Harmadszor használták ugyanazt a sörétes puskát

2009.08.05. 18:05 Módosítva: 2009.08.05. 18:12
A rendőrség szerint a kislétai gyilkossághoz használt fegyvert már két korábbi, romák ellen elkövetett támadáshoz is használták, jelentette be az országos rendőrfőkapitány miután roma vezetőkkel egyeztetett. Beszélt arról, hogy az elkövetők indítéka lehetett bosszú is, és hogy egyelőre nem feltételezik, hogy a tettes külföldi.

A korábbi, romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat része a vasárnap éjjel, Kislétán történt támadás, ahol ugyanazt a sörétes puskát használták, mint két korábbi helyszínen, mondta Bencze József szerdai sajtótájékoztatóján. Az országos rendőrfőkapitány azt nem árulta el, hogy melyik két további helyszínen találták meg ugyanannak a fegyvernek a nyomait.

Bencze József szerda délután csaknem 20 roma vezetővel egyeztetett a rendőrség Teve utcai székházában, a találkozón megjelent Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is. A rendőrfőkapitány azért kezdeményezte az egyeztetést, hogy tájékoztatást adjon a romák elleni bűncselekmény-sorozatról, aminek eddig 55 sértettje van, közülük hatan meghaltak.

Makai István, Bencze József, Teleki László
Makai István, Bencze József, Teleki László

A rendőrfőkapitány elmondta, a százfős nyomozócsoport, akiknek a feladata csak az, hogy ezt a támadássorozatot felderítsék, kiegészült egy tízfős elemző csoporttal, akik valamennyien nagy nyomozási tapasztalattal rendelkeznek, és emberölési ügyekben jártas szakértők. Ők eddig nem vettek részt a nyomozásban, így friss szemmel észrevehetnek olyan dolgokat, ami mások figyelmét esetleg elkerüli. Névsor nem hangzott el, de a tagok feltehetően egykori nyomozók, rendőrtisztek.

Bencze megerősítette, hogy a nyomozás sikeréhez minden technikai és pénzügyi feltétel biztosított, így munkájuknak semmilyen akadálya nem lehet. Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott ugyanezt megismételte.

Bosszú is lehet az indíték

Bencze az elkövetők lehetséges motivációi közül megemlítette a bosszút, de hangsúlyozta, hogy a bűnnek nincs színe, és a rendőrség nem a lehetséges elkövetők etnikai háttere alapján vizsgálódik.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy együttműködnek a magyar titkosszolgálattal, de egyelőre nem feltételezik, hogy külföldi elkövető lenne a háttérben.

Megemlítette, hogy volt olyan helyszín, ahol négy, máshol pedig 1-2 elkövető hajtotta végre a támadásokat.


Romák elleni támadások nagyobb térképen való megjelenítése

A megelőzésre kell figyelni

A főkapitány újságírói kérdésre reagálva biztosnak nevezte, hogy az elkövetők egészen addig nem fognak leállni a gyilkosságokkal, amíg el nem kapják őket, ez szerinte az ilyen jellegű bűncselekmények pszichológiai hátterével magyarázható.

Bencze megismételte, hogy a rendőrség február végén országos közbiztonsági hálót hozott létre a veszélyeztetett települések védelmére. Kérdésre válaszolva elismerte, hogy Tiszalökre és Kislétára ez a háló nem terjedt ki.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy Kislétán vasárnap este fél 11-kor egy rendőr, fél 12-kor pedig egy négyfős járőr ellenőrizte a települést. A támadást röviddel éjfél után hajtották végre. Teleki is arról beszélt, hogy az ügy felderítése mellett hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre.

Profilalkotás, tanúvallomás

Bencze beszélt arról is, hogy bevonták Europolt és az Interpolt is, a nyomozás vezetői elsősorban a profilalkotásban számítanak külföldi segítségre.

Számítanak arra, hogy a Kislétán súlyosan megsebesült kislány, ha állapota engedi majd, érdemi információkkal szolgálhat. Bencze szerint a nyomozók abban is bíznak, hogy az az akarategység, ami a legalább négy emberből álló elkövetői csoportot jellemzi, a százmilliós nyomravezetői díj hatására megtörik.

Kimaradozásokon bukhatnak a tettesek

A rendőrfőkapitány mindenkit éberségre kért, mert – mint mondta – valakinek előbb-utóbb fel fog tűnni az elkövetők környezetében, hogy egy rokon, családtag, ismerős éjszakánként olykor kimarad. Emlékeztetett arra, hogy a kilenc támadásból hatot vasárnapról hétfőre virradóra követtek el.

A rendőrség 4,1 millió telefonhívást ellenőrzött, 1,8 millió egyéb információt, köztük az autópályák kameráinak felvételeit is megvizsgálták, amivel Bencze azt akarta érzékeltetni, hogy mekkora munkát végeznek a nyomozók.

Bencze utalt arra, hogy a gyilkosságsorozat nemzetközi visszhangot is kiváltott, de konkrétan nem reagált Ján Slota szavaira. A Szlovák Nemzeti Párt vezetője kedden azt mondta, hogy a mai magyar politika szinte teljes mértékben kiirtotta az ország területén élő nemzeti kisebbségeket, és megfosztotta őket minden joguktól, szerinte az ENSZ-nek kéne érdeklődnie a rasszista indítékú bűncselekmények elszaporodása iránt, ami a romák kiirtásához vezet.

A szerdai találkozón részt vett még Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat vezetője, Balog József, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese és Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke. A rendőrséget Bencze József országos rendőrfőkapitány, Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője, valamint Turi András rendészeti szakállamtitkár képviselte.