H1N1-járvány: hétfőn bezár több intézmény

2009.11.21. 11:56 Módosítva: 2009.11.21. 11:56
Három megyében is bezárnak, vagy látogatási tilalmat vezetnek be különböző intézményekben, hogy megelőzzék az újinfluenza-járvány terjedését.

Hétfőtől látogatási tilalmat rendelnek el Veszprém megyében Berhidán, a Peremarton-gyártelepi idősek otthonában. Az intézményben egyelőre nincs influenzás megbetegedés és úgy gondolják ezzel az intézkedéssel meg is tudják előzni azt. Egyelőre nem tudni, meddig tart a tilalom.

Az intézmény háziorvosa javasolta a tilalom bevezetését. Az intézményben ugyanis mintegy 140 idős embert látnak el és mindegyikük legalább napi 4 órás ápolásra szorul. Így, ha a vírus bejutna az intézménybe, az nagy veszélyt jelentene a bent élőkre .

A megyei önkormányzat a jövő héten a többi egészségügyi ellátó intézményében is megvizsgálja, hogy szükség van-e a tilalom bevezetésére. Így az sem kizárt, hogy újabb intézményekben rendelik el a látogatási tilalmat.

A járványos méretűvé vált influenzás megbetegedések miatt hétfőtől látogatási tilalmat vezetnek be a Szatmár-Beregi Kórházban is. A súlyponti intézetként működő Szatmár-Beregi Kórház mindkét telephelyén, Fehérgyarmaton és Vásárosnaményban egyaránt tilos lesz hétfőtől a betegek látogatása. A beteglátogatási tilalom elrendelése határozatlan időre szól, a járvány megszűnéséig tart majd.

A nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban, valamint a nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórházban már korábban, még hét közben elrendelték a beteglátogatási tilalmat. A térség másik két kórházában, a kisvárdaiban és a mátészalkaiban viszont egyelőre nincs látogatási korlátozás.

Szabolcsban az országos átlagnál többen betegedtek meg influenzában, az epidemiológiai központ 45. heti jelentése szerint ezer lakosra 188 fertőzött jut.

Tanítási szünetet rendeltek el Szarvason, a Fő téri általános iskolában, mert két diák H1N1-tesztje pozitív lett. A 350 fős általános iskolában a pénteki napra 42 százalékosra emelkedett a hiányzók aránya, és a megbetegedett gyerekektől korában levett minta alapján két diáknál is kimutatták az új vírus jelenlétét.

Az ÁNTSZ kistérségi vezetője és Szarvas jegyzője ezért úgy döntöttek, hogy jövő hét szerdáig tanítási szünetet rendelnek el az intézményben. Ez idő alatt az iskolát fertőtlenítővel kitakarítják.