Dönthetnek Dávid és Herényi mentelmi jogáról

2009.10.19. 08:28
Részletes vitával folytatódhat a jövő évi költségvetés tárgyalása a parlament hétfői ülésszakán, de a legnagyobb izgalmakat Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi ügyének elbírálása okozhatja. Dávidot és Herényit kényszerítéssel gyanúsítja az ügyészség, és bár ők kérték, a szocialisták ellenzik mentelmi joguk megvonását.

Javarészt az elmúlt hetekben már napirendre vett, de ilyen-olyan okokból elhalasztott törvényjavaslatokat tárgyalnak majd hétfőn a parlament ülésén. A képviselők szavazhatnak az Országos Választási Bizottság az európai parlamenti választásokról készült beszámolójáról, valamint a múlt héten előkészítetlenség miatt a napirendről lekerült önkormányzatitörvény-módosításról is, amely végre rendezi az önkormányzatok törvényességi felügyeletének alkotmányos mulasztását.

13

Ratifikálhatják az Egyesült Államok és az Európai Unió között köttetett, a légiutasok adatainak átadásáról szóló egyezményt és a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény módosítását.

Újra napirendre került a Nemzeti Ifjúsági Stratégia, valamint a sukorói telekbizniszt vizsgáló bizottság felállításáról szóló javaslat is.

Szavaznak a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött vízgazdálkodási törvény módosításáról is.

Részletes vitával folytatódik a 2010-es költségvetést megalapozó egyes törvények, valamint a 2010-es költségvetési javaslat tárgyalása.

Izgalmas lehet viszont a mentelmi ügyek tárgyalása, hiszen most kerül napirendre Dávid Ibolya és Herényi Károly ügye is. Bár Dávid és Herényi korábban sajtótájékoztatón jelezte, hogy ha tehetnék, lemondanának mentelmi jogukról - erre büntetőügyekben nincs lehetősége a képviselőknek - a paralment mentelmi bizottságában a szocialisták elvetették az ügyészség indítványát, mondván nem kaptak kellő tájékoztatást az ügyről. Dávidot és Herényit 2-8 évig terjedő börtönnel büntethető kényszerítéssel gyanúsítja az ügyészség. Mivel a mentelmi jogot a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával vonhatja csak meg a ház, a szocialisták önmagukban is megakadályozhatják a kormányt szavazataival többször is kisegítő Dávid Ibolya és Herényi Károly kiadását.