Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem zárjuk le a magyar-ukrán határt

2009.11.09. 11:29
Ukrajnában az egymillióhoz közelít influenzában és felső légúti megbetegedésben szenvedők száma. Magyarország nem követi a szlovák példát, szabadon lehet ukrán-magyar határon átkelni.
zahony2

Ukrajnában a járvány kezdete óta 155-en haltak meg influenzában és felső légúti megbetegedésben, az elmúlt huszonnégy órában tizenegyen vesztették életüket, közölte hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium.

A legfrissebb adatok szerint Ukrajnában a járvány kezdetétől 969 250 megbetegedést regisztráltak, ebből 32 400-at az elmúlt nap során. Ugyanezen időszakban közel 50 000 személyt kezeltek kórházban, az utóbbi huszonnégy órában mintegy négyezren szorultak kórházi ápolásra. Az egészségügyi intézmények intenzív osztályain jelenleg 446 beteget kezelnek.

A legtöbb halálos áldozatot a járvány Lemberg (Lviv) megyében követelte, ahol 63-an vesztették életüket, míg Ivano-Frankivszk megyében 24-en, Ternopil megyében 17-en és Csernyivci megyében is 17-en haltak meg influenzában és felső légúti megbetegedésben.

Szlovák határzár vasárnaptól

Az ukrán minisztériumi jelentés szerint az influenzás és felső légúti megbetegedések száma Ukrajna 13 megyéjében és Kijevben haladja meg a járványküszöböt, további 11 megyében és a Krímben a betegségszám a járványszinthez közelít.

Szlovákia az ukrajnai influenzajárvánnyal kapcsolatos megelőző biztonsági intézkedésként vasárnap reggeltől visszavonásig lezárta az ugari (Ubla) szlovák-ukrán határátkelőt az autósforgalom elől. Ezentúl a szlovák-ukrán határon már csak a felsőnémeti (Vysné Nemecko) határátkelő marad nyitva az autósok számára. Felsőnémetiben ellenőrzik azok egészségi állapotát, akik Szlovákia területére akarnak lépni. Szlovákia már kedd reggel lezárta a gyalogosforgalom elől a nagyszelmenci (Velky Slemenec) és az ugari határátkelőt, ami után Kisbereznán és Kisszelmencen is megállt az élet.

Az érintett határátkelők a schengeni övezet külső határát jelentik, tehát ezzel a lépéssel Szlovákia a többi uniós tagállamot is védi az új influenza terjedésétől. Viktorija Szengetovszka, az Ungvári Vámhivatal szóvivője szerint ez az állapot nem maradhat fenn sokáig, mert a szlovák hatóság az ukrán fél megkérdezése nélkül hozta meg a korlátozó intézkedést.

Nem hatékony a határzár

"Nem tartjuk szükségesnek a magyar-ukrán határ lezárását, a vírust ugyanis nem lehet a határokon megállítani" - mondta az Indexnek Bálint Orsolya, az Egészségügyi Minisztérium sajtószóvivője. "Az új influenza vírusa amúgy is jelen van már Magyarországon, bár még járvány nincs" - tette hozzá a szóvivő.

Az egészségügyi tárca határozottan kitart amellett, hogy a járvány megelőzésének leghatásosabb és legegyszerűbb módja a védőoltás beadása. "A minisztérium kéri a lakosságot, hogy vegyék igénybe az alanyi jogon járó, vagy térítés ellenében kapható védőoltást" - mondta Bálint Orsolya.

zahony1

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a nemzetközi forgalom korlátozásáról, a határokat érintő intézkedésekről a nemzeti pandémiás terv rendelkezik, amit szükség szerint a WHO-val együttműködve léptet életbe Magyarország. A magyartól feltehetőleg több ponton is eltérő szlovák pandémiás tervről Bálint Orsolya nem tudott felvilágosítást adni.

A Nemzeti Influenza Pandémiás Terv 11. számú melléklete szerint az influenzajárvány sújtotta területekről történő nemzetközi utazások korlátozása nem segíti elő hatékonyan a járvány megfékezését. A határok esetleges lezárásával kapcsolatos intézkedések igen költségesek, bevezetésük bonyolult lenne, és hosszú távú nehezen fenntarthatók. Ráadásul, a nemzetközi egyezmények értelmében a lehetséges mértékig tiszteletben kell tartani az egyén jogát a szabad mozgáshoz, fogalmaz a dokumentum. A magyar pandémiás terv szerint a határokon legfeljebb széles körű tájékoztatásra, az utazók figyelmeztetésére van szükség.