Lehet jobbik a politika

2009.06.17. 16:39 Módosítva: 2009.06.17. 16:39
Az egykor liberális Drávapiskiben szerepelt a legjobban az LMP az EP-választáson, elmentünk megnézni, hogyan történhetett. A helyben népszerű Mali Zoltán meghatározó a lakók pártpreferenciájának kialakításában és - amíg tag volt - az SZDSZ-es elnökválasztásokban. Ma független polgármesterként dolgozik.

Az EP-választáson a Lehet Más a Politika (LMP) az ormánsági Drávapiskiben érte el a legjobb eredményt, a szavazók 51,35 százaléka voksolt rájuk. A második a Fidesz lett 27 százalékkal, az MSZP 18,9 százalékot kapott, a Jobbik 2,7 százalékkal negyedik. (A faluban összesen 37-en szavaztak.) Drávapiski korábban majdnem színtiszta SZDSZ-es település volt.

Az LMP szóvivőjének nyilatkozata

"Az LMP-nek Mali Zoltánnal, Drávapiski polgármesterével nem volt , jelenleg sincs kapcsolata, s a kapcsolatfelvételt a későbbiekben sem tervezzük. Mali Zoltán video-nyilatkozata stílusában és tartalmában egyaránt idegen az LMP szellemiségétől. Szeretném megjegyezni, hogy az LMP-HP az EP-választáson 75.522 db. szavazatot kapott, ebből 19 db. érkezett Drávapiskiről."

Schiffer András

Drávapiski polgármestere az a Mali Zoltán, aki SZDSZ-es tagtoborzóként vált híressé a párt 2007-es tisztújítása előtt. A településen 2005-ben tűnt fel először, és a 2006-os önkormányzati választásokon az SZDSZ színeiben a szavazatok 55 százalékának megszerzésével rögtön polgármester is lett.

Az SZDSZ tagjaként ezután helyi szinten pártszervezésbe kezdett, működése alatt nyolc-kilencszáz taggal nőtt a szabad demokrata párttagok száma. Mali Zoltán 2007 februárjában kilépett az SZDSZ-ből, miután elterjedt az a hír, hogy 2002-ben Gyermelyen egy vendéglátóipari egységből kávéfőzőt, fémtermoszt, söröskorsót és szénsavas palackot, valamint csokoládét lopott. Ő azonban cáfolja, hogy az eset így történt, azt mondja, egy nézeteltérés után bosszút akartak állni rajta. Polgármesteri munkáját függetlenként folytatta.

Az SZDSZ 2007 márciusában tartott tisztújításán a Drávapiskiben és az ormánsági falvakban toborzott tagok azért részt vettek, és szavaztak az elnökválasztáson, oda ikszeltek, ahova Mali Zoltán mondta. Az első körben Fodor Gáborra szavaztak, ekkor döntetlen lett az eredmény, majd Mali Zoltán telefonon azt az utasítást adta, hogy a második körben szavazzanak Kóka Jánosra. Ekkor lett Kóka János az SZDSZ elnöke.

Mali később úgy érezte, nem hagyja annyiban és visszalépett a pártba. Erre lehetősége volt, a párt alapszabálya ezt nem zárja ki, de Mali azért fájlalta, hogy az SZDSZ vezérkara kiállt a háta mögül példa nélküli pártszervező munkája ellenére.

Mikor az SZDSZ-ben az elnökválasztáson történt manipulációk miatt 2008 júniusában megismételték az elnökválasztást, Mali Zoltán ismét nem volt már a párt tagjai közt, egy hónappal korábban kizárták a pártból, ennek okáról maga is csak találgatott. Három embere azonban megint részt vett a küldöttgyűlésen, és mivel Mali csalódott Kókában, azt kérte, szavazzanak Fodorra. Az elnökválasztást két szavazattal Fodor Gábor nyerte meg.

Az utóbbi egy évben azonban sorra zártak ki a pártból baranyai SZDSZ-eseket, sokan maguktól távoztak, így az EP-választáson nem látva más érdemi lehetőséget maguk előtt, az LMP-re szavaztak. Az egykori liberális fellegvár így lett LMP-s, Mali Zoltán továbbra is független polgármesterként képviseli a drávapiskiek érdekeit.