Megérkezett a vadvírus

2009.05.06. 17:10 Módosítva: 2009.05.06. 17:38
A világon mi kaptuk meg másodikként, és szuperbiztos körülmények között vigyáznak rá két helyszínen. Legkésőbb szeptember elejére elkészülhet az első adag oltóanyag. A kormány csak akkor indít tájékoztató kampányt, ha nálunk is megbetegszik valaki.

Megérkezett az új típusú influenza vadvírusa az Egyesült Államokból Magyarországra, el lehet kezdeni az oltóanyag gyártásának előkészítését - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter.

"Van vadvírusunk - természetesen a megfelelő biztonsági körülmények között -, ami azt jelenti, hogy el lehet kezdeni az oltóanyag-gyártásra való felkészülést" - mondta Székely Tamás. A miniszter hozzátette: innentől kezdve 80-120 napra van szükség az első nagyobb mennyiségű influenza-vakcina előállításához.

A vadvírust az Egyesült Államok betegségmegelőző és -ellenőrző központjától kapta meg Magyarország, a világon második országként. A vírus lefagyasztva és legyengítve érkezett. A következő húsz napban fel kell éleszteni és el kell szaporítani ahhoz, hogy a gyártást el lehessen indítani.

Még nem tudni, mennyire lesz szükség

Székely Tamás szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi vakcinát fognak gyártani, hiszen további információkra van szükség az Egészségügyi Világszervezettől. Azt sem lehet pontosan megmondani, hogy mi az az oltóanyag-mennyiség, ami elégséges. Általában azt szokták mondani, hogy járvány esetén a lakosságnak legalább a negyedét, legfeljebb a 65 százalékát célszerű beoltani, ha vakcina rendelkezésre áll a járvány kitörése előtt.

A gyártóval kötött szerződés szerint az első vakcinacsomag legalább félmillió oltóanyagot tartalmaz. Ezt követően pedig hetente elérhető ez a mennyiség. A legrosszabb forgatókönyv szerint az első dózis szeptember első hetére készülhet el.

Székely Tamás arról is beszélt, hogy létezik egy prioritási lista, amely tartalmazza az ország működéséhez szükséges egészségügyi, rendészeti szerveket, a legfontosabb közműveket irányító személyzetet, valamint a betegség által leginkább veszélyeztetett állampolgárokat.

Biztonságos a labor

Nemzetbiztonsági szempontból nagyon fontos a vírus védelme. A két helyszínnek, az Országos Epidemológiai Központnak és a gyártó telephelyének megvan a megfelelő biztonsági védettsége. A labor is abszolút biztonságos: a szakemberek szkafanderben dolgoznak, a teremben pedig környezetétől eltérő a nyomás, így nem tud kiszabadulni a vírus.

Az egészségügyi készleteket feltöltötték, szereztek be szájmaszkokat, gumikesztyűket, injekciós fecskendőket és tűket, valamint antibiotikumokat. A kormány szerdán úgy döntött, hogy az antivirális készletek elegendőek az influenzajárvány megelőzésére, azonban újabb forrásokat biztosított további antivirális készítmények beszerzésére - mondta Székely Tamás.

Nem lehet megmondani, hogy a kormány eddig mennyi pénzt költött a felkészülésre, szerdán azonban további több mint 300 millió forintot hagyott jóvá a kabinet - tette hozzá.

Az első esetnél indítják a kampányt

Arra a kérdésre, hogy a nyugat-európai példához hasonlóan a magyar kormányzat is tervez közcélú tájékoztató hirdetéseket megjelentetni a járvány megelőzése érdekében, Székely Tamás azt mondta: már ma is működnek ezzel kapcsolatban weblapok, de abban a pillanatban, hogy előfordul az első influenzás eset, akkor elindul egy kampány.

Székely Tamás arról is beszélt, hogy az ismert esetek száma folyamatosan növekszik. Magyarország közvetlen szomszédságában csak Ausztriában fordult elő egy sertésinfluenzás eset. A vírus azonban, úgy tűnik, a déli félteke felé terjed.

A ferihegyi repülőtéren továbbra is működnek az infrakamerák, ezek eddig 32 ezer utast vizsgáltak meg, 186 esetben jeleztek, közülük egyik sem volt sertésinfluenzás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss adatai szerint az új influenza már 22 országot ért el. Legutóbb Guatemalában jelent meg, ami egyelőre feltételes, mert egy gyanús eset van a közép-amerikai országban.

A H1N1 vírusnak megerősítetten 31 halálos áldozata van a világon, ebből 29 Mexikóban, és egy texasi nő halálával immár kettő az Egyesült Államokban.