Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nem zárjuk le a magyar-ukrán határt

2009.11.09. 11:29
Ukrajnában az egymillióhoz közelít influenzában és felső légúti megbetegedésben szenvedők száma. Magyarország nem követi a szlovák példát, szabadon lehet ukrán-magyar határon átkelni.
zahony2

Ukrajnában a járvány kezdete óta 155-en haltak meg influenzában és felső légúti megbetegedésben, az elmúlt huszonnégy órában tizenegyen vesztették életüket, közölte hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium.

A legfrissebb adatok szerint Ukrajnában a járvány kezdetétől 969 250 megbetegedést regisztráltak, ebből 32 400-at az elmúlt nap során. Ugyanezen időszakban közel 50 000 személyt kezeltek kórházban, az utóbbi huszonnégy órában mintegy négyezren szorultak kórházi ápolásra. Az egészségügyi intézmények intenzív osztályain jelenleg 446 beteget kezelnek.

A legtöbb halálos áldozatot a járvány Lemberg (Lviv) megyében követelte, ahol 63-an vesztették életüket, míg Ivano-Frankivszk megyében 24-en, Ternopil megyében 17-en és Csernyivci megyében is 17-en haltak meg influenzában és felső légúti megbetegedésben.

Szlovák határzár vasárnaptól

Az ukrán minisztériumi jelentés szerint az influenzás és felső légúti megbetegedések száma Ukrajna 13 megyéjében és Kijevben haladja meg a járványküszöböt, további 11 megyében és a Krímben a betegségszám a járványszinthez közelít.

Szlovákia az ukrajnai influenzajárvánnyal kapcsolatos megelőző biztonsági intézkedésként vasárnap reggeltől visszavonásig lezárta az ugari (Ubla) szlovák-ukrán határátkelőt az autósforgalom elől. Ezentúl a szlovák-ukrán határon már csak a felsőnémeti (Vysné Nemecko) határátkelő marad nyitva az autósok számára. Felsőnémetiben ellenőrzik azok egészségi állapotát, akik Szlovákia területére akarnak lépni. Szlovákia már kedd reggel lezárta a gyalogosforgalom elől a nagyszelmenci (Velky Slemenec) és az ugari határátkelőt, ami után Kisbereznán és Kisszelmencen is megállt az élet.

Az érintett határátkelők a schengeni övezet külső határát jelentik, tehát ezzel a lépéssel Szlovákia a többi uniós tagállamot is védi az új influenza terjedésétől. Viktorija Szengetovszka, az Ungvári Vámhivatal szóvivője szerint ez az állapot nem maradhat fenn sokáig, mert a szlovák hatóság az ukrán fél megkérdezése nélkül hozta meg a korlátozó intézkedést.

Nem hatékony a határzár

"Nem tartjuk szükségesnek a magyar-ukrán határ lezárását, a vírust ugyanis nem lehet a határokon megállítani" - mondta az Indexnek Bálint Orsolya, az Egészségügyi Minisztérium sajtószóvivője. "Az új influenza vírusa amúgy is jelen van már Magyarországon, bár még járvány nincs" - tette hozzá a szóvivő.

Az egészségügyi tárca határozottan kitart amellett, hogy a járvány megelőzésének leghatásosabb és legegyszerűbb módja a védőoltás beadása. "A minisztérium kéri a lakosságot, hogy vegyék igénybe az alanyi jogon járó, vagy térítés ellenében kapható védőoltást" - mondta Bálint Orsolya.

zahony1

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a nemzetközi forgalom korlátozásáról, a határokat érintő intézkedésekről a nemzeti pandémiás terv rendelkezik, amit szükség szerint a WHO-val együttműködve léptet életbe Magyarország. A magyartól feltehetőleg több ponton is eltérő szlovák pandémiás tervről Bálint Orsolya nem tudott felvilágosítást adni.

A Nemzeti Influenza Pandémiás Terv 11. számú melléklete szerint az influenzajárvány sújtotta területekről történő nemzetközi utazások korlátozása nem segíti elő hatékonyan a járvány megfékezését. A határok esetleges lezárásával kapcsolatos intézkedések igen költségesek, bevezetésük bonyolult lenne, és hosszú távú nehezen fenntarthatók. Ráadásul, a nemzetközi egyezmények értelmében a lehetséges mértékig tiszteletben kell tartani az egyén jogát a szabad mozgáshoz, fogalmaz a dokumentum. A magyar pandémiás terv szerint a határokon legfeljebb széles körű tájékoztatásra, az utazók figyelmeztetésére van szükség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!