Kormányválság 2009

2009.03.23. 14:47
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A megfelelő miniszterelnök-jelölt megtalálásánál fontosabb egy, a jelenlegi gazdasági, bizalmi válsághelyzetből kivezető új kormányprogram kidolgozása, amihez az SZDSZ csak elvi hozzájárulását adhatja, mondta Demszky Gábor főpolgármester hétfőn.

    Demszky megerősítette Fodor Gábor pártelnök kijelentését, hogy a szabad demokraták biztosan nem lépnek újból koalícióra az MSZP-vel, a kormányfő jelölésének joga és lehetősége teljes mértékben a szocialisták kezében van. (MTI)

  • "Egyetlen párt sem keresett meg miniszterelnöki felkéréssel" - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn. Hozzátette, hogy felkérés esetén sem vállalná a posztot.

    A jövendő kormánynak a nemzetközi gazdasági válság hatásait kellene tompítania, emellett a magyar gazdaság versenyképességének korlátait kellene megszüntetnie, amelyekről már évek óta szó van, vélekedett.

    Az MNB elnöke szerint mind a két problémára egyszerre kell választ, megoldást találni, de - fogalmazott - nem hiszi, hogy a jegybanknak részt kellene vennie az új kormányprogram kidolgozásában. (MTI)

  • Ha a jelenlegi jobbközép cseh kormány nem éli túl a keddi bizalmi szavazást a parlamentben, a Polgári Demokratikus Párt azon lesz, hogy mihamarabb, tehát már a nyáron előre hozott választást tartsanak Csehországban, jelentette ki Mirek Topolánek cseh pártelnök-kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján Prágában.

    A polgári demokraták elutasítják azt a szociáldemokrata elképzelést, hogy a kormány bizalomvesztés esetén is hatalmon maradjon a cseh uniós elnökség végéig. (MTI)

  • Arról azonban, hogy Gyurcsány jókor döntött-e, már erősen szórnak a vélemények. Egyesek szerint lemondása a vizitdíjról szóló népszavazás után lett volna esedékes, mások úgy gondolják: maradhatott volna még pofozóbábúnak, hogy őt amortizálja személyében az ellenzék, ne pedig a baloldalt. Én értem miért most mondott le, magyarázta egy képviselő. Szerinte az a titok nyitja, hogy Brüsszelben nem kellett a 180 milliárdos Közép-Kelet Európát elvileg megmentő ötlete, másrészt itthon nem állt mellé a Reformszövetség, még akkor sem, amikor Orbán Viktor világossá tette, hogy ő soha nem kér a Reformszövetség ötleteiből. És ekkor, érvelt a szocialista politikus, a baloldali értelmiség nem ment neki Orbánnak, hanem Gyurcsányt anyázta, így teljesen egyértelmű lett, hogy amit ő javasol, azt a társadalom nem támogatja.

  • Az interpellációk utánra, hétfő délutánra hívott össze egyeztetést az MDF az ellenzéki pártokkal egy közös miniszterelnök-jelöltről. Dávid Ibolya pártelnök már szombati közleményében jelezte szándékát, szerinte a három ellenzéki párt közös megegyezésén múlik, hogy egy valóban alkalmas, válságkezelő miniszterelnök kerüljön Gyurcsány Ferenc helyére.

    A Fideszt a tárgyaláson Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes képviseli, aki újra kifejti a Fidesz álláspontját, hogy kizárólag az új parlamenti választás jelent megoldást a jelenlegi helyzetben. Az SZDSZ színeiben Gusztos Péter ügyvivő vesz részt az egyeztetésen. (MTI)

  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke ezekben a percekben zárt ajtók mögött egyeztet.

  • A Parlament mellett felállított kordonok közül csak az egyik hivatott feltartóztatni a tüntetőket. A belső kordont az őrezred állította fel, a belpolitikai helyzet miatt kialakult esetleges kockázatok miatt. A külső, nagyobb kordonok viszont a Független Hírügynökség információi szerint munkaterületet vesznek körbe: állítólag a zászlótartó rudakat javítják.

  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és az államfő közös megegyezése alapján adta ki vasárnap a Miniszterelnöki Hivatal azt a közleményt, amely szerint a kormányfő aznap tájékoztatta a köztársasági elnököt lemondási szándékáról, és ezt az államfő tudomásul vette.

    Sólyom László elmondta, Gyurcsány Ferenc részletesen tájékoztatta őt döntése motivációjáról, a következő napok várható kilátásairól. "Ez egy miniszterelnök és egy államfő között magától értetődő dolog. A közös megegyezés és tisztesség azt diktálja, hogy erről többet ne mondjak" - fogalmazott. (MTI)

  • Távozásával a kormány éléről és megerősítésével a pártelnöki posztján Gyurcsány Ferenc politikai újjászületését készíti elő: vélhetően azt reméli, hogy a 2014-es parlamenti választásokon ő lehet az MSZP erős embere, írta hétfő délutáni számában a Le Monde című francia napilap. Elemzőkre hivatkozva azt írják, egy, a pénzügyi és gazdasági kérdések technokrata szakértője jöhet szóba következő kormányfőként. Név szerint Bokros Lajost, Surányi Györgyöt és Bajnai Gordont említik.

    A Le Monde szerint az izlandi és a lett miniszterelnök után a magyar kormányfő is a válság áldozata lett, amikor "a pénzügyi válság által leglátványosabban sújtott közép-európai ország" élén mindenki meglepetésére felajánlotta lemondását. Úgy látják ugyanakkor, hogy a „hosszútávfutó Gyurcsány” nem az a típus, aki elbátortalanodik. Ötéves kormányzása alatt ezt már bebizonyította 2006-ban. (MTI)

  • Ha csütörtökig nem merül fel érdemi miniszterelnök-jelölt, akkor előrehozott választások lehetnek – mondta Fodor Gábor SZDSZ-elnök a Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélése után.

    Csütörtökig lehet kiírni az előrehozott választást a júniusi európai parlamenti választással egy időben.

  • Az MSZP és az SZDSZ véglegesen megállapodott abban, hogy nem kormánykoalíciót hoznak létre, hanem a parlamenti többséget biztosítják az új kormánynak, mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője az MSZP és az SZDSZ egyeztetése után. Közölte, abban maradtak, hogy nem pártpolitikus miniszterelnököt keresnek, hanem olyan embert, akinek egyszerre van szakmai és társadalmi tekintélye is.

    Lendvai Ildikó elmondta, abban is egyetértettek, hogy ne egyszerűen a miniszterelnök személye változzon meg, hanem az új kormányfőnek legyen lehetősége arra is, hogy a kabinetet átalakítsa. (MTI)

  • A köztársasági elnök a parlament feloszlatása után leghamarabb 72 nappal írhatja ki az előrehozott választás. Sólyom Lászlónak így utoljára csütörtökön van erre lehetősége.

    Ha Gyurcsány és Fodor (illetve Dávid Ibolya) nem tud megegyezni csütörtökig a miniszterelnök személyében, akkor csütörtökön a Parlament rendkívüli ülésen mondhatná ki az önfeloszlatást. A határozatot Szili Katalin házelnöknek alá kellene írnia, és tovább küldenie a Sándor-palotába. Sólyom László kedden hazatér hivatalos lengyelországi látogatásáról, külföldi programja csütörtökön nem lesz, így – ha kézhez kapja a határozatot, rajta a sor.

    Elvileg akár későbbi időpontra is kiírhatja a választást, de legfeljebb 18 nappal későbbre. Az viszont elég irreális, hogy az európai parlamenti választás után egy-két héttel legyen az országgyűlési választás, bár elvileg ez sincs kizárva.

  • Az Európai Bizottság tagjai várhatóan helyes irányba tett kezdeményezésként fogják értékelni egy új miniszterelnök kinevezését, ha ez segít Magyarországnak, hogy kijöjjön jelenlegi nehéz helyzetéből, mondta az EU adó és vámügyi biztosa hétfőn. Kovács László szerint sok függ az utód kiválasztásától, akinek nem a párt prominensei közül kellene kikerülnie. Olyan, a reformok iránt elkötelezett szakemberre volna szükség, aki megszerezheti valamelyik kis párt, nagy valószínűséggel az SZDSZ támogatását, közölte.

    Az EU-biztos úgy vélekedett, egy előrehozott választás túl nagy időveszteséget jelentene a gazdasági krízis körülményei között az ország számára. Hónapokra leállna minden, és a kampány másról sem szólna, mint ígérgetésekről és még nagyobb ígérgetésekről. Ehhez képest sokkal kisebb a kockázata "egy másik miniszterelnökkel megpróbálni". (MTI)

  • Surányi György, Glatz Ferenc és Mészáros Tamás a lehetséges jelöltek, akikről az MSZP és az SZDSZ a hétfői egyeztetésen tárgyalt, értesült a TV2. Úgy tudják, a javaslatokat a szocialisták tették, az SZDSZ azonban a három jelölt közül csak Surányi Györgyöt tudná elfogadni.

  • cikkünk a témában:

    Sólyom: Alkotmányos a kormányfői bizalmatlansági indítvány

    Sólyom László azt mondta, hogy az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványával azt lehet elérni, hogy olyan miniszterelnöke legyen az országnak, akit a parlament többsége támogat. Az eszközt ugyan szokatlannak tartja, de nem alkotmányellenesnek.

  • Glatz Ferenc egyelőre nem alakította ki álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a neve szerepel a sajtóhírekben a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke hétfőn azt mondta, hallotta ezeket a híreket, de nem tudja, hogy mennyire lehet komolyan venni.

    "Érdeklődéssel figyelem kívülről, hogy mi történik, és közben a Reformszövetség újabb anyagán dolgozom” - közölte az akadémikus. (MTI)

  • Büszkeség, de egyben felelősség is, reagált Mészáros Tamás azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint felmerült a neve a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között. A Budapesti Corvinus Egyetem rektora hétfőn nem akarta kommentálni, hogy megkeresték-e a jelölés ügyében. Mészáros Tamás úgy látja, nagyon fontos lenne, hogy  mielőbb megalakuljon az új kormány, mivel szorít az idő, de éppen ez teszi nehézzé, hogy megtalálják a pártok a megfelelő személyt a kormányfői posztra. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Fitch: takarékos kormányfő kell

    A legnagyobb európai hitelminősítő intézet szerint olyan kormányfőt kell találni Gyurcsány Ferenc helyére, akinek megfelelő programja és támogatottsága van, hogy megtegye a szükséges költségvetési takarékossági lépéseket. Az előrehozott választásokat megoldásnak tartják a közfinanszírozási reformok továbbviteléhez, erre azonban nem látnak sok esélyt.

  • Az osztrák hírügynökség szerint valószínűtlen, hogy Gyurcsány Ferenc egyszerűen megfutamodott a hét végén bejelentett lemondásával. Az APA emlékeztet arra, hogy a kormányfő éppen állóképességéről ismert, és hogy az ellene intézett éles támadásokkal sem hagyta kiszorítani magát tisztségéből. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy kísérletet tesz pártjának politikai megmentésére, véli az APA elemzője.

    Ezt támasztja alá az is, hogy Gyurcsány nem lemondott szombaton, hanem a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal próbál manőverezni. Lemondása esetén ugyanis Sólyom László államfőnek kellene új miniszterelnököt jelölnie - márpedig ő inkább a konzervatív ellenzékkel rokonszenvezik.

    Gyurcsány felajánlott lemondása az utolsó esély lehet az MSZP számára, hogy a következő választásokon ne zuhanjon nagyon mélyre. Ha sikerül a párt irányítása alatt létrehozni egy szakértői kormányt, akkor az MSZP a nemzet megmentőjeként ünnepeltetheti magát. Ha viszont nem sikerül a kormányalakítás, és előre hozott választások lesznek, akkor a Fideszre háríthatja a felelősséget. (MTI)

  • Az MSZP háromfős, a miniszterelnök-jelöltről tárgyaló delegációjának egyik tagja szerint akár kedden létrejöhet egy találkozó az MSZP és az MDF között; Simon Gábor választmányi elnök erről az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt hétfőn este.

    Simon Gábor közölte: "a következő napokban sokat fogunk találkozni az SZDSZ-szel, reményeink szerint más parlamenti erővel is". Megjegyezte, hogy minden parlament erőnek felajánlották az együttműködést az ország érdekében, de közülük "egyedül az SZDSZ és reményeink szerint az MDF kíván azzal élni, hogy az ország érdekében egy demokratikus egyeztetést lefolytat".

    A médiában megjelent háromnál "sokkal több" név került szóba a szocialisták frakcióülésén, de "nem volna illő" ezeket közölni, mondta a politikus. (MTI)

  • Gyurcsány Ferenc váratlan lemondási nyilatkozata fokozott politikai bizonytalanságot teremt Magyarországon, amelynek gazdaságát egyre mélyülő recesszió sújtja, fizetőeszköze meggyengült és államkötvénypiaca nem működik - olvasható a The Wall Street Journal on-line kiadásában. Az új kormányfő heveny gazdasági válságot és mélyen elégedetlen választókat örököl, és nagy piaci nyomás fog nehezedni rá, hogy fájdalmas kiadáscsökkentő intézkedéseket és gazdasági változtatásokat hajtson végre a következő egy évben. (MTI)

  • "Meggyőződésem, hogy az előrehozott választás most már mindenkinek jobb lenne" - mondta Medgyessy Péter a hvg.hu-nak adott interjúban. A volt miniszterelnök "semmi jót" nem vár az új kormányfőtől, mert szerinte bárki kerüljön ebbe a pozícióba, nem lesz képes teljes támogatást szerezni. Ennek ellenére Bokros Lajost nevezné ki, mert ő rendet tenne a gazdaságban. Medgyessy egyértelmű nemmel felelt arra a kérdésre, hogy vállalna-e ismét politikai szerepet.

  • Ujhelyi István szerint "életveszélyes" lenne előrehozott országgyűlési választásokat tartani, ugyanis nagy valószínűséggel az a Fidesz nyerne, amelynek nem ismert a válságkezelő programja. Az MSZP alelnöke a Nap-kelte című műsorban azt mondta, nem az a baj, hogy a Fidesz megnyerné a választásokat, hiszen ez a mai közvélemény-kutatások alapján valószínűsíthető. A probléma az, nem látni, hogy a legnagyobb ellenzéki párt milyen tartalommal próbálna "rendet tenni" - közölte. (MTI)

  • A Fidesz még lát esélyt arra, hogy csütörtökig döntsenek a pártok a parlament feloszlatásáról. Ebben az esetben még lenne idő arra, hogy az EP-választásokkal együtt tartsanak előrehozott választásokat Magyarországon - erről a párt szóvivője beszélt a RTL reggeli híradójában. Szijjártó Péter úgy látja, hogy az előrehozott választás járna a legkevesebb holtidővel, most sem zajlik ugyanis kormányzás, és az új miniszterelnök választásával is csak megy az idő. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Dávid Ibolya: Nem lesz MSZP–MDF-koalíció

    Az MDF elnöke kizárta annak a lehetőségét, hogy az MSZP-vel közösen biztosítsák az alakuló új kormány parlamenti többségét, még abban az esetben sem tesznek így, ha az MSZP-nek és az SZDSZ-nek nem sikerül megállapodnia - jelentette ki Dávid Ibolya, miután egyeztetett Gyurcsány Ferenccel.

    D SOS20090324006
  • A miniszterelnök beszédet mond a rendőrség újabb 260 gépjárművének ünnepélyes átadásán délután 2-kor a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti objektumában, írja az MTI.

  • A kormányfő rekordmértékű népszerűtlenségének orvoslására szolgáló sokkterápiának nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását a La Libre Belgique című belga lap keddi számában. MSZP-közeli forrásokra hivatkozva a jobboldali lap úgy vélte, a lépéstől azt várják, hogy minimálisra csökkenti a "károkat" a közelgő európai parlamenti választáson, de főleg a jövőre tartandó parlamenti választáson. (MTI)

  • Az SZDSZ Gizella utcai székházában járt délelőtt Surányi György. A volt jegybankelnök egyike azoknak, akiket a lehetséges új miniszterelnök-jelöltek között említenek. Surányi éppen az SZDSZ székházából lépett ki, amikor véletlenül összefutott a TV2 és a Független Hírügynökség tudósítójával az utcán, de nem kívánt nyilatkozni. Az SZDSZ Ügyvivői Testülete és frakciója már a Gizella úti székházban ülésezik, a tervek szerint kedd délután az MSZP és az SZDSZ delegációja is egyeztet Gyurcsány Ferenc utódjáról. (Független Hírügynökség)

  • Gyurcsány a legszerencsétlenebb pillanatban mondott le, de a számára legkönnyebb utat választotta, így majd utódja eszi meg, amit ő főzött - állapítja meg keddi számában a Cotidianul című bukaresti napilap. "Még ha görbe utakon is járt, a pénzt arra fordította, hogy Magyarország jól nézzen ki" - állapítja meg ugyanakkor a szerző, aki szerint elegendő végigmenni Magyarország valamelyik autóútján, vagy villamoson végigutazni Budapesten, hogy erről bárki meggyőződjön. (MTI)

  • Az SZDSZ-es Gusztos Péter a parlamentben napirend előtt üdvözölte a miniszterelnök szombati bejelentése nyomán kialakult helyzetet, szerinte ez a megoldás véget vethet az agóniának. Azt mondta, nagyon fontos az új miniszterelnök megtalálása, mert az országnak arra van szüksége, hogy az újonnan megjelölt kormányfő már személyében is megnyugtatóan hathasson a piacokra. Ha nem sikerül megtalálni csütörtökig, az egyetlen tisztességes megoldás a parlament feloszlatása lehet - mondta. (MTI)