Feljelenti a rendőrséget a gárda

2009.08.24. 13:43 Módosítva: 2009.08.24. 18:40
Jogszerűtlen intézkedés miatt bejelentést tesz a Jobbik elnöke az Új Magyar Gárda Mozgalom szentendrei rendezvénye elleni rendőri fellépés miatt. Vona Gábort a rendőrségen egyesülési joggal való visszaélés gyanújával hallgatták ki. A rendőrség székháza előtt megjelent 20 egyenruhás gárdista, köztük néhány gyermek is, akiket a rendőrök igazoltattak. Tizenhat gárdista ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Három órán át hallgatták ki a rendőrség Teve utcai székházában Vona Gábort, a Jobbik elnökét, akit egyesülési joggal való visszaéléssel gyanúsít a rendőrség. Ezért a vétségért 3 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Szombaton a Jobbik családi napja keretében egy Szentendre melletti magántelken körülbelül ötszáz ember gyűlt össze a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselve.

A rendezvényen megalakították az Új Magyar Gárda Mozgalmat és létrehozták a Gárda Csendőrséget. A rendőrség behatolt a területre és igazoltatta a jelenlévőket. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egyesülési joggal való visszaélés miatt eljárást indított Vona Gábor, a gárdistaavatás egyik szervezője ellen, 176 ember ellen pedig szabálysértési eljárást indított. A rendőrség szerint ugyanis szabálysértésnek minősül a gárdaavatás, amit 100 ezer forintos pénzbüntetéssel lehet szankcionálni.

Panaszt tettünk az eljárás ellen, mondta Vona a kihallgatás után a székház előtt tartott sajtótájékoztatóján. A Jobbik elnöke szerint mindenki számára nyilvánvaló, hogy a rendőrség "a nemzeti ellenállás politikai szárnyát" akarja ellehetetleníteni. Bejelentést tettek ismeretlen tettes ellen a rendőrség szombati intézkedése ellen is.

Vona ügyvédje, Gaudi Nagy Tamás azt mondta: a rendőrség tévesen gondolja azt, hogy a Jobbik elnökének köze van a gárda újjáalakulásához. Vona Gábor az újjáalakult mozgalom tiszteletbeli tagja, de a szervezésben és a vezetésében nem vesz részt, mondta Gaudi Nagy Tamás.

Az ügyvéd azt is kifejtette, hogy a jogszabályok szerint egy jogerősen betiltott szervezet tagjai dönthetnek úgy, hogy új szervezetet hoznak létre.

A sajtótájékoztató közben körülbelül húsz gárdistaegyenruhába öltözött ember sorakozott fel a rendőrség székháza előtt, köztük néhány fekete nadrágot, fehér inget és árpádsávos kendőt viselő gyermek is. A rendőrök sorra elkezdték igazoltatni őket, miközben a körülöttük álló szimpatizásánsok hangosan szidalmazták őket. Ellenük a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek.

Látható volt a rendőrök bizonytalansága, amikor a gárdisták arra hivatkoztak, ők nem demonstrációt tartanak, csak a sajtótájékoztatóra jöttek el. A legnagyobb tumultus akkor alakult ki, amikor a rendőrök fel akarták venni az egyik asszonnyal lévő két, gárdaegyenruhában lévő gyermek adatait is.