A magyar titkosszolgálatot nem érdekelte a titokzatos orosz

2009.09.15. 11:15
Egy volt KGB-s is közreműködött – saját bevallása szerint felsőbb utasításra – az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonjogának átjátszásában. A magyar hatóságok simán hozzájárultak, hogy a hazai gázpiac negyedét uraló vállalat tulajdonjoga egy apró svájci bejegyzésű offshore cég ismeretlen részvényesei kezébe kerüljön, pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetése már hónapokkal korábban jelzést kapott a titokzatos orosz budapesti tárgyalásairól.

Az Index információi szerint az NBH tudott arról, hogy az Emfesz vezérigazgatója tavasszal többször folytatott négyszemközti megbeszélést egy titokzatos orosz üzletemberrel. Szergej Prokopjev Budapesten tárgyalt Góczi Istvánnal, mielőtt az Emfesz vezetője az ukrán tulajdonost kijátszva egy dollárért eladta az irányítása alatt álló 200 milliárdos forgalmú kft.-t egy svájci cégnek.

Prokopjev a múlt héten egy orosz újságnak, a Vedemosztinak vallotta be, hogy mint egykori KGB-s, részt vett az április végén lebonyolított tranzakcióban. Prokopjev azt állította, hogy nem saját érdekében keveredett bele az Emfesz eladásába, hanem "felsőbb utasításra". Az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin több névrokonával is üzleti kapcsolatban álló Prokopjev kijelentette: csak állampolgári kötelességének tett eleget, hogy Oroszország megtarthassa a magyar piacot, és hogy a Gazprom ne veszítse el a pénzét, mert azt gyanították, hogy Dimitrij Firtas, az Emfeszt egy ciprusi cégen, a Mabofin keresztül tulajdonló ukrán milliárdos nem akar fizetni a Gazpromnak.

Az Index kérdésére Góczi István nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az ügyletben pontosan milyen szerepe játszott a volt KGB-s, aki szerint ő és Góczi régi ismerősként működött együtt az üzlet előkészítésében.

A Mabofi menedzsmentje szerint Góczi és Prokopjev az Emfesz irodájában, a Bank Centerben találkozott egymással. A feltűnő tárgyalásról ők értesítették a nemzetbiztonságiakat.

Az orosz titkosszolgálat esetleges befolyása azonban nem jelenthetett problémát, mert április utoló napjaiban a Magyar Energia Hivatal egyetlen nap alatt jóváhagyta a tulajdonoscserét azzal a feltétellel, hogy a vevő, a svájci Rosgas másfél hónapon belül bemutatja részvények mögött megbújó tulajdonosait. A 45 napos határidő a nyár közepén lejárt, de a hivatal eddig, az Index többszöri kérése ellenére sem közölte, történt-e előrelépés az ügyben.