Tudsz nekem vakcinát szerezni feketén?

2009.09.26. 00:10 Módosítva: 2009.09.26. 10:30
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Én egyszerűen nem hiszem el, hogy egy teljesen egészséges ember otthon játszik a gyerekeivel, majd egyszer csak rosszul lesz és meghal influenzában.
Pedig ritkán előfordul ilyen. Az új influenza második hazai áldozatának, egy 34 éves tengelici férfinek nem volt láza, nem köhögött, nem volt cukorbeteg, szívbeteg és más krónikus betegségben sem szenvedett. A boncolás után mutatták ki a szervezetében a H1N1 vírust.
Az nem lehet, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz?  Volt benne  influenza  vírus is, de a halálát valamilyen más, ismeretlen betegség okozta.
A férfinek vérzéses tüdőgyulladása volt, a H1N1-et a tüdőszövetben mutatták ki. Amit mi általában tüdőgyulladásnak mondunk, az bakteriális eredetű. A vérzéses tüdőgyulladást viszont közvetlenül az influenzavírus okozza, ezt nevezik primer vírusos pneumoniának. A tüdőgyulladásnak ez a ritka válfaja különösebb előzmények nélkül nagyon rövid idő, akár néhány óra alatt is halált okozhat. Az USA-ban előfordult olyan eset, hogy egy kislány a szülinapi bulijára készülődött, majd rosszul lett és nem sokkal később meghalt. A vírusos tüdőgyulladást az esetek felében nem élik túl az emberek.
És mi van, ha én a buszon egy olyan embertől kapom el a vírust, aki nem sokkal később meghal ilyen borzalomban? Akkor nekem is annyi?
Nem. Ugyanez a H1N1-es vírus az esetek döntő többségében teljesen enyhe lefolyású betegséget okoz, amit még kezelni sem kell. Van, aki csak lázas lesz, köhög, fájnak az ízületei. Persze az is előfordulhat, hogy az ember már éppen kezd kilábalni belőle, de ekkor az influenza által fogékonyabbá tett tüdőszövetét baktérium, például pneumokokkusz fertőzi meg. Akkor neki egy bakteriális eredetű tüdőgyulladása lesz. Bár vannak antibiotikumok, ettől függetlenül ez is nagyon súlyos, sőt halálos szövődmény lehet.
Kösz, most tényleg megnyugtattál. És milyen gyakran fordul elő ez a vérzéses tüdőgyulladás?
A tüdőgyulladásos halálesetek 20 százalékát okozza vírus, a többit a bakteriális fertőzés. Az új influenza miatti halálozásoknál minden 250. esetet okozza ez a ritka kórkép. Az új influenzában egyébként nem halnak meg többen, mint az évről évre ismétlődő szezonális influenzában. Becslések szerint ezer fertőzöttből 6 ember hal meg.
Ha ugyanarról a vírusról van szó, hogy lehet, hogy valaki hirtelen belehal, más pedig csak lázas lesz és köhécsel?
Ezt pontosan nem tudják. A vírus különbözőképpen viselkedik az egyes emberek szervezetében az életkortól, az immunrendszertől vagy egyéb betegségektől függően. Az új influenzáról azt lehet tudni, hogy főként a gyermekek és a fiatal felnőttek lesznek betegek tőle. Súlyos betegséget és halált leginkább olyanoknál okoz, akiknek van valamilyen más alapbetegségük. Az eddigi adatok alapján azonban az új vírus teljesen egészséges, fiatal felnőttekben is előidézett súlyos állapotot.
Ha nem veszélyesebb, mint az eddigi influenza, akkor miért erőltetik most annyira az oltást? Hogy jól járjon a vakcinát gyártó cég?
A vakcinát gyártó cég saját bevallása szerint nem fog rosszul járni a 4,4 milliárd forintért megrendelt oltóanyaggal, de azt állítja: ha ugyanezt a világpiacról kellene beszerezni, az 13 milliárd forinttal drágább lenne. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új vírus terjedése most ősszel mennyire gyorsul fel. Ha gyorsabb lesz, akkor több beteg lesz. Ha több beteg lesz, hiába alacsony a halálozási ráta, többen fognak meghalni.
Hányan?
Magyarországon többezres nagyságrendben. De az oltásokat nem a nemzethalál elkerülésére kell elkezdeni. Épp elég baj lenne, ha egy időben 1-2 millió ember nem tudna dolgozni, mert otthon vacog a takaró alatt, vagy mert az otthon a takaró alatt vacogó gyerekének csinálja a citromos teát. Ha egyszerre sok ember esik ki a munkából, az gondot okozhat a közellátásban, drasztikusan emelné az egészségügyi- és táppénzkiadásokat, rontaná az amúgy sem fényes gazdasági teljesítményünket, ami akár 1200 milliárd forintos veszteséget is okozhat.
Jó, jó, de akkor meg miért nincs még mindig oltóanyag? Csak beszélnek róla.
A védőoltás már készen van, elvégezték a klinikai teszteket is. Most már csak a forgalombahozatali engedélyt kell kiadnia az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek. Megvizsgálják, hogy a vakcina megfelelő minőségű, biztonságos és hatásos-e? Ha minden oké, akkor a jövő héten vagy legkésőbb az azutáni hét elején el lehet kezdeni hatmillió ember oltását.
Miért nem oltanak be mindenkit?
Egy ilyen járványnál nem kell mindenkit beoltani. Ha az emberek legalább felét védetté teszik, azzal meg lehet akadályozni a vírus tömeges továbbterjedését és a súlyosabb egészségügyi kiadásokat is.
Én ugye fiatal felnőtt vagyok, és azt mondtad, ránk különösen veszélyes az új vírus. Hol kapom meg az oltásomat?
Csak a korod miatt nem tartozol azok közé, akik elsőként és térítésmentesen kaphatnak majd az állam által finanszírozott négymillió adag vakcinából. Ezt meghatározott prioritási sorrend szerint három hullámban adják be a leginkább veszélyeztetett vagy stratégai szempontból fontos embereknek.
Mi? Lesznek egyenlők, egyenlőbbek meg protekciósok?
Azt, gondolom, nem vitatod, hogy a tüsszögő influenzások között dolgozó orvost és nővért jobb, ha elsőként oltják be, mert nekik kell majd ellátniuk a többi beteget. Ugyanígy nem árt, ha a közlekedési és közműcégek dolgozói is be tudnak járni a munkahelyükre. Elsőként jár oltás a szívbetegeknek, az asztmásoknak, a cukorbetegeknek, a kórós elhízásban szenvedőknek, az immunhiányos betegeknek, a rákosoknak, a máj- és vesebetegeknek. Kifejezetten ajánlják az oltást a várandós nőknek, de kérhetnek azok is, akik  mostanában szeretnének gyereket.
Ha tehát én azt mondom, hogy most dolgozom a gyereken, akkor kapok?
Mondhatod, de ezzel azoktól veheted el a lehetőséget, akik tényleg szeretnének gyereket. Ezt az oltási sorrendet nem a kivezényelt katonaság fogja fenntartani a vakcinát örjöngve követelő tömeg visszatartásával. Ez egy ajánlás a háziorvosoknak, hogy kiket hívjanak be először oltani.
És a már megszületett gyerekeknek nem jár oltás?
De. A három évnél idősebb krónikus beteg gyerekek már az első körben kaphatnak oltást. A második hullámban az egészséges gyermekek közül először azokat a 6-36 hónaposokat oltják be, akik már közösségbe, például bölcsődébe járnak. Aztán jönnek a diákok 14 éves korig és a tanárok. A pedagógusok sem azért kapják az oltást, mert egy titkos társaság úgy határozott, hogy ők a kiválasztottak közé fognak tartozni. A diákok és tanárok nagyobb közösségben élnek, és az ő beoltásukkal a járvány potenciális gócpontjait ki lehet iktatni.
Miért csak féléves kortól lehet oltani, a csecsemőknek miért nem jár vakcina?
A csecsemők immunrendszere még nem ad immunválaszt, így nincs értelme beoltani őket a vakcinával, amivel egyébként klinikai teszteket sem végeznek rajtuk. Azt sem lehet tudni még náluk, nem allergiásak-e a tojásfehérjére, ami a vakcina szaporítóanyaga. A csecsemők a szoptatáskor az anyatejjel kaphatnak elegendő ellenanyagot, és az apák is jogosultak lesznek ingyenes oltásra, nehogy ők fertőzzenek.
Ki fogja beoltani ezt a sok embert?
A háziorvosi rendelőknek kell felmérnie az oltásra rászorulók számát, behívni őket, beszerezni, tárolni és beadni a vakcinát. Az időseknek és a krónikus betegeknek az új vakcina mellett a hagyományos influenza elleni oltást is beadják. Ez szép feladat lesz, mert az orvosoknak közben rendelniük is kell. A diákokat az iskolákban oltják csoportosan.
Azt látom, hogy én sem a rászorulók,  sem a stratégiaialg fontos emberek csoportjába nem tartozom. Velem mi lesz? Örüljek annak, hogy ők majd nem kapják el tőlem a fertőzést? Vagy várjak, míg mindenkit szépen beoltanak, és majd karácsonyra kaphatok én is vakcinát? Vagy szerezzek egy cukorbeteg dílertől feketén 15 ezerért egy ampullát?
Már most körülbelül 2 millió adag új influenza elleni vakcina van raktáron, és hetente 500 ezer adagot tudnak előállítani. Várhatóan a szervezett oltások megkezdésével párhuzamosan a patikákban is lehet majd venni oltóanyagot. Kb. 1500 forintot kell fizetni az ampulláért, és ugyanennyit kell fizetned a beadásért is a háziorvosnak. Nagyobb cégek nagykeráron igényelhetnek a tisztiorvosi hivatalon keresztül oltóanyagot a dolgozók csoportos oltásához, hogy megvédjék magukat járvány idejére a munkaerő tömeges kiesésétől.
Nem veszélyes az oltás?
Az új influenza elleni vakcina ugyanolyan technológiával készül, mint az eddigi influenzaoltások. A hivatalos közlés szerint a klinikai tesztek alapján nem jelent veszélyt, be lehet adni az új és a szezonális oltást egymás után is. Persze mint mindenhol, itt is előfordulhatnak nagyon ritka mellékhatások. Kínában 44 ezer beoltott ember közül 14-nél jelentkeztek enyhe tünetek. Ha ezektől tartva nem oltatod be magad, nagy valószínűséggel gond nélkül átvészeled a fertőzést. Ha beoltatod magad, nem leszel influenzás, és nem adod tovább a vírust. A te döntésed, az oltás senkinek sem kötelező.