Judit
3 °C
7 °C

Bokrosnak a Hit Parkban volt a reklám helye

2009.04.23. 19:24 Módosítva: 2009-04-23 19:43:49
Több ezer fős közönség előtt tartott kortesbeszédszerű előadást a Hit Gyülekezete vendégeként Bokros Lajos. Az egykori pénzügyminiszter gyakran poénkodott Orbán Viktor és szocialisták gazdasági nézetein, ami a hitesek körében osztatlan siker volt. A pozitív hangulatban az is nagy tapsot váltott ki, amikor Mészáros István egyháztag, egykori SZDSZ-es képviselő bevallotta, hogy annak idején ő is megszavazta a Bokros-csomagot.

Neves közgazdászok tartottak előadást a Gyömrői úti Hit Parkban a Hetek folyóirat rendezvényén. A közéleti klub sztárja egyértelműen Bokros Lajos volt, beszédére több ezer hites, köztük Németh Sándor egyházfő volt kíváncsi.

Az előadás alatt CEU-s professzor és volt pénzügyminiszter titulusokkal vetítették a pulpitus fölé Bokros nevét, ő azonban néhány mondat után emlékeztette a hallgatóságot, hogy a magyar gazdaság helyzetével foglakozó programja az MDF programja is, és közeledik az EP-választás.

Az előadás végén ennél is direktebben fogalmazott: „ez itt a reklám helye, szavazzanak ránk!"

A két kampánybeszédbe illő utalás között az MSZP és a Fidesz gazdasági elgondolásait boncolgatta, hogy aztán hiányosságaikat, tévedéseiket kiemelve fejthesse ki saját nézeteit.

Bokros szerint az MSZP elismeri, hogy válság van, és hogy a helyzetet, amit jelentős részben épp nekik köszönhet az ország, kezelni kell. A hibalistán a 100 napos program intézkedései, a 13. havi nyugdíj bevezetése, az 50 százalékos közalkalmazotti fizetésemelés és a kamattámogatással népszerűsített lakáshitelek szerepeltek, amelyek közül azonban néhányat a Fidesz számlájára is írt. Az első másodperctől tudni lehetett, hogy ezeknek az intézkedéseknek az ország gazdasági teljesítményén alapuló fedezete nincs, és csak hitelből lehet megcsinálni - mondta az egykori pénzügyminiszter, aki úgy látja, hogy a szocialisták mostani programja tagadja a reformok szükségességét, ami pedig kellene hosszabb távon a kilábaláshoz.

A Fidesz programja még ennél is rosszabb, mert a párt tagadja még a válság létét is. Bokros ezt az állítást Orbán Viktor március 15-i beszédéből szűrte le. A pártelnök azt mondta, hogy az országnak nem válságkezelésre, hanem megújulásra van szüksége. Néhány poén után Bokros leszögezte, szerinte ez illúziókeltés, a gyanútlan állampolgárok becsapása. Orbán sokat kapott azért is, mert valahol kifejtette, a jegybanki alapkamatot 9,5-ről 6 százalékra kellene leszállítani. Az MDF-es listavezető szerint 50 évet téved az, aki ilyen voluntarista álláspontot képvisel, de az is lehet, hogy nem tudja, hol él.

Orbán után egykori gazdasági minisztere is megkapta a magáét. Matolcsy György könyv formában kiadott elgondolásairól kijelentette: „május elsejei jelszavak gyűjteménye, üres ígéretek halmaza".

A Fidesz szocialistább a szocialistáknál – állapította meg Bokros, aki ezt követően rátért az MDF-es program részletezésére, amelyhez gyakran utalt saját, az ÉS-ben megjelentetett összefoglaló cikkére.

Bokros beszédét egyértelmű szimpátiával fogadta a hites közönség, annak ellenére, hogy a klubdélután négy meghívottja közül ő egyedül közel két órán át beszélt. A kérdések idején nagy tapsot kapott a Mészáros István ügyvéd, aki bevallotta, hogy akkor volt országgyűlési képviselő, amikor a „professzor úr" miniszter, és annak idején ő is megszavazta a Bokros-csomagot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?