Már nyolc embert kaptak el Sajóbábonyban

2009.11.19. 10:24 Módosítva: 2009.11.19. 14:34
Újabb két embert vett őrizetbe a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a hétvégi sajóbábonyi események miatt. Akárcsak az eddig őrizetbe vetteket , őket is felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszakkal gyanúsítják. A rendőrség két nyomozást indított, a gyanú szerint többen a feloszlatott Magyar Gárda vezetőiként léptek fel.

Eddig nyolc embert vettek őrizetbe a Sajóbábonyban történt zavargások miatt. Egyedné Novodonszki Éva rendőrségi szóvivő közölte: most egy 19 és egy 26 éves férfit vettek őrizetbe. Mindkettő ellen "felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja" miatt indítottak eljárást.

Szombaton lakossági fórumot tartott Sajóbábonyban a Jobbik, ezt követően vasárnap szabadultak el az indulatok a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között. Az eddigi adatok szerint 40-50 helybéli vascsövekkel, fakarókkal vonult a települést jelző táblához, miután megtudták, hogy a Jobbik tagjai a településre érkeznek. Egy roma nő megpofozott egy MSZP-s önkormányzati képviselőt, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, mert rajta kérte számon, mintha ő szervezte volna a Jobbik lakossági fórumát. Megrongáltak egy autót is.

Szerdán előzetes letartóztatásba helyezte a miskolci városi bíróság azt a három férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy vasárnap megrongáltak egy autót.

Csütörtökön további két nyomozást rendelt el a rendőrség a hétvégi sajóbábonyi eseményekkel kapcsolatban. Egyesülési joggal való visszaélés miatt nyomoznak, a gyanú szerint ugyanis többen "a bíróság által jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet vezetésére irányuló magatartást tanúsítottak".