Csődvédelmet kért a Hospinvest

2009.04.03. 19:54 Módosítva: 2009.04.03. 21:43
Csődvédelmet kért a Hospinvest, miután a CIB Bank az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által betegellátásra átutalt összeget teljes egészében az általa lejárttá tett hitel törlesztésére fordította - közölte a Hopinvest Zrt. elnöke. "Ez a társaság gazdálkodását olyan mértékben korlátozza, hogy egyetlen jogszabályi lehetősége az egészségügyi ellátás folyamatos fenntartására, ha csődvédelmet kér" - közölte Kollányi Gábor.

A HospInvest Zrt. pénteken közgyűlést tartott, amelyen átalakították a cég vezetését, beleértve a felügyelőbizottságot is. A tanácskozás még tartott, amikor megérkezett a CIB Bank lépéséről szóló hír.

Ebben a helyzetben döntöttek úgy, hogy a csődvédelem az egyetlen lehetőség a Hospinvest által működtetett kórházak működésének biztosítására és a folyamatos betegellátás fenntartására.

"A tulajdonosok (...) utasították a cégvezetőt, valamint a társaság ügyvédjét, hogy az ellehetetlenülés elkerülése érdekében kérelmezze késlekedés nélkül, még a mai napon a Fővárosi Bíróságon mind a HospInvest Zrt., mind a kórházak, mind a leányvállalatok nevében a csődvédelmet" - mondta a cégvezető.

Kollányi Gábor felidézte, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a közelmúltban eladta a cégcsoportban szerzett részesedését. Szerinte az EBRD távozásának alapvető oka, hogy Magyarországon leálltak az egészségi reformok. Bár a Hospinvest cégcsoport a működéshez szükséges állandó és biztos OEP-finanszírozással rendelkezik, a bank ennek ellenére "meghátrált" - kommentálta a lépést az elnök.

A CIB Bank kész tárgyalni

Az intézkedések összhangban vannak a magyarországi törvényekkel és jogszabályokkal, a bank nem tesz mást, mint hogy védi betéteseit a potenciális veszteségektől, közölte a CIB Bank. Hangsúlyozták: a CIB Bank egy bizonyos összeg rendelkezésre bocsátásával lehetővé tette, hogy az érintett kórházak a kialakult kedvezőtlen helyzetben is teljesíteni tudják a legkritikusabb feladataikat: el tudják végezni a sürgős műtéteket, a szükséges gyógykezeléseket, és képesek legyenek biztosítani a vérellátást.

Közölték továbbá, hogy a pénzintézet - átérezve a helyzet súlyosságát - készen áll arra, hogy azonnal tárgyalásokat kezdjen az érintett önkormányzatokkal. Amennyiben az önkormányzatok képesek lesznek megfelelő biztosítékot nyújtani az új hitelek jövőbeni visszafizetésére, a bank törekedni fog arra, hogy kedvező megoldást találjon a kialakult helyzetre, és biztosítsa a kórházak számára a működésük folyamatosságához szükséges finanszírozást.

A Hospinvest Zrt. szolgáltatói felelőssége tudatában, a betegei érdekében azonnali párbeszédet kezdeményez azokkal az önkormányzatokkal, amelyek számára egészségügyi szolgáltatást biztosít - közölte Kollányi Gábor.

A HospInvest Zrt. öt kórházat működtet: Kiskunhalason, Hatvanban, Parádfürdőn, Gyöngyösön és Egerben, valamint négy rendelőintézetet Százhalombattán, Jánoshalmán, Kecelen és Kiskőrösön.

A Nógrád Megyei Bíróság, az egri önkormányzat keresete nyomán hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében megsemmisítette azt a szerződést amelynek alapján a következő 20 évben a Hospinvest üzemeltetetheti az egri kórházat.

A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a pályázati dokumentációhoz benyújtott bankgarancia formailag nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Az ítélet ellen egyaránt fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblánál a Hospinvest, illetve a tulajdonos Heves Megyei Önkormányzat.

A szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés tavaly március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a Hospinvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc kórházat. A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a Hospinvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.