Natália
1 °C
7 °C

Szépen apad a baranyai SZDSZ

2008.04.21. 15:34
„Ha statisztálok a csaláshoz, jó elvtárs vagyok, ha nem, rossz elvtárs” – vélekedett Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere SZDSZ-ből való kizárásának okairól. Mali a vasárnapi küldöttgyűlésen még részt vehet, ha addig fellebbezést nyújt be, híveinek egy része azonban addigra ki is léphet a pártból. A liberálisok vasárnap döntenek a koalíció sorsáról, és a további csalások megakadályozására módosítják az alapszabályt.

"Még mérlegelem, hogy elmenjek-e és felszólaljak-e az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlésén" - mondta Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, miután 10 nappal ezelőtt kézhez kapta a pártból való kizárásáról szóló határozatot. A baranyai tagtoborzásról elhíresült Mali kifejtette, hogy a határozathozataltól számítva 15 napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be a döntés ellen, azaz ezt szombatig még megteheti.

Ha a fellebbezés mellett dönt, azt pénteken postára adja, így szombaton nem szűnik meg automatikusan SZDSZ-tagsága, vasárnap tehát még alanyi jogon részt vehet a liberálisok küldöttgyűlésén, ahol a két fő kérdés a koalícióból való kilépés, valamint a párt alapszabályának módosítása lesz. Utóbbit úgy akarják megváltoztatni, hogy többet ne fordulhassanak elő visszaélések a küldöttállításoknál, illetve a szavazásoknál. Mali azt tervezi, hogy ha elmegy, fel is szólal a küldöttgyűlésen.

Mondanivalója lenne, mondta, felháborította ugyanis, hogy véleménynyilvánítása miatt zárták ki őt a pártból, és éppen egy liberális párt teszi ezt. A párt fegyelmi bizottságának határozata szerint kizárásának egyik oka az volt, hogy egy januári blogbejegyzésében a népszavazáson három igen beikszelésére buzdított, míg az SZDSZ három nemmel kampányolt a vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazásra.

„A délvidéken én a 3 igenre fogom bíztatni híveimet. Nem érdekelve a pártutasítás milyensége” – lehetett olvasni Mali Zoltán január 20-án kelt bejegyzésében Drávapiski blogjában. A bejegyzés azóta lekerült az oldalról.

Mali Zoltán közölte, hogy a határozat szerint kizárásának másik oka az volt, hogy február közepén okirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen, mikor kiderült, az SZDSZ tavalyi tisztújító küldöttgyűlésén álküldöttek is szavaztak. „Ha statisztálok a csaláshoz, jó elvtárs vagyok, ha nem, rossz elvtárs” – kommentálta Mali kizárásának okát.

Drávapiski polgármestere elmondta, hogy kizárásának hírére több száz baranyai SZDSZ-es hagyja ott a pártot. Az alapszervezetek már a héten gyűlést tartanak, ahova meghívták a megyei szervezőt is, közreműködésére szükség van a kilépésekhez, így Drávapiski mellett a közeljövőben várhatóan megcsappan a párt tagsága Oldon, Kisszentmártonban, Diósviszlón, Baranyahídvégen és Nagyharsányban is. Hozzátette, hogy összesen a baranyaiak 90 százalékának kilépésére kell számítani, ami 900 embert is jelenthet, ezzel pedig 90-nel csökkenhet az SZDSZ küldötteinek száma.

Ottó Krisztián Ottó, az SZDSZ Baranya megyei szervezője kérdésünkre elmondta, hallott a tervezett kilépésekről, és volt olyan csoport is, amelyiknek az elnöke már meg is kereste őt. Eddig két településről jelezték kilépési szándékukat, ami nagyságrendileg 60-80 embert jelenthet, a megyei szervező azonban nem akarta elárulni, mely településekről van szó, csak annyit mondott, hogy még a héten felkeresi őket a hivatalos kilépési nyilatkozatokkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?