Kell egy csapat

2009.07.04. 09:01 Módosítva: 2009.07.04. 15:14
120 milliárd forintot kell elvonni az önkormányzatoktól és további 40-et a MÁV-tól, sokkolta a szocialista küldötteket Bajnai Gordon az MSZP szombati, zárt körű kongresszusán. Lendvai Ildikó pedig berekesztette a hatalmi harcot, kijelentvén, hogy novemberig ő irányítja a pártot.

A pénteken véglegesített forgatókönyv szerint vezényelték le a szocialisták szombati kongresszusának délelőtti ülésszakát. Indításként Lendvai Ildikó pártelnök rekesztette be a generációs háborút, majd Bajnai tolta le a válságkezelés keserű piruláit a küldöttek torkán, akiket Mesterházy Attila frakcióvezető dícséretei lelkesítettek a végén.

Kopaszság, hajtépés

A pártelnökasszony nyitásként kiadta a jelszót, amely azt is megmagyarázta, hogy miért is a Vasúttörténeti Parkban tartják a kongresszust: Mozdonyt fordítunk, irány a választó! "Telly Savalas azt mondja, igazi férfi nem pazarolja a hormonjait hajnövesztésre. Én sem akarom harci kedvünket és energiáinkat személyi kérdésekre pazarolni" - üzente a lázadó kedvűeknek. A kongresszus előtti hetekben ugyanis egy generációsnak nevezett belső harc kötötte le a pártot, melynek során a párt másodvonalához tartozó fiatalabb káderek felvetették a teljes tisztújítás szükségességét is.

A konfliktus az EP-választási vereség után robbant ki, amikor is Botka László szegedi polgármester és Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettes elkezdte szervezni a "fiataloknak" nevezett csoportot, akik a párt átvételére törekedtek. Végül a párt hagyományainak megfelelően a lázadók és a jelenlegi vezetés még a kongresszus előtt kiegyeztek, a kompromisszumot végül maga Lendvai ismertette a kongresszuson.

A személyi kérdéseken megspórolt energiákat útkeresésre fordítaná, legalábbis arról beszélt, hogy a gyurcsányi-giddensi harmadik út helyett meg kéne keresni a negyediket. Amely bizonyosan nem az előrehozott választásokhoz vezet, mert szerinte a kormány jelenlegi politikájának 1,7 millió devizahiteles már nyertese, azaz, aki előrehozott választásokat akar, az a kisemberekkel babrálna ki. "Aki az előrehozott választás mellett aláírást akar gyűjteni, az szekfű nélkül gyűjtse, gyűjtse inkább naranccsal" - mondta.

"Aki még egyszer, bármilyen generációs vitában le mer öregezni, annak kitépem a haját" - jelentette ki a pártelnök, majd ismertette a generációs vitában született kompromisszumot. Mint mondta, haladéktalanul létrehozzák a párt teljhatalmu kormányzatát, az országos választási bizottságot (ovb). "Az ovb tagjai a költségvetési törvény elfogadása után mondjanak le kormányzati szerepükről" - fogalmazta meg kívánalmait.

Addig is magánál tartaná a hatalmat. "Amíg novemberben nem áll mellettem a miniszterelnök-jelölt és nem mutatja fel a választási programot, én vagyok a párt elnöke és én irányítok" - mondta.

Hajrá Internazionale, hajrá baloldal

Lendvait követően Bajnai Gordon miniszterelnök szólalt fel. Viccel kezdte: "A múltkori kongresszus után megvilágosodtam, az én csapatom az Internazionale" - utalt arra az amúgy kínos jelenetre, amikor felrángatták a színpadra és váratlanul, előzetes egyeztetés nélkül elénekelték neki az Internacionálét. A küldöttek nem mind értették a poént, néhányan úgy értelmezték, hogy Bajnai azt mondta, nem az Inter a csapata.

Beszéde legfontosabb eleme a válságkezelés folytatásáról szólt. "Még tart a válság" - jelentette ki, ezért felsorolta azokat a pontokat, amelyekben kormánya nem kíván engedni. Ragaszkodik a 3,8 százalékos hiánycél megtartásához, ahogy ahhoz is, hogy 120 milliárd forinttal csökkentsék az önkormányzatok, további 40 milliárddal meg a MÁV költségvetését. „Kompromisszumkész leszek, de megalkuvó nem. Minden részletben rugalmas leszek, ami nem érinti az egészet” - mondta.

A kongresszus zárt jellege miatt tudósítónk csakis a küldöttektől értesülhetett a beszédről, ezért is fordulhat elő, hogy néhány részletben ellentmondások mutatkoznak. Forrásaink szerint Bajnai a válságkezelés kapcsán Horn Gyuláról is megemlékezett. "Volt már egy kormány, amely szembenézett a válsággal, azt is ti támogattátok. Horn Gyula kormánya. Felelősségből 2:0 a baloldalnak" - mondta forrásaink szerint, bár a kormányzati kommunikáció lapunkat megkeresve ezt tagadta, szerintük Horn Gyula neve nem hagyta el Bajnai száját. Gyurcsányé talán - egyes küldöttek szerint nem említette közvetlen, szintén válságkezelő elődjét, mások szerint igen, még tapsot is kapott érte.

A gazdasági problémák után kitért a szélsőségesek előretörésére is. Megismételte, hogy a Jobbikot karanténba kell zárni, de elismerte azt is, hogy bár válaszaik elfogadhatatlanok, felvetéseik jogosak. A tyúklopás bűn, az állampolgár pedig joggal várhat védelmet, mondta. A romák integrációjával kapcsolatban kijelentette, hogy segítséget kell nyújtani az elesetteknek, ám azoknak is alkalmazkodniuk kell a többség normáihoz. Ezzel valószínűleg a sok küldöttet delegáló északkeleti megyéknek is üzent, ahol a szocialistákat nem lehet romabarátsággal vádolni.

Visszavágó

Felszólalását lelkesítő beszéddel zárta, melynek lényege, hogy kapusként ő szívesen védekezik az ellenzék támadásaival szemben, de egy csapatnak hátvédekre és csatárokra is szüksége van. Szónoklata végén egy ismerős köszöntéssel búcsúzott: Hajrá, Magyarország, hajrá baloldal.

A miniszterelnököt követő, miniszterelnökjelölt-esélyesnek tartott Mesterházy Attila frackióvezetőre már csak a küldöttek lelkének ápolása maradt, megdícsérte a pártot, amiért az tisztességgel megszavazta a válságkezelő csomag elemeit. Némileg rontja az összképet, hogy ezt a szocialista képviselők a kormányfővel kötött szerződésben aláírásukkal hitelesítve vállalták. Megígérte, hogy megszavazzák Bajnai további lépéseit, és azt is, hogy a jövőben keményen válaszolnak a Fidesz támadásaira. Beszédét követően ebédszünetet rendeltek el, a kongresszus délután a programalkotó vitával folytatódik.

A szünetben eldöntötték, hogy kiket lenne célszerű beválasztnai az új ovb-be. Az előzetes megállapodásnak megfelelően lett tag Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszterrel, Molnár Csaba kancelláriaminiszterrel, Botka László szegedi polgármesterrel, illetve két, a fiataloknak nevezett csoporthoz tartozó öreggel, Boldvai László egykori pártpénztárnokkal és Hagyó Miklós helyett a budapesti főpolgármester megbízható emberének számító Burány Sándorral, a párt budapesti elnökével. tervezik bővíteni a testületet.