a demokrácia azonnali helyreállítását követelték. A hétvégén a főváros Antananarivo repülőterén állomásozó katonai egység is lemondásra szólította fel az új elnököt ultimátumszerű felhívásában.

    (MTI)

  • Ha egy miniszterelnök megbukik - polgári demokráciában előfordul az ilyen -, akkor általában lemond - jelentette ki válaszában Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. "Lemond, hogy lehetőséget adjon a választópolgároknak a véleménynyilvánításra, új kormány választására. Gyurcsány Ferenc megbukott, az MSZP által támogatott kormánypolitika megbukott. Magyarország, a térség egykori éllovasa mára sereghajtóvá vált." A magyarországi baloldal, mondjuk ki, nem alkalmas a kormányzásra, mondta Navracsics. "Ilyenkor szokott annyi tisztesség lenni egy miniszterelnökben, hogy lemond" - üzente Gyurcsánynak, aki szerinte bukása után menedéket kért az MSZP-től. Szerinte a szocialista taktika "nyomorúságos komédia", azért játszák ezt, mert "a hatalomról nem tudnak lemondani, hiszen ha a miniszterelnök lemond, akkor a döntés a köztársasági elnök kezében lenne". "Önök mindennél jobban rettegnek ettől [az előrehozott választásoktól]" - mondta, majd bírálta Gyurcsányt, mert szombati beszédében támadta a bíróságokat és az ügyészséget. Beszéde itt bekiabálásokba fulladt, Navracsics szerint a szocik a proletárdiktatúra napjait idézték.

    06
  • Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője felfokozott hangulatban folytatta Navracsics gondolatait arról, hogy előrehozott választásokra lenne szükség. Szerinte a szocialisták brutális megszorításokat akarnak úgy, hogy hatalmon is maradjanak, ezért kijátszották a köztársasági elnököt, meg az ország lakosságát. Szerinte a szocialisták negyedszer vitték csődbe az országot, ennek kapcsán Gyurcsányt Kun Bélához, Rákosihoz és Kádárhoz hasonlította. "Nemcsak államcsőd, hanem országcsőd fenyeget, az önkormányzatok összeomlása. A neoliberális válságot nem lehet neoliberális megoldásokkal kezelni" - vélekedett. Ezután hazugsággal vádolta a szocialistáka, amire az MSZP padsoraiból valaki bekiabálta: "nem annyit, mint te itt".

    07
  • "Érezzük át ennek a pillanatnak a jelentőségét" - kérte képviselőtársait felszólalása elején Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. Bárkinek bármi is a véleménye a miniszterelnökről, a pillanat jelentőségét át kell érezni, mondta. Ő a miniszterelnök lépését felelős döntésnek tartja, amire szükség is volt, hiszen a kisebbségi kormány cselekvőképtelen volt. "Azt nézzük meg, mi a kibontakozás útja. Az ország érdekét kell nézni elsősorban. Mi azt gondoljuk, hogy minél gyorsabban cselekvőképes, hiteles kormány kell. Erre kínálkozik két hét lehetőség, ezzel élni kell. Ezúton kérem, hogy a Fidesz ne terjessze be a feloszlatást, mert ezt ma nem tudjuk támogatni. Ha két hét múlva sincs megoldás, akkor a parlamentnek az előrehozott választások mellé kell állni. De ma nem ez a megoldás, ma keresni kell a lehetőségét annak, hogy olyan miniszterelnököt találjunk, aki képes megszerezni a bizalmat" - mondta Fodor. Ez azért fontos, hogy minél hamarabb lehessen cselekvőképes kormánya az országnak, amelyik kezelni tudja a gazdasági-társadalmi problémákat.

    08
  • "Ha valaki rendkívüli helyzetekben csak a régi szövegeit tudja elmondani, az méltatlan a feladatára" - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, aki szerint kibújt a szög a zsákból. "Önöknek nem a miniszterelnökkel volt bajuk, hanem az összefogással" - mondta. "Új kormány lesz, de új nemzet nem lesz. Önök sokáig azt mondták, hogy a nemzet nem lehet ellenzékben. Most mintha azt mondanák, hogy a nemzet nem lehet kormányon" - mondta, majd azzal gyanúsította a Fideszt, hogy annak a parlamenti demokráciával van baja. "Most az óra önöknek ketyeg, válaszolniuk kell. Önöknek Gyurcsánnyal van bajuk, vagy a nemzet egyik felével van bajuk?"  - zárta felszólalását Lendvai.

    09
  • "Most ne vitatkozzunk" - kezdte viszontválaszát Gyurcsány Ferenc. "Lehet valaki ellenzékben vagy kormányon, értékelheti sokféleképpen az ország helyzetét, de a kormány kritikája nem lehet egyenlő a nemzet teljesítményének bírálatával. Az ország teljesítménye az elmúlt nyolc évben negyedével nőtt" - mondta, majd sorolta még az adatokat. "Nem ajánlom Magyarországnak, hogy mindig újra és újra akarja kezdeni" - mondta. "Ha ki akarják dobni az elmúlt hét évet csak azért, mert ellenzékben voltak, akkor ki akarják dobni az ország egy részét is" - figyelmeztetett. Az előrehozott választásokkal kapcsolatban azt mondta, érti a Fidesz szándékát, mert most nyerésre állnak. "Azt gondolom, hogy amit önök akarnak, az ellen küzdeni kell, demokratikus keretek között. Küzdeni kell az ellen, amit önök Magyarországgal el akarnak hitetni. Hogy Magyarország számára van egy olyan út, ahol nem kellenek reformok, ahol nem kell több felelősséget vállalni. Önök azt üzenik Magyarországnak, hogy ez megúszható. Ez a legnagyobb csalás" - mondta.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • "Az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy a politikai nemzet kettészakadt" - folytatta Gyurcsány. Ez szerinte sok tekintetben nem baj, de az, ha a másikat ellenségnek tekintik, az baj. "Az nem létezik, hogy arra építünk politikát, hogy csendesen tűrjük, a háttérből támogatjuk az antiszemita, cigányellenes, homofób politikát" - mondta. "Magyarországot erre az útra nem lehet engedni, és ez ellen küzdeni fogok, mert ez a dolgom, ezt fogom tenni" - zárta felszólalását.

  • "Sokat beszélünk az utóbbi időben a gazdasági válságról, ezért is mondtam azt, hogy az SZDSZ készen áll arra, hogy egy hiteles miniszterelnök mögé odaálljon, egy, a Reformszövetség javaslatain alapuló programot támogasson" - kezdte a gazdasági és társadalmi válságról szóló felszólalását Fodor Gábor. Szerinte helyes, hogy a gazdasági válságról beszélünk elsősorban, de nem szabad megfeledkezni a társadalmi válságról, ami több évre visszamenő jelenség. "Növekszik az erőszak, növekszik a kirekesztés, nemzeti ünnepeinket nem tudjuk együtt megünnepelni, mert félni kell" - mondta. "Ez nem normális állapot" - folytatta, felemlegetve Tatárszentgyörgyöt és a többi Molotov-koktélos támadást. "Szembe kell néznünk az erőszak, a rasszizmus növekedésével" - mondta. Óvott attól, hogy a vitát érzelmi síkra tereljük, hiszen a megoldás csak értelmes lehet.

  • "Több roma gyereket gyógyítottam meg, mint amennyit a legtöbb MSZP-s és SZDSZ-es képviselő látott" - kezdte felszólalását Nagy Kálmán, a KDNP Hospinvest-felelőse, reagálva a kormánypárti felszólalókra. Ezután áttért kedves témájára, melynek apropóját most a Heves megyei közgyűlés és a Hospinvest közti szerződés első fokú érvénytelenítése adta. Ennek kapcsán bírálta a kormány egészségügyi politikáját.

  • "Nincs jobboldali gyógyítás és nincs baloldali gyógyítás" - kezdte válaszát Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki szerint az, hogy Nagy Kálmán nyilvántartja, hogy mennyi roma betege volt, az nem esik egybe az alkotmánnyal. Ahogy az sem, hogy egy elsőfokú, nem jogerős ítélet alapján kéri intézkedésre a kormányt, és egy ilyen ítéletből von le következtetéseket.

  • Horváth János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a másfél év múlva esedékes magyar EU-elnökség miatt aggódik, ami óriási felelősség. Felvidéki és erdélyi magyarok kérdezgetik tőle, hogy Magyarország tesz-e majd akkor valamit értük. Megnyugtatta őket, hogy már egy éve ötpárti megállapodás született róla, hogy a regionalizmus fő témája lesz a magyar elnökségnek. Ebben segít, hogy szerinte "külön magyar tallentum a kultúrák együttélése". "Javasolom, hogy ismét vessük fel, hogy az Uniónak legyenek érvényes hatáskörei a kulturális együtélés emlékeinek megőrzésében, megörökítésében és a kultúrák kölcsönös megismerésében" - mondta.

  • "A határon túli magyar közösségekkel kapcsolatos felelősség alkotmányos kötelességünk" - válaszolta Horváthnak Göncz Kinga külügyminiszter. Az EU-elnökséggel kapcsolatban elmondta, hogy már megkezdődött a tisztviselők kiválasztása, képzése; a politikai programot meg ötpárti fórumon egyeztetik. Egyben folyamatosan egyeztetnek Spanyolországgal és Belgiummal, amelyek Magyarország előtt és után betöltik az EU elnöki posztját.

  • Az Országgyűlés nem vette napirendjére a Fidesz javaslatát az Országgyűlés feloszlatásáról, így erről ma nem szavaznak.

  • A pozitivista vélekedések szerint a miniszterelnökséget átadni készülő Gyurcsánynak sikerült kilépnie egy olyan helyzetből, amiben a legtöbben bent ragadtak volna. A kormányfő úgy oldotta azt meg, hogy egyszerre jó az országnak és saját magának. Megmaradt pártelnöknek, magyarázta az egyik szocialista, s ebbéli minőségében visszatalált ahhoz a szerephez, amiben mindig is jóv volt: újra kampányarc lehet.

  • Azt a legtöbb szocialista nem kétli, hogy most Gyurcány lesz az előretolt párték az ellenzékkel szemben. Azt viszont nem értem, értetlenkedik egy MSZP-s honatya, hogy miként passzol bele ez az általa meghirdetett "keblére öleli a nemzetet most a baloldal"-projekthez. Gyurcsány, emlékeztett a képviselő, már a kongresszuson nekiment az ügyészségnek, mint elfogult szervezetnek, majd a parlamentben is világossá tette, hogy a végsőkig küzd a Fidesz ordas eszméi ellen. Ha lesz új miniszterelnök, nem tudom mit csinálhat, hisz jobbról és balról két erőshangú megmondó ember fogja satuba.

  • Többen azt érzik, hogy két hét után mindenki széttárja a karját, mondván: nincs alkalmas jelölt, jöjjön az előrehozott választás. Többek szerint ezt a teóriát igazolja, hogy amikor a pártelnök a frakcióülésen azt vázolta, milyen jövő várhat egy kvázi szakértői kormányra, a lettekkel példálózott. Ahol egy nagyon okos, független ember lett a miniszterelnök, ám a kormány mégsem tudta megerősíteni sem a gazdaságot, sem valutát, úgyhogy négy hónap múlva jött a új választás.

  • Angela Merkel kancellár, a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke után a nagykoalíciós partner szociáldemokraták (SPD) is elutasították az esetleges előre hozott parlamenti választásokat Németországban.

    Az SPD hétfői elnökségi ülését követően a párt főtitkára nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság közepette a kormánynak eleget kell tennie a választókkal szemben vállalt kötelezettségeknek, s a koalíciós pártoknak közösen kell megoldaniuk az ország előtt álló problémákat.

    (MTI)

  • Sok szocialista inkább a lehetőséget látják Gyurcsány lemondásában, mert szerintük így igenis megerősödhet a párt 2010-ig. Hát nézd meg, hol az utca, pedig a Fidesz arra építette egész stratégiáját, hogy az utcával szorítja sarokba az MSZP-t, most meg köpni nyelni nem tud az ellenzék, hiszen nincs Gyurcsány és nincs tüntetés, örül a honatya. Aki szerint az sem mellékes, hogy a piacok sem kezdtek mélyrepülni, hanem kivárnak, tehát Gyurcsány jó döntést hozott.