Egy Szlovákiánál is öregebb ember várja Ficót

2009.09.10. 14:19 Módosítva: 2009.09.10. 15:44
Fidelitasos és munkáspárti tüntetők is várják Robert Fico szlovák és Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt Szécsényben. A biztonsági emberek minden autót megállítanak, és minden csatornafedél alá benéznek.

Robert Fico szlovák miniszerelnök csütörtök délután fél háromkor érkezett meg a szécsényi Forgách-kastély elé, majd tíz perces késéssel Bajnai Gordon miniszterelnök konvoja is begurult a kastély elé. A két kormányfő négyszemközti találkozóját negyedórásra tervezték, végül háromnegyed óráig tartott. A delegációk végül háromnegyed 4-kor ültek asztalhoz.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Fico végül Balassagyarmatnál lépte át a határt. A város polgármestere szerdán nemkívánatos személlyé nyilvánította a szlovák miniszterelnököt. Az Ipoly-híd közelében fokozott rendőri készültség mellett száz érdeklődő, valamint a magyar és a szlovák média tucatnyi képviselője várta a szlovák miniszterelnököt. Az MTI jelentése szerint rendbontás nem történt.

Szécsény utcáin több kisebb csoport tüntető készülődik a találkozóra. A tárgyalás helyszínére vezető, lezárt úttól körülbelül 100 méterre gárdisták állnak sok árpádsávos zászlóval és "Idősebbek vagyunk, mint Szlovákia" feliratú táblával. A megyei fidelitasosok "Nyelvében él a nemzet" pólóban, Thürmer Gyula és a munkáspártiak pedig "Nyelvtörvény nem, együttműködés igen" transzparensek alatt várakoznak. A lezárt területhez legközelebbi kocsmából hangos nemzeti rock szűrődik ki.

A találkozónak otthont adó Forgách-kastély előtti sétálóutcát lezárták. A lezárt út elején 100-150 ember álldogál a járdán, néhányan a helyi üzletek dolgozói, de vannak köztük tüntetők is.

A tüntetők és az érdeklődők nem láthatták a miniszterelnököket, mivel a menet a Forgách-kastély mögötti kolostor udvarán keresztül haladt át.

A 22-es út mentén erős volt a rendőri biztosítás. Páncélozott rohamrendőrök állnak több csoportban.

Bajnai Gordon korábban jelezte: a problémákról és az együttműködésről is beszélni kell az egyeztetésen, így a nyelvtörvény ügye megkerülhetetlen, ahogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése is. A párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsék a két ország közötti feszültséget.