Vilhelmina
11 °C
28 °C

Szépen apad a baranyai SZDSZ

2008.04.21. 15:34
„Ha statisztálok a csaláshoz, jó elvtárs vagyok, ha nem, rossz elvtárs” – vélekedett Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere SZDSZ-ből való kizárásának okairól. Mali a vasárnapi küldöttgyűlésen még részt vehet, ha addig fellebbezést nyújt be, híveinek egy része azonban addigra ki is léphet a pártból. A liberálisok vasárnap döntenek a koalíció sorsáról, és a további csalások megakadályozására módosítják az alapszabályt.

"Még mérlegelem, hogy elmenjek-e és felszólaljak-e az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlésén" - mondta Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, miután 10 nappal ezelőtt kézhez kapta a pártból való kizárásáról szóló határozatot. A baranyai tagtoborzásról elhíresült Mali kifejtette, hogy a határozathozataltól számítva 15 napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be a döntés ellen, azaz ezt szombatig még megteheti.

Ha a fellebbezés mellett dönt, azt pénteken postára adja, így szombaton nem szűnik meg automatikusan SZDSZ-tagsága, vasárnap tehát még alanyi jogon részt vehet a liberálisok küldöttgyűlésén, ahol a két fő kérdés a koalícióból való kilépés, valamint a párt alapszabályának módosítása lesz. Utóbbit úgy akarják megváltoztatni, hogy többet ne fordulhassanak elő visszaélések a küldöttállításoknál, illetve a szavazásoknál. Mali azt tervezi, hogy ha elmegy, fel is szólal a küldöttgyűlésen.

Mondanivalója lenne, mondta, felháborította ugyanis, hogy véleménynyilvánítása miatt zárták ki őt a pártból, és éppen egy liberális párt teszi ezt. A párt fegyelmi bizottságának határozata szerint kizárásának egyik oka az volt, hogy egy januári blogbejegyzésében a népszavazáson három igen beikszelésére buzdított, míg az SZDSZ három nemmel kampányolt a vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazásra.

„A délvidéken én a 3 igenre fogom bíztatni híveimet. Nem érdekelve a pártutasítás milyensége” – lehetett olvasni Mali Zoltán január 20-án kelt bejegyzésében Drávapiski blogjában. A bejegyzés azóta lekerült az oldalról.

Mali Zoltán közölte, hogy a határozat szerint kizárásának másik oka az volt, hogy február közepén okirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen, mikor kiderült, az SZDSZ tavalyi tisztújító küldöttgyűlésén álküldöttek is szavaztak. „Ha statisztálok a csaláshoz, jó elvtárs vagyok, ha nem, rossz elvtárs” – kommentálta Mali kizárásának okát.

Drávapiski polgármestere elmondta, hogy kizárásának hírére több száz baranyai SZDSZ-es hagyja ott a pártot. Az alapszervezetek már a héten gyűlést tartanak, ahova meghívták a megyei szervezőt is, közreműködésére szükség van a kilépésekhez, így Drávapiski mellett a közeljövőben várhatóan megcsappan a párt tagsága Oldon, Kisszentmártonban, Diósviszlón, Baranyahídvégen és Nagyharsányban is. Hozzátette, hogy összesen a baranyaiak 90 százalékának kilépésére kell számítani, ami 900 embert is jelenthet, ezzel pedig 90-nel csökkenhet az SZDSZ küldötteinek száma.

Ottó Krisztián Ottó, az SZDSZ Baranya megyei szervezője kérdésünkre elmondta, hallott a tervezett kilépésekről, és volt olyan csoport is, amelyiknek az elnöke már meg is kereste őt. Eddig két településről jelezték kilépési szándékukat, ami nagyságrendileg 60-80 embert jelenthet, a megyei szervező azonban nem akarta elárulni, mely településekről van szó, csak annyit mondott, hogy még a héten felkeresi őket a hivatalos kilépési nyilatkozatokkal.