Új eljárás lesz a mindszenti beteg ügyében

2009.09.21. 10:59
Folytatódik a jogi huzavona a 2007 áprilisi beteghalál ügyében: az ítélőtábla új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot.

Új bírósági eljárást kell lefolytatni a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórházat a csongrádi betegtragédia miatt elmarasztaló határozat miatt, közölte Kallai Árpád főigazgató.

A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézetet az Egészségbiztosítási Felügyelet az ügyben 3 millió forint pénzbírsággal sújtotta.

A kórház a Fővárosi Bíróságon megtámadta a felügyelet határozatát. A bíróság azonban 2008 áprilisában elutasította az intézmény keresetét. A kórház a csaknem egy év alatt, 2009 márciusára írásba foglalt ítélet ellen fellebbezést jelentett be. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a Fővárosi Bíróság ítélete többszörösen jogszabálysértő, ezért megsemmisítette azt és új eljárásra kötelezte a bíróságot – mondta Kallai Árpád.

Politikai ügy lett belőle

Az országos visszhangot kiváltó tragédia még 2007. április 6-án történt, és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg akkor a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután három óra előtt a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. Ott megvizsgálta az orvos. Miután úgy látta, hogy nem szorul sürgősségi ellátásra, tovább küldte a területileg illetékes szentesi kórházba.

Az orvos nélküli mentőben a férfi keringése összeomlott. A mentősök megpróbálták újraéleszteni a beteget, de már nem tudták megmenteni az életét. Az időközben a helyszínre irányított esetkocsi orvosa sem tudott segíteni a férfin.

A beteget a kórházban fogadó doktornő ellen 2008 novemberében indult per a Szegedi Városi Bíróságon foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. Az ügyben – az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények miatt - egyelőre nem született ítélet.