Ábrahám
17 °C
29 °C

Egyre többen kunczéznak az SZDSZ-ben

2008.04.19. 09:13
Egyre több vezető SZDSZ-es politikus beszél arról, hogy Kuncze Gábornak vissza kellenne vennie a párt irányítását. Fodor Gábor és támogatói viszont nem örülnének.

Egymás után nyilatkoznak vezető SZDSZ-es politikusok arról, hogy jó lenne, ha Kuncze Gábor visszavenné az SZDSZ irányítását. A tavaly lemondott elnök úgy tűnt, hogy fokozatosan visszavonul a politikától, most azonban sokan úgy vélik, hogy vissza kell térnie megmenteni a pártot.

A szombati Népszabadságban Magyar Bálint volt oktatási miniszter, a párt nagyon befolyásos vezetője beszél Kuncze visszatérésének lehetőségéről: "Jelenleg oly mértékben megosztott az SZDSZ, hogy nincs az az elnökjelölt, aki olyan mértékű támogatást volna képes szerezni a párton belül, ami végre megnyugvást hozhatna - kivéve Kuncze Gábort." Csütörtökön Kóka János mostani elnök mondta azt, hogy a pártnak szüksége van Kuncze Gábor egységteremtő erejére. Szombaton pedig azt mondta, hogy "bátorítja és támogatja azokat, akik Kuncze visszatérését szorgalmazzák."

Egy nap alatt 250 SZDSZ-es politikus és szimpatizáns írt alá egy petíciót, amelyben Kuncze visszatérését kérik, köztük a párt másik erős embere, Pető Iván is. Fodor Gábor és támogatói viszont nem csatlakoztak az aláírókhoz.

Demszky Gábor főpolgármester ugyan azt mondta pénteken a Klubrádióban, hogy ő Szent-Iványi Istvánt támogatná az elnökségért vívott harcban, de Kuncze visszatérését sem ellenezte, bár megjegyezte, hogy Kuncze már többször jelezte, nem akar visszatérni.

A Népszabadság és a Magyar Hírlap is arról ír szombaton, hogy Kunczével sem térne vissza egyelőre a koalícióba az SZDSZ, viszont kívülről támogatnák a kormányt. A Magyar Hírlap információi szerint ha Kuncze visszatér, akkor Fodor Gábor lehetne a frakcióvezető, Kóka János pedig a pártigazgató.

Kóka János megválasztásakor ugyanannak a körnek a bizalmát élvezte, mint amelyik most Kuncze visszatérésén fáradozik. Sőt, maga Kuncze Gábor is Kókát javasolta utódnak.

Az SZDSZ többszörösen is válságba került Kóka János elnökké választása óta. A párt a parlamenti küszöb alatti támogatottsággal bír csak a közvélemény-kutatások szerint. Kiderült, hogy a Kókát megválasztó küldöttgyűlésen csalások történtek és a szoros végeredmény miatt várhatóan nyár elején megismétlik az elnökválasztást. A párt azt tervezi, hogy kilép a koalícióból, erről hivatalosan csak április végén döntenek, de a döntés szinte biztosra vehető.

Eddig csak Fodor Gábor jelezte, hogy kész újra indulni a pártelnökségért. Korábban Kóka János is azt mondta, hogy kész újra megmérettetni magát, de Kuncze ellen nem állna ki. Szent-Iványi István EP-képviselő utalt még rá, hogy gondolkozik az induláson. Kuncze Gábor az elmúlt napokban nem nyilatkozott visszatéréséről.