Beoltatta magát az egészségügyi miniszter

2009.10.27. 16:00 Módosítva: 2009.10.27. 16:05
Székely Tamás egy budapesti patikában megvásárolta az oltóanyagot. A miniszter azt szeretné, ha a magyar lakosság hatvan százaléka be lenne oltva, mert így azok is védetté válnak, akik nem oltatják be magukat.

A védőoltást az Egészségügyi Minisztérium foglalkozás-egészségügyi orvosa adta be a tárcavezetőnek a minisztériumban, miután Székely Tamás egy budapesti patikában megvásárolta az oltóanyagot.
A miniszter kérdés kapcsán elmondta: azt szeretné, ha a magyar lakosság hatvan százaléka be lenne oltva, mert így azok is védetté válnak, akik nem oltatják be magukat.

Székely Tamás közölte: egyelőre nem gondolkodnak azon, hogy mindenki számára ingyenessé tegyék az oltóanyagot, mert még nincs arról szó, hogy felesleges mennyiségek maradnának.

Magyarázatként elmondta, a járvány várhatóan két lépcsőben söpör végig az országon; az első hullámot még az idei évben várják. Mivel még Magyarországon nincs járvány, ezért a kereslet sem magas az oltóanyag iránt. "Ha majd mindenki környezetében lesz influenzás beteg, akkor az oltási kedv is meg fog változni" - mondta.

Hozzátette: addig, amíg a gyártótól megrendelt és a magyar lakosságnak szánt 6 millió adag oltóanyag nincs a raktárakban, addig külföldre nem adna el a cég vakcinát. Azonban - mint mondta - vannak országok, amelyek érdeklődnek a magyar vakcina iránt.

A tárcavezető elmondta, eddig 1 millió 300 ezer adagot szállítottak ki az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktáraiból a kistérségi intézeteihez, és ebből 930 ezret kaptak meg a háziorvosok, az egészségügyi és az egyéb kritikus infrastruktúrához tartozó cégek, vállalatok.

Kérdés kapcsán közölte: az eddig kiszállított mennyiséget megfelelőnek tartja, hiszen szeptember végén kapta meg a készítmény a forgalomba hozatali engedélyt, és az eddig kint lévő adag a tervezett mennyiség egyharmada. Úgy vélte, december végére mind a négymillió adag vakcina eljut az orvosokhoz.

Székely Tamás elmondta azt is, hogy már csak a 3 év alatti gyermekeknek adható oltásra vonatkozó forgalomba hozatali engedély vár kiadása, ha ezt a készítmény megkapja az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI), akkor ezt a korosztályt is lehet majd oltani a felnőttek, és a 3-18 évesek után. Várhatóan az intézet jövő hét végéig meghozza határozatát arról, hogy lehet-e oltani majd a 3 év alattiakat.

Arra a kérdésre, hogy sok orvos még mindig bizonytalan az oltással kapcsolatban, Székely Tamás azt mondta: ennek nem örül, azonban minden, a vakcinához tartozó dokumentáció elérhető az OGYI honlapján.