Új párt lehet a szabadelvű egyesületből

2009.08.17. 15:58 Módosítva: 2009.08.17. 19:34
Több ismert SZDSZ-es, köztük Magyar Bálint és Kuncze Gábor részvételével új liberális formáció jelent meg a közéletben. A Szabadelvű Polgári Egyesület elnökségében helyet kapott Hankó Faragó Miklós, Sándor Klára és Világosi Gábor is. Sándor Klára az egyesület elnöke nem zárta ki, hogy megfelelő támogatottság esetén később párttá alakulhatnak. Retkes Attila, az SZDSZ elnöke sok sikert kívánt az egyesület alapítóinak.

A terézvárosi Vam Design pincehelyiségében hétfőn megalakult a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE). Az egyesület tagja több SZDSZ-es politikus is, köztük Hankó Faragó Miklós, Sándor Klára, valamint Világosi Gábor SZDSZ-es országgyűlési képviselő - közölte az egyesület elnöksége.

Az SZDSZ elnöke sok sikert kíván

Retkes Attila, az SZDSZ elnöke sok sikert kívánt a Szabadelvű Polgári Egyesület alapítóinak kezdeményezéséhez. Mint közleményében írta, az új SZDSZ megválasztott vezetőinek célja változatlan: a liberális szavazók képviseletének biztosítása, a liberális értékek képviselete a magyar Országgyűlésben 2010 után is.

A HVG információi szerint az egyesületet a mostani SZDSZ vezetéssel elégedetlen liberális politikusok hívták életre. Az egyesületnek jelenleg 38 alapító tagja van, köztük szerepel Magyar Bálintm Kuncze Gábor és Rajk László. Még legalább 15-en - köztük információink szerint több polgármester is - jelezték, hogy a nyári szabadságukról visszatérve csatlakoznak a szervezethez.

Az egyesületet egy hét főből álló elnökség vezeti, melynek tagjai: Ara-Kovács Attila, Hankó Faragó Miklós, Litván Györgyné, Sándor Klára, Subasicz Éva, Világosi Gábor, Wittinghof Tamás.

Az EP-választások után megindult folyamatok nyilvánvalóvá tették, és sok ilyen jellegű választói jelzés is érkezett, hogy új szerveződésre van szükség a politikai térben, mondta az Indexnek Sándor Klára, az egyesület elnöke. Úgy láttuk, olyan szervezetre van szükség, amely nem a hagyományos politikai törésvonalak mentén szerveződik, és be tudja bizonyítani, hogy van létjogosultsága a hazai politikában a szabadelvű, polgári gondolatnak, tette hozzá.

A Szabadelvű Polgári Egyesület fórumot akar biztosítani azoknak, akik hisznek a polgári demokráciák alapértékeiben. Nyugat-Európában a pártok ezen értékek mentén szerveződnek, és ezek egyaránt elfogadhatók a mérsékelten konzervatív és a szociáldemokrata értékrendet vallók számára is, mondta Sándor Klára.

Mint közleményükben olvasható, politikai teret szeretnének biztosítani azoknak akik azt vallják, hogy a szabadság nem lehet anarchia, s a szabályok megkerülése, kijátszása minden ember fizikai, lelki, anyagi biztonságát veszélyezteti. Számítanak azokra is, akik látványpolitizálás helyett a felkészültséget és a felelős megfontoltságot részesítik előnyben, akik a gyűlölködéssel szemben a kiegyezést keresik.

Kérdésünkre, hogy később párttá is alakulnának-e, Sándor Klára azt felelte: "ha lesz megfelelő támogatottsága kezdeményezésüknek, akkor ezt sem zárom ki". Mint mondta, az SZDSZ-hez is úgy viszonyulnak, mint a többi párthoz. Az egyesület alapítói között vannak olyanok, akik "még tagjai, már nem tagjai és soha nem is voltak tagjai az SZDSZ-nek" - mondta Sándor Klára.