Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Őrizetbe vették az Emfesz igazgatóját

2009.11.11. 11:39 Módosítva: 2009-11-12 07:10:32
A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei szállták meg a Bank Center irodaház egyik emeletét szerdán. A nyomozók az egyik legnagyobb hazai gázszolgáltató, az Emfesz dokumentumait keresték a cég központjában. A vizsgálat után őrizet vették Góczi Istvánt, a cég vezérigazgatóját. A 200 milliárd forintos forgalmú vállalatot április végén egyetlen dollárért adta el az igazgató.

Az Index információi szerint házkutatás kezdődött szerdán a magyar földgázpiac negyedét uraló Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Emfesz irodáiban. A vizsgálat után különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették az ügyvezető igazgatót, Góczi Istvánt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda már júniusban nyomozást indított különösen jelentős vagyoni hátrány okozásának megalapozott gyanújával. A vizsgálat azért indult, mert az Emfesz ügyvezető igazgatója, Góczi István és helyettese, Gazda Tamás egy egymás között megkötött adásvételi szerződéssel 1 dollárért átvitte az energiaszolgáltató céget az ukrán milliárdos, Dimitrij Firtas cégétől, a Mabofitól egy kis svájci offshore vállalkozáshoz, a RosGas AG-hoz. A feljelentést a régi tulajdonos, Firtas cége tette.

Góczi István
Góczi István

Az Emfesz kommunikációs igazgatója, Gallyas Igor az Index megkeresésére megerősítette, hogy a cégnél adatokat gyűjt a rendőrség és hogy a házkutatás a cégeladás körülményeivel függ össze. A cég vezetőjének őrizetbe vételét nem akarta kommentálni. Az Emfesz közleményben tudatta, hogy a rendőrségi eljárás nem akadályozza a cég gázszolgáltatását. Úgy tudjuk, hogy a cégnek beszállító E.on továbbra is ellátja gázzal az Emfeszt.

"Jött hozzám egy üzleti társasság"

Góczi István lapunknak korábban azt mondta, hogy a céget azért adta el sürgősen, mert a korábbi tulajdonos egy ukrán-orosz politikai megállapodás értelmében nem tudott gázhoz jutni. Orosz lapinformációk szerint a furcsa tulajdonosváltás a Kreml jóváhagyásával történt, és volt KGB-sek is közreműködtek benne.

Góczi szeptemberben nyilatkozott az Indexnek a cég ügyeiről. Az eladás körülményeit taglalva kijelentette: „Jött hozzám egy üzleti társaság, és azt ajánlották, megveszik az Emfeszt, biztosítják a gázellátásomat, és rendezik a tartozásom a Gazprom felé. Egy nap alatt meghoztam a döntést.

A céget én képviseltem éveken keresztül, százezer jogásszal nézettem meg a képviseleti megbízást. Ez a lényege az offshore státusznak, a tulajdonos háttérben van, és valaki viszi a cég ügyeit. A Mabofi nevében én cégeket, legelőket, de erőművet is vettem és adtam el. Erre szólt a felhatalmazásom, mint a tulajdonos képviselője."

Góczi azt is állította, hogy a kétes tranzakció előtt már az ukrán tulajdonos is el akarta adni az Emfeszt a Gazpromnak. "Firtas folyamatosan tárgyalt az Emfesz eladásáról a Gazrpom felé. Látszott, hogy ezek nem vezettek eredményre, 10 dollárért adtuk volna a céget, de nem ment. Nem tudom miért, én abban a tárgyalásban nem vettem részt. Az én dolgom az volt, hogy tartsam a céget, biztosítsam az ellátást. Én azt mondtam, hogy addig tudom tartani a céget, amíg van gáz. Ha nincs gáz, akkor nagy bajban vagyunk, akkor lépni kell, akár egy nap alatt, akár egy óra alatt, akár a cég értésekítésével is olyan helyzetet kell teremteni, hogy biztosítsuk a cég gázellátását."

Információink szerint a múlt héten az EU versenybiztosi hivatalából is tájékozódtak szakértők az Emfesznél. Az információgyűjtésben a Gazdasági Versenyhivatal is részt vett. A szakértők azért érkeztek, mert az energiaszektorban végrehajtott fúzió bejelentésköteles az EU-ban, és adott esetben Brüsszel jóváhagyása kell hozzá. A vizsgálat tényét Mihálovits András, a GVH szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Az EMFESZ budapesti központja
Az EMFESZ budapesti központja

Politikai szálak

Az Emfesz eladását tavasszal a Magyar Energia Hivatal feltűnő gyorsasággal hagyta jóvá. Ez a gázipart jól ismerő forrásaink szerint arra utalt, hogy politikai nyomás nehezedett a hivatalra. Az erről szóló pletykákat táplálta az is, hogy az adásvételt a RosGas részéről aláíró Gazda Tamás - aki akkoriban az Emfesz egyik vezetője is volt - Gazda László MSZP-s politikus fia. Gazda László állítólag jó kapcsolatban van Veres János volt pénzügyminiszterrel. Éppen a múlt héten döntötte el az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete, hogy a következő országgyűlési választáson a megyei lista első helye Veresé, a második Gazdáé lesz. Gazda Tamás az Indexnek határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne az ő tevékenységének édesapjához, és visszautasította még az összefüggés feltételezését is.

Május óta figyelték az Emfeszt

Különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség Góczi Istvánt, az Emfesz vezérigazgatóját, mondta az InfoRádióban az Bencze József országos rendőrfőkapitány. Az Nemzeti Nyomozó Iroda május 25-én rendelt el nyomozást az április 28-án megkötött üzlet kapcsán, mondta.

Az ügyben külföldi hatóságokkal is együttműködtek a magyar nyomozók, mivel a cég korábban Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű offshore cég tulajdonában állt, majd április 28-án egy svájci cég tulajdonába került egyetlen dollárért, holott a cég 200 milliárd forintos forgalmat bonyolít, tette hozzá.

Ugyanakkor több, nem szabolcsi MSZP-s politikusról is hallottuk, hogy keményen lobbiztak az Emfesz iránti hivatali jóindulatért.

Az energiahivatal feltűnően készséges tavaszi viselkedése a gáziparban dolgozó több vezető szerint is szorosan összefügg azzal, hogy szeptemberben lemondott a hivatal vezetője, alig néhány hónappal a nyugdíj előtt. Ugyanakkor sem a hivatalt felügyelő kormány, sem a rendőrség nem foglalkozott még Emfesz-ügyben a hivatal felelősségével.

Góczi régi motoros

A 47 éves Góczi István régóta az energiaiparban dolgozik. Tanulmányait Moszkvában végezte, 1992-1996 között a Jukosz olajipari Vállalat nevű orosz cég kelet-európai piacokért felelős vezetője volt. 2003-tól az Eural Trans Gas nevű cég kereskedelmi igazgatójaként dolgozott.

Utóbbi cég szintén Dmitraj Firtas érdekeltségébe tartozott, és fontos közvetítő volt a türkmén-orosz-ukrán gázüzletben. Ugyan soha senki sem bizonyította be, de sokan úgy tartották, hogy a Magyarországon bejegyzett és dollármilliárdokat mozgató Eural Trans Gas a maffiavádakkal számos országban körözött Szemjon Mogiljevics érdekeltsége volt. Állítólag éppen e vádak miatt lépett az Eural Trans Gas helyére a gázkereskedelemben a Rosukrenergo, amely Firtas és a Gazprom közös vállalkozása, továbbá áprilisig az Emfesz gázszállítója volt. (Góczi István az Indexnek szeptemberben határozottan cáfolta, hogy Mogiljevicshez bármilyen köze lett volna.)

Az Emfesz problémái azzal kezdődtek, hogy a januári gázválságot lezáró orosz-ukrán miniszterelnöki megegyezés kikötötte, hogy a Firtas-féle Rosukrenergot kiszedik a rendszerből. A Rosukrenergo tavaszra nem jutott gázhoz, így az Emfesznek sem tudott több gázt biztosítani. Ekkor adta el Góczi a céget. Piaci találgatások szerint az új vevőt a Gazprom nevű orosz állami óriásvállalat jelölhette ki.

Az Emfesz történetét feldolgozó cikksorozatunk első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatja el.