Te beoltatod magad?

2009.11.09. 09:30
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Te beoltatod magad?
Én igen. És te?
Én nem. Miért, járvány van?
Akkor meg? Régebben is voltam influenzás és túléltem. Most meg fogok halni, ha bekapom a vírust?
Nem. Az influenza nem halálos, de nagyon ritkán okozhat súlyos szövődményeket, amikbe meg lehet halni. Az influenzavírus legyengíti a szervezeted, aztán jön egy bakteriális tüdőgyulladás vagy egy közvetlen vírusos tüdőgyulladás, amelynek harminc–hatvan százalék a halálozási aránya.
Jó, de hányan halnak meg influenzában?
Egy influenzajárvány alatt minden ezer emberből egy–négy hal meg. Minden szezonban meghal néhány száz ember. Influenzában többen halnak meg, mint AIDS-ben.
Jó, de ők betegek vagy idősek, nem? És ez a mostani influenza halálosabb, mint a korábbi?
Nem, de ez egy új vírus, ami ellen biztos, hogy senkinek sincs korábbról védettsége. A tünetei ugyanazok, mint az eddigi influenzáké. Az új influenzában meghaltak fele is krónikus beteg. Ami a korábbiakhoz képest különbség, az az, hogy most a gyermekek és a fiatalok között nagyobb a súlyos szövődmények és a halálozások aránya.
De hát ha ebben sem halnak meg többen, akkor most miért oltassam be magam? Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy mostantól vegyek fel bukósisakot az autóban, mert a közúti balesetekben meg szoktak halni.
Itt nem csak arról van szó, hogy meghalsz. Ebben az ügyben most két szemlélet csap össze. Ha magadból indulsz ki, és orvosi szempontból nézed a dolgot, akkor különösebben nem veszélyes ez a vírus sem. Az epidemiológiai szemlélet szerint azonban súlyos gazdasági károkat okozhat, ha egyszerre sok ember lesz beteg. Az elmúlt ötven évben háromszor volt olyan influenzajárvány, amelyben több mint kétmillió ember betegedett meg, és tízszer olyan, amikor legalább egymillióan. Ilyenkor nemcsak az iskolák ürülnek ki, de a munkahelyek is. Ez jelentős visszaesést okoz a gazdaságban, és megnöveli az egészségügyi és táppénzkiadásokat. Arról az egyszerű matematikai összefüggésről nem is beszélve, hogy ha többen lesznek fertőzöttek, többen is halnak meg.
De én ezzel mit kezdjek? Azért szúrassam meg magam, hogy jó polgárként én mentsem meg az ország GDP-jét? Ennél valami konkrétabbat kéne mondani.
Ebben az ügyben nincsenek igen-nem válaszok. Az oltás nem kötelező, a kockázatokat neked kell mérlegelned. Mennyi az esélye, hogy elkapom az influenzát, és az szövődményt okoz? Mennyi az esélye, hogy beoltatom magam, és az okoz valami problémát?
És mennyi az esélye?
Ha járvány lesz, becslések szerint minden negyedik-ötödik ember lehet influenzás. Aki beteg lesz, azok közül minden századik szorulhat kórházi kezelésre tüdőgyulladás miatt. Minden kétszázötvenedik beteg kerülhet intenzív osztályra, gépi lélegeztetésre, és minden ezredik beteg meghalhat.
Jó, de mi van, ha az oltástól durvább bajom lesz, mint maga az influenza?
Ha fáj a fejed, és bekapsz egy kis paracetamolt, akkor gondolsz arra, hogy bőrkiütésed, asztmád, hányingered vagy májkárosodásod is lehet? Egy dolog biztos, évtizedek óta oltanak influenza ellen, és akit beoltottak, az nem halt meg influenzában.
Influenzában nem, de közben minden kutyaszart belefecskendeztek, és azoktól lett beteg.
Ez a mostani oltóanyag pont ugyanúgy készül, mint az 1960 óta minden évben gyártott influenza elleni vakcinák, amelyekből eddig vagy húszmilliót adtak be különösebb mellékhatások nélkül. Az új influenza elleni oltóanyag csak annyiban különbözik az eddigiektől, hogy ebben a mostani H1N1-vírustörzs van.
És az nem veszélyes, hogy beadnak egy ilyen ismeretlen vírust?
Minden védőoltás úgy működik, hogy legyengített vagy elölt vírust juttatnak a szervezetedbe, és ezzel ellenanyag előállítására késztetik az immunrendszered. A magyar vakcina úgy készül, hogy a H1N1-vírustörzset sokszorosítják, majd megölik, és ez kerül az ampullába. A modernebb szérumokba már csak a vírusok egyes részeit teszik, ezekhez azonban kellenek hatáserősítő, adjuváns szerek, amelyek ugyancsak súlyos mellékhatásokat okozhatnak. A magyar vakcinában ilyen adalékanyagok nincsenek, mert a teljes, elölt vírus hatékonyabb immunválaszt vált ki.
Hát az lejött, hogy milyen modern a vakcinánk. 2009-et írunk, és tojásokból kotyvasztják az oltóanyagot?
A vakcingyártásnál vagy egerekben, patkányokban szaporítják a vírust, vagy tojáson. Bár az oltóanyagot tisztítják, nyomokban maradhat benne nagyon kevés tojásfehérje. Ez annál okozhat veszélyes allergiás reakciót, aki tojásérzékenységben szenved. Ezt szerencsére általában tudja magáról az ember. Van az oltóanyagban nagyon kevés formaldehid is, az az influenzavírus inaktiválására kell. Aki erre érzékeny, annak is vigyáznia kell, mert életveszélyes, allergiás sokk is felléphet.
És mi van a higannyal? Van benne? Mert az méreg.
Az oltóanyagban nagyon kis mennyiségben van egy tiomerzál nevű konzerváló anyag, egy etil-higany tartalmú vegyület. Ezt össze szokták téveszteni a metil-higannyal, ami valóban veszélyes toxikus anyag. Az etil-higany vízben oldódik, és ezt te egy héten alatt szépen kipisiled, nyoma sem marad a szervezetedben. Tiomerzált egyébként ma már nem nagyon alkalmaznak oltásokban, mert a gyógyszeripar talált ennél jobb konzerváló vegyületet, de mivel veszélytelen, nem tiltja semmi, hogy ilyen legyen a vakcinában.
A szomszédom azt mondta, autista leszek, ha beoltatom magam.
Hülyeség. Semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztotta alá az összefüggést az autizmus és az oltásokban lévő tiomerzál között. Amikor Angliában egy tiomerzált tartalmazó, kanyaró, mumpsz és rubeola elleni oltással (MMR) tévesen összefüggésbe hozták az autizmust, pánik tört ki. Ennek az lett az eredménye, hogy csökkent az oltások száma, és kanyarójárvány lett, amiben többen meg is haltak.
És abból mi igaz, hogy az ember lebénulhat az oltástól, és olyan lesz mint egy zombi?
Egy influenzaoltás után ennek körülbelül annyi a valószínűsége, mintha autóval mennél, aztán lerepülnél egy félbehagyott felüljáróról, és a levegőben egy arra járó repülővel ütköznél össze. Valóan létezik egy nagyon ritka betegség, a Guillain–Barré-szindróma, ami bénulást és halált okozhat. Magyarországon eddig összesen négyen haltak meg ilyen szindrómában, de egyiknek sem volt köze az oltáshoz.
Tehát nincs semmilyen mellékhatása az oltásnak?
De. Gyakran előfordulhat, hogy az oltás helye bepirosodik, néhány napig fájdalmas vagy duzzadt lesz. Érezhetsz fáradtságot, fejfájást, ízületi fájdalmakat. Nem gyakori mellékhatása az új influenza elleni oltásnak, hogy kb. harmincnyolc fokra felmegy a lázad, fájnak az izmaid, verítékezel.
Ha annyira veszélytelen, miért beszéltek az orvosok is összevissza arról, hogy a terhes nőket be lehet-e oltani vagy sem?
Semmilyen gyógyszert sem tesztelnek terhes nőkön, így a vakcina hatásait sem vizsgálhatták. Az viszont tény, hogy a terhes nők körében az influenza miatti súlyos szövődmények és a halálozás kockázata sokkal nagyobb, mint az azonos korú, nem terhes nőknél.
Akkor a terhes nők is beoltathatják magukat?
Igen. A magzatra nem az influenzavírus vagy az oltóanyagban lévő elölt vírus a veszélyes, az ugyanis a méhlepényen csak nagyon ritkán juthat át. Az igazi veszélyt az influenza miatt kialakuló magas láz jelenti, amely a magzatnál a terhesség elő harmadában idegcsőzáródási rendellenességet okozhat, az utolsó harmadban pedig koraszülést .
Mi van, ha csak vitaminokat szedek, és úgy próbálom megvédeni magam?
A C-vitamin képes fokozni az immunrendszer működését, de sokkal inkább igaz az, hogy ha kevés van belőle, akkor jobban ki vagy téve a fertőzéseknek. Arra vonatkozóan nincs tudományos bizonyíték, hogy ha nagyon sok C-vitamint eszel, akkor el tudod kerülni az influenzát, ezzel legfeljebb nagyobb eséllyel lesz veseköved.
Megmondom, mi van: az oltással azért bizalmatlan mindenki, mert ezt a tojáson kotyvasztott vakcinát egy offshore cég csinálja.
A bizalmatlanság teljesen indokolt, de a vírusokat és az immunrendszeredet nem nagyon érdekli sem a politika, sem az adóoptimalizálás világa. Egy offshore cég létrehozása önmagában még nem törvénytelen. Azért csinálja mindenki, hogy kevesebb adót fizessen, és titokban lehessen tartani a valódi tulajdonost. Az már viszont aggályos, ha az állam először kétmilliárd, majd pedig négymilliárd forint közpénzt ad egy ilyen átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégnek.
Szerintem az van, hogy minden héten belöknek a sajtóba egy durva influenzás esetet, hogy az emberek megijedjenek, és oltassák be magukat. Az embereket szurkálják, a cég rejtett tulajdonosai meg minden egyes szúrás után gazdagodnak x forinttal.
Az Omninvestnek teljesen mindegy hányan oltják be magukat. Arra szerződött az állammal, hogy legyártson hatmillió vakcinát, és ha ezt megtette, megkapja a négymilliárd forintot. Felőlük akár az egész készlet a raktárban maradhat.