Bíznak benne, hogy idén nem lopnak tankot

2009.10.20. 12:42
Térinstallációkkal és minimális protokollal ünnepelhetjük idén október 23-án az 1956-os forradalmat és a köztársaság kikiáltásának 20. évfordulóját. Megint lesz tank az utcán, képeket vetítenek házakra, történészhallgatók szállják meg a várost. És az egész kijön 141 millióból.

A 2006-os rossz tapasztalatok ellenére megint lesz tank az utcán október 23-a alkalmából. A már kedden elkezdődő ünnepségsorozat részeként a Blaha Lujza téren állítanak ki egy T-55-öst, amit, mint azt 2006 óta mindenki tudja, viszonylag könnyű elindítani. Érdeklődésünkre a kormányszóvivő azt válaszolta, remélik, hogy mostanra a nép megtanulta, hogy a tank mellett fényképezkedni kell, nem ellopni.

Bár a kormány eredeti tervei lecsupaszított ünnepről szóltak, végül "egy látványos, de olcsó" koncepció mellett döntöttek. Ennek keretében a Blaha Lujza téren, a Moszkva téren, a Corvin köznél és a Nyugati téren térinstallációk várják majd a látogatókat. A képeken összekötik az 56-os emlékeket a köztársaság húsz évvel ezelőtti kikiáltásával, a felvételek elsősorban az arcokra, a köznapi szereplőkre koncentrálnak majd. Esténként a képeket épületek falára vetítik.

Vetítés lesz a Parlamentnél is, az épület nemrégiben átadott nyugati, Duna felöli homlokzatára a nemzeti lobogót vetítik majd.

A Blaha Lujza téren emelett korabeli autókat és a már említett tankot is kiállítják, és egy négytagú pantomimcsoport is szórakoztatja majd a közönséget.

Minden helyszínen, és még a Kossuth téren is történészhallgatók tartanak majd vezetést, felelevenítve a forradalom történéseit.

A hivatalos állami protokol viszont valóban korlátozott lesz, október 22-én a Parlament felsőházi üléstermében tartanak emlékkonferenciát, október 23-án fél tízkor felhúzzák az állami zászlót a Kossuth téren, tízkor a szomszédos Vértanúk terén, tizenegykor az 56-osok terén koszorúznak, azaz idén a miniszterelnök nem látogat ki a 301-es parcellához és elmarad a szokásos operaházi gálaműsor is.

Kiemelt esemény lesz a tavaly 25 éven aluli fiataloknak meghirdetett forgatókönyvpályázat eredményhirdetése. A Bereményi Géza és Pálfi György filmrendezők vezette zsűri hét művet választott ki a 150 pályázatból, a 7-10 perces filmetüdöket profi rendezők profi színészekkel valósították meg. A kész alkotásokat október 23-án a Magyar Televízió vetíti. Az alkotások a mai fiatalok reflexiói, így nem a forradalomról, sokkal inkább annak prezentációjáról, a megemlékezéseket körülvevő hisztériáról, a megosztottságról, az ünnep átpolitizáltságáról szólnak.

A kormány a gazdasági válságra hivatkozva spórolós ünnepet tervezett. Ezt Szollár Domokos kormányszóvivő szerint teljesítette is. Elmondása szerint maguk az ünnepségek reklámköltséggel együtt 141 millió forintba kerülnek, 87 millióval kevesebbe, mint tavaly.