Volt dolgozói beperelték a Pécsi Vízművet

2009.11.05. 15:46 Módosítva: 2009.11.05. 17:08
A munkaügyi bírósághoz fordultak 322-en, annak ellenére, hogy a Pécsi Vízmű jelezte fizetési szándékát.

Pert indítottak pécsi vízmű dolgozók korábbi munkáltatójuk, a francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt. ellen, hogy így követeljék elmaradt szeptemberi bérük kifizetését.

Szabó Iván, a pécsi önkormányzatot és a munkavállalókat képviselő ügyvéd elmondta: az új szolgáltatóhoz, a Tettye Forrásház Zrt.-hez átkerült dolgozók közül 322-en fordultak a baranyai munkaügyi bírósághoz.

Utalt rá, hogy a Tettye Forrásház Zrt. a tulajdonos pécsi önkormányzat támogatásának köszönhetően néhány nappal a fizetési határidő után adott bért a dolgozóknak, akik a pénzt kötelezettségátvállalás címen vették fel. Kikötötte, ha a Pécsi Vízmű pótolja elmaradását, az összeget októberi bérként írják jóvá.

Később a Suez Environnement helyt állt leányvállalata, a Pécsi Vízmű Zrt. helyett és lehetővé tette a dolgozóknak elmaradt fizetésük felvételét. Szabó Iván tudomása szerint ugyanakkor csak negyvenen éltek ezzel a lehetőséggel, a többiek továbbra is a Pécsi Vízműtől akarják megkapni járandóságukat.

Az ügy előzménye, hogy miután az önkormányzat és az általa létrehozott új szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. október 5-én ellenőrzése alá vonta a helyi vízmű épületét, hitelezők zárolták a korábbi szolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. számláit, a vállalat nem tudta kifizetni dolgozói szeptemberi bérét.

Az MTI úgy tudja, mivel a Pécsi Vízmű korábban jelezte az adóhivatalnak fizetési szándékát, de számlái zárolása miatt sem a béreket, sem a járulékokat nem tudta átutalni, az APEH hivatalból végrehajtást indított a társaság ellen. A Pécsi Vízmű közben hivatalos levélben jelezte, hogy a történtek miatt akadályoztatva van. Azt a választ kapta, hogy ez esetben az akadályok elhárultát követő tizenöt napon belül kell teljesítenie.