Hatmillió vakcinát veszünk

2009.08.05. 14:51 Módosítva: 2009.08.05. 16:17
A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy összesen hatmillió vakcinát rendel a H1N1 vírus elleni védekezés részeként az Omninvesttől körülbelül 6 milliárd forint értékben.

A kormány döntött az új típusú influenza elleni vakcina beszerzéséről - jelentette be a kormányszóvivő.

Összesen hatmillió vakcinát fognak beszerezni, ebből az Egészségügyi Világszervezet (WHO), továbbá az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) útmutatásainak megfelelően a lakosság 40 százaléka oltható be - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Kétmillió vakcina a patikákba kerül

Négymillió vakcinát a legveszélyeztetettebb rétegek kapnak - a hat hónap és három év közötti gyermekek, a kismamák, a 65 éven felüliek, illetve a 60 év aluliak, akik egyéb a H1N1 fertőzést elősegítő betegségben szenvednek.

Ezen belül 500 ezer oltóanyagot kapnak az ország működésében kiemelten fontos dolgozók, így például a betegekkel érintkező egészégügyi alkalmzottak, a rendfenntartó erők munkatársai, a stratégiai fontosságú vállalatok vezetői, illetve a közszolgáltatók munkatársai.
A fennmaradó kétmillió vakcinát patikai forgalomba hozzák majd.

Befejeződtek az oltóanyag előállítása kapcsán a preklinikai vizsgálatok, és az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) feltehetően lehetőséget ad a gyártónak - az Omninvest Kft.-nek - a klinikai kísérletekre, ez után lehet kiadni a forgalomba hozatali engedélyt.

Arra a kérdésre, hogy miért nem írtak ki közbeszerzést a vakcinák beszerzésére Székely Tamás azt válaszolta: a piacon szereplő többi cég hasonló terméke négyszer annyiba kerülne, egy helyett két oltásból állna és csak februárra szállítanának.

A Fidesz megdöbbent

Megdöbbentőnek tartja a Fidesz, hogy a kormány nem biztosít forrásokat az új influenza elleni oltóanyag vásárlására. Pesti Imre, a párt szakpolitikusa szerint az, hogy húzzák az időt, akár büntetőjogi felelősséget is vonhat maga után. A Fidesz azt is kifogásolja, hogy a kormány a WHO által javasolt kétféle antivirális szerből csak az egyiket vásárolja és tartalékolja, éppen a "rosszabbikat".