Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Tettye felvásárolta a pécsi vízmű adósságát

2009.11.06. 07:15 Módosítva: 2009-11-06 07:15:47
Újabb fordulat a pécsi vízháborúban. Az önkormányzat cége a CIB Banktól felvett hitelből felvásárolta a vízmű 770 milliós adósságát, amivel a CIB Banknak tartoztak. Így jogot formálhat a vízdíjra. A vízmű azért lett hitelképtelen, mert az önkormányzat megvonta tőle a szolgáltatási jogot.

Egy nappal azután, hogy egy nem jogerős bírósági ítélet eltiltotta a pécsi önkormányzat Tettye Forrásház nevű cégét a pécsi vízmű adatbázisainak és know-how-jának használatától a pécsi önkormányzat felhatalmazást adott a Tettyének a vízmű 770 milliós adósságának felvásárlására. A döntéssel elérték, hogy a Tettye Forrásház inkasszót vethet ki a vízmű bevételeire, írja a Népszabadság.

Pécsen szeptemberben indult háború a vízmű tulajdonjogáért. A városi közgyűlés felszólította a kisebbségi tulajdonos francia Suezt részvénycsomagja átadására, majd amikor ez nem történt meg, biztonságiakkal foglalta el a pécsi vízművet.

A Tettye Forrásház hitelből finanszírozta a 770 millió forintos adóság felvásárlását. A vízmű a CIB Banknak tartozott, a Tettye is innen vett fel hitelt, sőt, további ötszázmillió forintos hitelkerethez jutott, amire a cég vezetője, Szabó Iván szerint a vízszolgáltatási jog és a vízdíjbevételek nyújtanak fedezetet. A vízmű korábban azért vesztette el hitelképességét, mert a városi önkormányzat megvonta vízszolgáltatási jogát.

A városi MSZP nem támogatta az akciót, mert szerintük a 770 millió forintos hitel fedezeteként kétmilliárd forint értékű ingatlanvagyont ajánlottak fel, írja a Népszabadság.

A CIB Bank nem válaszolt a Népszabadság megkeresésére, a francia Suez csak annyit reagált, hogy vizsgálják, jogszerű volt-e a lépés.