Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre többen kunczéznak az SZDSZ-ben

2008.04.19. 09:13
Egyre több vezető SZDSZ-es politikus beszél arról, hogy Kuncze Gábornak vissza kellenne vennie a párt irányítását. Fodor Gábor és támogatói viszont nem örülnének.

Egymás után nyilatkoznak vezető SZDSZ-es politikusok arról, hogy jó lenne, ha Kuncze Gábor visszavenné az SZDSZ irányítását. A tavaly lemondott elnök úgy tűnt, hogy fokozatosan visszavonul a politikától, most azonban sokan úgy vélik, hogy vissza kell térnie megmenteni a pártot.

A szombati Népszabadságban Magyar Bálint volt oktatási miniszter, a párt nagyon befolyásos vezetője beszél Kuncze visszatérésének lehetőségéről: "Jelenleg oly mértékben megosztott az SZDSZ, hogy nincs az az elnökjelölt, aki olyan mértékű támogatást volna képes szerezni a párton belül, ami végre megnyugvást hozhatna - kivéve Kuncze Gábort." Csütörtökön Kóka János mostani elnök mondta azt, hogy a pártnak szüksége van Kuncze Gábor egységteremtő erejére. Szombaton pedig azt mondta, hogy "bátorítja és támogatja azokat, akik Kuncze visszatérését szorgalmazzák."

Egy nap alatt 250 SZDSZ-es politikus és szimpatizáns írt alá egy petíciót, amelyben Kuncze visszatérését kérik, köztük a párt másik erős embere, Pető Iván is. Fodor Gábor és támogatói viszont nem csatlakoztak az aláírókhoz.

Demszky Gábor főpolgármester ugyan azt mondta pénteken a Klubrádióban, hogy ő Szent-Iványi Istvánt támogatná az elnökségért vívott harcban, de Kuncze visszatérését sem ellenezte, bár megjegyezte, hogy Kuncze már többször jelezte, nem akar visszatérni.

A Népszabadság és a Magyar Hírlap is arról ír szombaton, hogy Kunczével sem térne vissza egyelőre a koalícióba az SZDSZ, viszont kívülről támogatnák a kormányt. A Magyar Hírlap információi szerint ha Kuncze visszatér, akkor Fodor Gábor lehetne a frakcióvezető, Kóka János pedig a pártigazgató.

Kóka János megválasztásakor ugyanannak a körnek a bizalmát élvezte, mint amelyik most Kuncze visszatérésén fáradozik. Sőt, maga Kuncze Gábor is Kókát javasolta utódnak.

Az SZDSZ többszörösen is válságba került Kóka János elnökké választása óta. A párt a parlamenti küszöb alatti támogatottsággal bír csak a közvélemény-kutatások szerint. Kiderült, hogy a Kókát megválasztó küldöttgyűlésen csalások történtek és a szoros végeredmény miatt várhatóan nyár elején megismétlik az elnökválasztást. A párt azt tervezi, hogy kilép a koalícióból, erről hivatalosan csak április végén döntenek, de a döntés szinte biztosra vehető.

Eddig csak Fodor Gábor jelezte, hogy kész újra indulni a pártelnökségért. Korábban Kóka János is azt mondta, hogy kész újra megmérettetni magát, de Kuncze ellen nem állna ki. Szent-Iványi István EP-képviselő utalt még rá, hogy gondolkozik az induláson. Kuncze Gábor az elmúlt napokban nem nyilatkozott visszatéréséről.