Bokrosnak a Hit Parkban volt a reklám helye

2009.04.23. 19:24 Módosítva: 2009.04.23. 19:43
Több ezer fős közönség előtt tartott kortesbeszédszerű előadást a Hit Gyülekezete vendégeként Bokros Lajos. Az egykori pénzügyminiszter gyakran poénkodott Orbán Viktor és szocialisták gazdasági nézetein, ami a hitesek körében osztatlan siker volt. A pozitív hangulatban az is nagy tapsot váltott ki, amikor Mészáros István egyháztag, egykori SZDSZ-es képviselő bevallotta, hogy annak idején ő is megszavazta a Bokros-csomagot.

Neves közgazdászok tartottak előadást a Gyömrői úti Hit Parkban a Hetek folyóirat rendezvényén. A közéleti klub sztárja egyértelműen Bokros Lajos volt, beszédére több ezer hites, köztük Németh Sándor egyházfő volt kíváncsi.

Az előadás alatt CEU-s professzor és volt pénzügyminiszter titulusokkal vetítették a pulpitus fölé Bokros nevét, ő azonban néhány mondat után emlékeztette a hallgatóságot, hogy a magyar gazdaság helyzetével foglakozó programja az MDF programja is, és közeledik az EP-választás.

Az előadás végén ennél is direktebben fogalmazott: „ez itt a reklám helye, szavazzanak ránk!"

A két kampánybeszédbe illő utalás között az MSZP és a Fidesz gazdasági elgondolásait boncolgatta, hogy aztán hiányosságaikat, tévedéseiket kiemelve fejthesse ki saját nézeteit.

Bokros szerint az MSZP elismeri, hogy válság van, és hogy a helyzetet, amit jelentős részben épp nekik köszönhet az ország, kezelni kell. A hibalistán a 100 napos program intézkedései, a 13. havi nyugdíj bevezetése, az 50 százalékos közalkalmazotti fizetésemelés és a kamattámogatással népszerűsített lakáshitelek szerepeltek, amelyek közül azonban néhányat a Fidesz számlájára is írt. Az első másodperctől tudni lehetett, hogy ezeknek az intézkedéseknek az ország gazdasági teljesítményén alapuló fedezete nincs, és csak hitelből lehet megcsinálni - mondta az egykori pénzügyminiszter, aki úgy látja, hogy a szocialisták mostani programja tagadja a reformok szükségességét, ami pedig kellene hosszabb távon a kilábaláshoz.

A Fidesz programja még ennél is rosszabb, mert a párt tagadja még a válság létét is. Bokros ezt az állítást Orbán Viktor március 15-i beszédéből szűrte le. A pártelnök azt mondta, hogy az országnak nem válságkezelésre, hanem megújulásra van szüksége. Néhány poén után Bokros leszögezte, szerinte ez illúziókeltés, a gyanútlan állampolgárok becsapása. Orbán sokat kapott azért is, mert valahol kifejtette, a jegybanki alapkamatot 9,5-ről 6 százalékra kellene leszállítani. Az MDF-es listavezető szerint 50 évet téved az, aki ilyen voluntarista álláspontot képvisel, de az is lehet, hogy nem tudja, hol él.

Orbán után egykori gazdasági minisztere is megkapta a magáét. Matolcsy György könyv formában kiadott elgondolásairól kijelentette: „május elsejei jelszavak gyűjteménye, üres ígéretek halmaza".

A Fidesz szocialistább a szocialistáknál – állapította meg Bokros, aki ezt követően rátért az MDF-es program részletezésére, amelyhez gyakran utalt saját, az ÉS-ben megjelentetett összefoglaló cikkére.

Bokros beszédét egyértelmű szimpátiával fogadta a hites közönség, annak ellenére, hogy a klubdélután négy meghívottja közül ő egyedül közel két órán át beszélt. A kérdések idején nagy tapsot kapott a Mészáros István ügyvéd, aki bevallotta, hogy akkor volt országgyűlési képviselő, amikor a „professzor úr" miniszter, és annak idején ő is megszavazta a Bokros-csomagot.