Szentesítették a kiegyezést

2009.07.04. 12:20 Módosítva: 2009.07.04. 16:18
Az MSZP kongresszusa megszavazta az elnökség kompromisszumos határozati javaslatát, öt új, a fiatalokat képviselő taggal bővülhet a pártot ténylegesen irányító ovb.

Az ebédszünet után az érdemi programalkotással folytatódik a szocialisták zárt ajtók mögötti kongresszusa. Délelőtt minden az előzetes tervek szerint alakult, Lendvai Ildikó kihirdette az úgynevezett fiatalok és az úgynevezett öregek kompromisszumát - a két csoport az EP-választás után kezdett harcba, utóbbiak az előbbiek leváltását akarták elérni, de végül kiegyeztek a pártot a választásokig ténylegesen irányító testület, az országos választási bizottság átvételében. Hogy kétség se lehessen, Lendvai azt is közölte, hogy novemberig, a miniszterelnök-jelölt kiválasztásáig ő irányítja a pártot, és mindenkinek kitépi a haját, aki mégegyszer leöregezi.

Bár Lendvai szerint "mozdonyt fordítunk, irány a választó", nagy baloldali fordulatra egyelőre nem kell számítani. Bajnai Gordon kormányfő legalábbis további válságkezelő lépésekhez kérte a küldöttek támogatását, például az önkormányzatok és a MÁV költségvetésének jelentős, 120, illetve 40 milliárdos megkurtításához. Mesterházy Attila frakcióvezető, az egyik miniszterelnökjelölt-esélyes a párt nevében ígéretet tett a kormányprogram támogatására. Ugyanakkor Mesterházy számára aggasztó fejlemény, hogy a kongresszus szünetében Szili Katalin bejelentette, hogy szeptemberben lemond az Országgyűlés elnöki posztjáról.

A délelőtti eseményekről bővebben>>

Az ebédszünetben eldöntötték, hogy kiket lenne érdemes megválasztani az ovb-be. A kongresszus előtt az öregek és a fiatalok harca dúlta a pártot, a két tábor végül kompromisszumot kötött, ennek ellenére maradtak izgalmak. A küldöttek ugyan megszavazták az elnökség által előterjesztett, a kompromisszumot formába öntő határozati javaslatot, ám végül nem szavaztak a pártot a választásokig ténylegesen irányító országos választási bizottság feltöltéséről.

A vezetés a fiatalokkal kötött kompromisszum jegyében öt emblematikus emberük, Ficsor Ádám, Botka László, Molnár Csaba, Boldvai László, illetve Hagyó Miklós képviseletében Burány Sándor megválasztására tett javaslatot. Ám az alapszabálybizottság úgy döntött, hogy ellentétes lenne a párt alapszabályával, ha az ovb-re vonatkozó személyi döntés lehetőségét elvonnák a választmánytól, így a tagokról majd ott döntenek a későbbiekben. Elviekben tehát nem biztos, hogy a fiatalok valamennyi jelöltje bejut a testületbe.

A kongresszus elvetette Ficsor és Molnár azon felvetését is, hogy az ovb tagjainál vezessenek be teljesítménymérést, amely aztán a listás helyek sorsáról is dönthetne. Az alapszabálybizottság szerint ez is ellentétes lenne a pártalkotmánnyal.

A határozathozatallal gyakorlatilag véget ért a kongresszus. Elvileg napirenden lenne a programalkotás is, ám a jelöltek ütemes elszivárgása már eddig is a határozatképességet fenyegette, ezek után valószínűleg ténylegesen is határozatképtelen lesz a tanácskozás.