Szili lerántotta Pécsre a fél kormányt

2009.05.05. 16:24
Nagyjából rendben van a 34 milliárdos Európai Kulturális Főváros-projekt, és pénzügyi túlterjeszkedés pedig nem lesz, konstatálta Bajnai Gordon, aki Szili Katalin meghívására miniszterei társaságában látogatott kedden Pécsre. A polgármesterjelölt egyetértett, és másfél éves kormányzati törődést remélt, ami utakban, munkahelyekben ölthet testet. Közben a tüntetők libás táblákat reptettek és a Magyar Gárda is befutott.

Ültetéssel kezdte a kormányzati látogatás napját Szili Katalin pécsi polgármesterjelölt. Az őt támogató pártokkal és civilekkel ásott szép sorba facsemetéket. Aztán elindult, hogy találkozozzon a Pécsre látogató Bajnai Gordonnal. A miniszterelnököt Szili invitálta a városba, de formailag Bajnai nem kampányolni jött, hanem beruházásokról, munkahelyteremtésről beszélni.

Elkéstek a tüntetők

Hogy mennyire tesz jót Szili félfüggetlen imázsának a kormányfő, az kérdés, hiszen a Fidesz egy Gyurcsány-Szili-Bajnai csoportképpel próbálja elrettenteni Szili támogatástól a pécsieket, mondván: ők tették tönkre az országot. Mindenestre békésen sétált a polgármesterjelölt és a kormányfő, legalább öt perc kellett, amíg működésbe lépett a „lógni fogtok" kiabálás, de akkor is ritkásan.

Egy tucatnyi tüntető készült a miniszterelnöki vizitre, leglátványosabb eszközük a táblák voltak. A szokásos lopós, libázós (Bajnai Hajdú Bét ügye kapcsán) darabok között csak egy eredeti akadt, a „vidd innen a libádat". (Ez egy kéretlen komment szerint, annyit tesz, hogy Bajnai ne hozza Pécs nyakára Szilit.) Ám a jobbos irónián senki sem derülehetett, ugyanis a tünetők egész egyszerűen lekésték a miniszterelnöki-polgármester-jelöti felvonulást.

Így a téren várakozó álláspontot vettek fel, farkasszemet nézve a miniszterelnök biztonsági erőivel, de amúgy teljes volt a béke, mindössze a Magyar Gárda futott be az ülés végére, hogy feszes vigyázban protestáljon a látogatás ellen. Gyurcsány érdes biztonsági embereihez képest Bajnai védői lazábbaknak tűntek és a viccelődtek, például a sokkarú Síváról poénkodtak táskakutatás közben.

Bajnai kulcsai

"Tudnunk kell, hogyan lehetünk úrrá az egyszerre tetőző gazdasági és politikai válságon, hogyan léphetünk az ország és a mindennapok érdekében. Most, amikor a bajban felértékelődik a közösségek, például a pécsiek szerepe" - fogadta emlekedett stílusban Bajnai Gordont Szili Katalin. Aki aztán praktikusra váltott, és megállapította, hogy a miniszterelnök az egyik kulcsszereplő a város számára, hiszen számos fejlesztés (például a munkahelyeket Pécsre hozó autópálya) kulcsa a kormányfő kezében van. Persze Pécs, jelentette ki Szili, nem mindent felülről vár, polgármester-jelöltként például azt javasolta, hogy létre kellene hozni egy pénzügyi alapot a város fejlesztésére.

bajnai

Persze nem csak Bajnai a kulcskérdés Pécsett, hanem az EKF-projekt is. Amin túl azért van élet, úgyhogy Szili örömmel konstatálta, hogy a közlekedési miniszter is eljött (méghozzá vonaton), mert a nagy fejlesztéseken kívül például rendbe kellene rakni a vasútállomást és a kátyús-gödrös úthálózatot is. Bajnai nem habozott csatlakozni, bár jelezte, hogy válság van, és emiatt egy miniszterelnök is másképp oszt-szoroz, mint a bőség napjaiban. Aztán a számokról a lelki tényezőkig emelkedett, mondván: lelki együtthatók is szerepet játszanak, és bizony az jön ki a válságból jól, aki most nem csügged.

A pécseiknek pedig Bajnai szerint most annyira nem is kell, mert miközben a válság lefelé húzza, húzná a térséget, a mintegy 34 milliárdos Európa Kulturális Főváros-projekt megemelheti, vagy legalábbis szinten tarthatja a várost. Már csak azért is, mert a miniszterelnök úgy tudja, hogy nagyjából sínre kerültek a nagyberuházások. És a kulturális főváros ügyein kívül is jól áll a kormány, az egyetem és a kórház fejlesztsére például tízenötmilliárd forint jut, és ez felpörgetheti a gazdaságot. Ami pedig a kis lépéseket illeti, eddig 114 kisebb vállalkozás nyert különböző kormányzati támogatást, egy kutató fejlesztó cég volt a rekorder, amely 1 milliárd forintot kapott.

Hiller is ígért

Hiller István nem vesztegette az idejét forintokra, inkább a kultúráról beszélt. Hogy az EKF nem valaminek a vége, hanem a startköve, egy folyamat indulása, amelyik évekre felpezsdíti Pécset. Aki az EKF ellen van tehát, Pécs ellen van, márpedig a Szili mögött felsorakozott összefogásnak fontos programpontja a kultúra, von már kampányízű következtetést Hiller, Aztán leszögezte, hogy az EKF-projektbe nem folyt bele sem párt, sem frakció, azt a város, a minisztérium és Brüsszel tárgyalta meg egymással. A programokra egyébként, ígérte Hillert, 1,415 milliárd áll rendelkezésre, amihez jó eséllyel hozzá lehet csapni majd 400 millió forintot. Ami pedig a nem pénzben kifejezett kultúrát illeti, lesz majd impozáns Bauhaus-kiállítás, jön von Dohnányi és még sokan mások. Erre pedig, állította Hiller, Magyarország vevő: a tavalyi nagy kiállítások például 300 ezer embert vonzottak.

És, tett az asztalra konkrétumot Hiller, az épülő konferencia- és koncertközpontot nemzeti intézménnyé lehetne nyilvánítani. Ami azt jelenti, fordította a gyakorlat nyelvére Szili, hogy az EKF-év múltával is kerül majd elegendő pénz az intézmény fenntartására.