Nagytakarított a vagyonkezelő

2009.07.28. 12:20 Módosítva: 2009.07.28. 15:06
Több SZDSZ-es politikust meneszt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a vállalatai vezető testületeiből. A feltételesen szabadlábon lévő Kodela Lászlónak, a volt SZDSZ-miniszter Kóródi Máriának, Kóka János egykori fősajtósának és szintén liberális Kákosy volt kabinetfőnökének is mennie kell, írja a Heti Válasz.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. júliusi 31-ei határidővel 86 cég 262 emberét hívja vissza az állami vállalatok igazgatóságából, vagy felügyelőbizottságából. Az MNV korábban már bejelentette, hogy az 1100 fősre nőtt igazgatósági-felügyelőbizottsági kar 20 százalékát el fogják bocsátani. A lépés részben formális, ugyanis 2007 és 2008 között már hét cég vezetését teljesen felszámolta a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. A teljes lista a Heti Válasz online-on olvasható.

Több jól ismert név is van a visszahívott tagok között. Heil Péter a Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára volt, 2002-től 2007-ig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnök-helyettese Dobrev Klárával, jelenleg pedig a Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnöke. Most az Állami Autópálya Kezelő Zrt. igazgatóságából küldték el.

Több energia jut a pénzügyeinkre

Ugyancsak az állami autópályakezelőtől távozik Seregélyes Kálmán is, aki 2006 óta a Pénzügyminisztérium Finanszírozási Főosztályának főigazgató-helyettese. Három cégnél is megszűnik a megbízása a szintén PM-es Bathó Ferencnek: a pénzügyi tárca főosztályvezetője eddig a Duna Menti Regionális Vízműnél, a Nitrokémiánál és a KHVT Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Tartalékgazdálkodási Kht.-nál is fb-tag volt.

Kóródi Mária SZDSZ-es színekben egy évig volt környezetvédelmi miniszter a Medgyessy-kabinetben. Neki a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezetésében mondtak fel.

Szintén az SZDSZ-hez köthető Varga Gusztáv, a Vegyépszer és a Hídépítő-csoport feles tulajdonában lévő Ganz Acél vezérigazgatója. 2009 áprilisában az általa vezetett cég nem fizetett ki minden alvállalkozót a Megyeri híd munkálatai során. Többen a lemondását követelték, de azt mondta, neki nem kell elszámolnia, csak a cégének. Most a Magyar Posta Zrt.-től búcsúzik, viszont tagja marad a nemzeti vagyontanácsnak.

Kodela László eddig a Zalaerdő Zrt. vezetésében volt. A Miniszterelnöki Hivatal volt helyettes államtitkárát jogerősen 8,1 millió forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla, mivel a Kulcsár-ügyben adócsalást követett el.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságából távozik Benedek Fülöp, a Földművelésügyi Minisztérium egykori szakállamtitkára. 2008-ban hivatali visszaéléssel gyanúsították, de nem ítélték el. 1996 és 1998 között az FTC elnöke is volt.

Most már tényleg vége a koalíciónak

Ha pártokra bontjuk a listát, látszik, hogy legtöbben az SZDSZ-ből és a liberális párt holdudvarából buknak. Több ismertebb név mellett számos másod- és harmadvonalbeli politikusok veszítette el pozícióját. Előbbiek közé tartozik a már említett Kóródi és Varga mellett Radó György, aki a GKM kabinetfőnöke volt Kákosy Csaba minisztersége idején, és most a Volánbusz fb-jéből kell távoznia, valamint a Szerencsjáték Zrt. felügyelőbizottságából távozó Gerencsér Csaba, a liberálisok országos tanácsának tagja.

A menesztettek között van Sóczó Réka Ildikó a párt parlamenti képviselőjelöltje volt, valamint július 31-ig az Északerdő Zrt. igazgatója. Rácz Krisztina Kóka János és Kákosy Csaba idején sajtófőnök volt a gazdasági minisztériumban, jelenleg szakdiplomata, a Kunság Volán igazgatóságában viszont véget ért a pályafutása. Iványi Tamás több cikluson át is az SZDSZ parlamenti képviselője volt, most a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. igazgatóságából kell távoznia.

Már polgármesterként is buktak

Pap János Dániel Békéscsaba SZDSZ-es polgármester volt 1990-től 2006-ig. Őt a Körös Volán Zrt. vezetéséből menesztették. Szintén voláncégtől, a Jászkun Volántól távozik Pálmai László, liberális önkormányzati képviselő.

Magyar Levente Jászberény polgármestere volt és jelenleg is a liberálisok országos tanácsának tagja, Czuczi Mihány pedig jelenleg is az SZDSZ Szolnok-megyei elnöke. Magyar a Nefag Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. igazgatóságából, míg Czuczi a KHVT felügyelőbizottságából került ki. Szűcs Lajos szentesi SZDSZ-es alpolgármesternek a Dalerd Délalföldi Erdészeti Zrt. felügyelőbizottságából kell mennie.

A további SZDSZ-es pozícióvesztések között említhető a Szombathelyi Erdészeti Zrt. igazgatóságából távozni kényszerülő Németh Kálmán, Szombathely liberális alpolgármestere, Kerti Katalin, az SZDSZ tatai elnöke, korábban a város polgármestere – aki a Vértes Volán igazgatóságának tagja volt –, Röst János, az SZDSZ nagykanizsai önkormányzati képviselője, a párt Zala megyei alelnöke, aki a Zala Volán felügyelőbizottságából távozik. Távozik a Kisalföldi Erdőgazdaság igazgatóságától Szentkuti Károly, az SZDSZ Győr megyei elnöke. A párt Heves megyei alelnökének, Gyurkó Péternek pedig a Mátra Volán igazgatótanácsából kell távoznia. A cég felügyelőbizottságából pedig az SZDSZ gyöngyösi ügyvivője, Keresztesi József megy.

Tőkés László az SZDSZ gyöngyösi képviselője volt, neki az Agria Volán igazgatóságából kell távoznia. Szigeti Szabolcs az SZDSZ országos tanácsának volt tagja, most a Gemenc Volán igazgatótanácsából került ki. Vida Attila, a párt Nógrád megyei választmányának tagja az Ipoly Erdő Zrt. igazgatóságától búcsúzhat. Koncz Imre, az SZDSZ országos tanácsának tagja a Kisrókus 2000 Kft. felügyelőbizottságában nem dolgozhat tovább.

Felbermann Endre 8 évig volt Nyíregyháza SZDSZ-es alpolgármestere, most önkormányzati képviselő, de a Szabolcs Volán felügyelőbizottságában nem maradhat tovább. Kóczán Zoltán SZDSZ ot-tganak a Taeg Tanulmányi Erdőgazdaság felügyelőbizottságában szűnik meg a munkája. E cég igazgatóságából távozik Kertész Zoltán, az SZDSZ egykori parlamenti képviselője.

Varga Tamás szombathelyi SZDSZ-es képviselő a Vasi Volán felügyelőbizottságából, Vitkovics Péter volt országos tanácsi tagnak pedig a Zalaerdő Erészeti Zrt.-t felügyelő testületből kell távoznia.

Régi motorosok

Néhány MSZP-hez kötődő személy is elveszítette megbízását. Így Szőnyiné Földi Ildikó, az Országgyűlés szakmai tanácsadója, aki 1998-ban szerepelt az MSZP Pest megyei listáján, a zánkai tábort üzemeltető közhasznú kft. felügyelőbizottságából került ki. Pálmai Antal, aki az MSZP Csongrád megyei listáján szerepelt a 2006-os parlamenti választáson, a Tisza Volán igazgatóságában betöltött pozícióját veszítette el.

Régi motoros a politikában Mayer Bertalan, aki már 1985 és 1990 között is parlamenti képviselő volt, majd az MSZP színeiben 1998 és 2002 között jutott be a törvényhozásba. Jelenleg a csepregi Győzelem MG Rt. (korábbi Győzelem MgTsz) vezetője, és most már nem igazgatósági tagja a Vasi Volánnak. A Kapolyi László vezette MSZDP országos elnökségének tagja Benkes Mihály, aki eddig a Szombathelyi Erdészeti Zrt. igazgatóságának tagja volt.