Cigányok és gárdisták csaptak össze Kálozon

2009.10.13. 16:57 Módosítva: 2009.10.13. 16:57
Egyelőre a rendőrség sem tudja pontosan, mi váltotta ki az összetűzést Kálozon a feloszlatott Magyar Gárda tagjai és a helyi romák között. A gárdisták négy autója közül háromnak betörték az ablakát, ketten az egyenruhások, ketten a romák közül sérültek meg. A rendőrség csoportos garázdaság miatt indított eljárást, de egyelőre mindenkit csak tanúként hallgattak ki. Az egyenruhát viselő gárdisták ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Egyelőre a rendőrség is próbálja kideríteni, pontosan mi is történhetett szombat délután a Fejér megyei Káloz községben, ahol a feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselő ember és a helyi romák csaptak össze.

A rendőrség csoportos garázdaság miatt indított eljárást, az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja, a gárdistákat és a helyi lakosokat is tanúként hallgatták meg, mondta az Indexnek Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője. A rendőrség emellett szabálysértési eljárást indított a gárdista egyenruhát viselők ellen feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel miatt.

Kálozon szombat délután négy autó állt meg az Ország utca és a Rákóczi út sarkán. A gárdisták interneten is közzé tett beszámolója szerint nyolcan voltak (a rendőrség szerint tizenketten), és azért érkeztek a faluba, mert egy bajtársuk rokona meghívta őket ebédre. A gárdisták kiszálltak az autóból és várták a Székesfehérvárról érkező társaikat.

A 2600 lelkes Kálozon 15 roma család él, az elmúlt időben egy-két családdal voltak problémák, mondta az Indexnek Weisengruber Imre polgármester.

Azt nem lehet pontosan tudni, mi váltotta ki a konfliktust. Káloz polgármesterének elmondása szerint a gárdisták épp annál a kereszteződésnél álltak meg, ahol a romák laknak a faluban. Elképzelhető, hogy szimplán az egyenruha kelthetett félelmet az ott élő cigányokban. Oláh József a Fejér Megyei Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzat elnöke ugyanakkor a Fejér Megyei Hírlapnak azt mondta: tudomása szerint két asszony ment a boltba a gyerekekkel, és a gárdisták beszóltak nekik, emiatt kezdődött az összetűzés.

A gárdisták beszámolója szerint azonban ők csak várakoztak a kereszteződésben. Öt perc múlva megjelent egy autó, amiben cigányok ültek. E változat szerint a cigányok szidalmazni kezdték őket, és azt kiabálták a gárdistáknak, hogy "megdögöltök". A romák elhajtottak, de két-három perc múlva legalább harmincan tértek vissza, és autóikkal keresztbe álltak a gárdisták kocsijai előtt.

Az autókból kiszálló romáknál a gárdisták állítása szerint kés, karó és szamurájkard is volt. A helyiek elkezdték rugdosni és ütögetni a gárdisták autóit. Háromnak is betörték a szélvédőjét és az oldalablakát. A zűrzavarban az egyik autóban ülő gárdistát arcon ütötték, egy nőt pedig a berobbanó üvegből az arcába fúródó szilánkok sebesítettek meg.

A rendőrség adatai szerint ugyanakkor a romák közül is megsérült két nő, őket a székesfehérvári kórházban látták el. A gárda honlapján olvasható beszámoló szerint "a cigányok egy sérülést szimulálva mentőt hívtak és a mentővel kiérkező hatóságnak azt állították, hogy megtámadta őket a Magyar Gárda".

Kérdésünkre, hogy valóban felfegyverkezve támadtak-e a gárdistákra, a rendőrség szóvivője annyit mondott az Indexnek: az autókon található sérülések arra utalnak, hogy használhattak botokat, illetve vannak kavicstól származó sérülések is a kocsikon.

A gárdisták visszaültek az autókba és egyenesen a sárbogárdi rendőrségre mentek feljelentést tenni. A rendőrséghez az első bejelentés azonban nem tőlük, hanem a romáktól érkezett. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint szombaton 15 óra10 perckor telefonált be valaki a rendőrségre, hogy Kálozon gárdisták támadták meg őket. Mire a rendőrök a helyszínre értek, már nem volt ott senki.

A sárbogárdi rendőrségre érkező gárdistákat a rendőrség épülete előtt tizenegy, ugyancsak egyenruhába öltözött társuk várta. Mivel a csoportosulás és a parkoló autók akadályozták a közlekedést, a rendőrök felszólították őket, hogy távozzanak a helyszínről, mondta Németh-Kész Mónika. A csoport ennek eleget tett, de mindenki ellen szabálysértési eljárást indítottak, aki a betiltott egyesület formaruháját viselte. Kálozon az eset óta megerősített erőkkel járöröznek a rendőrök.