Draskovics Tibor lemondott

2009.12.02. 09:31 Módosítva: 2009.12.02. 14:33
Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden lemondott miniszteri tisztségéről, derül ki a tárca szerdai közleményéből. A sok tárcát megjárt politikus januártól valószínűleg a PricewaterhouseCoopersnál folytathatja pályafutását.

A miniszter azért döntött így, áll a közleményben, mert az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, és a következő időszak sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól.

draskovics tibor

Draskovics Tibor decemberben távozik a kormányból. Bajnai Gordon miniszterelnök „sajnálattal, de elfogadta” Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter lemondását, közölte a kormányszóvivői iroda szerdán.

Az Index információi szerint Drakovics a döntést már kiváló állásajánlattal a zsebében hozta meg. A miniszter januártól a PricewaterhouseCoopersnál folytathatja pályafutását. A Big4 közé tartozó adótanácsadó és könyvvizsgáló cég nem kommentálta értesülésünket, de Draskovics átlépéséről már két éve is felröppentek hírek. Akkor a hír korai szivárgása is közrejátszhatott abban, hogy a váltás nem valósult meg.

A lemondás váratlanul érte a kormány tagjait és az MSZP vezetőit is. A hirtelen döntésről szóló találgatások szerint Draskovics, mint korábbi pénzügyes, most is megpróbált beleszólni a költségvetés alakításába, de ezt a Bajnai-Oszkó duó nem vette jónéven. Más források szerint, Draskovics leszokott a pénzügyi ötletelésről, a PM dolgaiba utoljára Veres János idején szólt bele. 2008 őszén például az adócsomagról tartott eligazítást adószakértőknek, de ő segített Gyurcsány Ferencnek 2008. augusztusában a Népszabadság hasábjain fizetett hirdetetésként megjelentetett írás elkészítésében is, amelyben az akkori miniszterelnök évi 300 milliárdos adócsökkentési programot hirdetett. A kormány környékén el is terjedt, hogy Veres szakmai befolyása 2008 végére kezdett háttérbe szorulni Draskovicséval szemben, sokan árnyék-pénzügyminiszterként tekintettek rá.

„Draskovics Tibornak köszönöm mindazt a munkát, amelyet minisztersége alatt az ország közbiztonságának megerősítéséért tett, a mindennapok biztonságának fenntartásában elért” – idézte az szóvivői iroda a kormányfőt.

Port kavaró ügyek

Pénzügyérként ő tartotta vissza 2004 végén az áfa-visszatérítéseket. Mondvacsinált okkal 200-300 milliárd forintnyi visszautalás érkezett késve a cégekhez azért, hogy a PM tartani tudja a költségvetési hiánycélt. Az áldozatos manőver azonban nem járt sikerrel.

A miniszter egyik legnagyobb port felkavaró ügye egy, a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezetnek tulajdonított robbantásról készült videófelvétel bemutatása volt egy drámai sajtótájékoztatón. Később kiderült, hogy a felvétel 2007-es, és semmi köze sincs a Magyarok Nyilaihoz vagy bármely más terrorszervezethez. Draskovics az esetet megúszta, csupán a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője ajánlotta fel lemondását.

Idén télen Draskovics bejelentette a miskolci rendőrkapitány leváltását, majd vasárnap visszavonta az intézkedést. Pásztor Albertnek azért kellett volna távoznia, mert azt mondta, hogy bizonyos bűncselekményeket csak cigányok követnek el. „Magyarországon rendőri vezető nem tehet ilyen kijelentést” – mondta Draskovics, majdi két nap múlva felülbírálta megállapítását.

Tavaly tavasszal megkereste Petőfi Attilát, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét, azt állítva, hogy a Hír tévé két riportere kábítószert árul és fogyaszt. Később kiderült, hogy a vád nem igaz.

2007-ben a PSZÁF elnöke és helyettese nyert ellene pert, mert a bíróság megállapította, hogy az akkor pénzügyminiszter Draskovics (2004-2005-ben vezette a tárcát) jogszerűtlenül rúgta ki őket.

Pénzügyminiszter korában többször tévesen hangsúlyozta, hogy tarthatók a költségvetésben meghatározott tervek, de nem egyszer kiderült, hogy a hiány nagyobb lett az általa prognosztizáltnál.

Visszafogott eredményesség

Draskovics több reformtestületben is fontos szerepet vállalt, de a nagy elképzelésekből kevés valósult csak meg. Adóreform-bizottságot szervezett, később ő vezette az államreform-bizottságot. Az ezekben a műhelyekben tervezett nagy strukturális átalakítások azonban elmaradtak.

Draskovics már a rendszerváltás előtt fontos pozíciókat töltött be a Pénzügyminisztériumban. A Medgyessy-kormány idején előbb a miniszterelnök kabinetfőnöke, majd pénzügyminiszter volt. Tisztségét az első Gyurcsány-kormány elején megtartotta, majd az MVM igazgatótanácsának elnöki székébe távozott. 2007-től tárca nélküli miniszterként a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelt. Gyurcsány 2008-ban hívta vissza a kormányba, ezúttal rendészeti és igazságügyi miniszternek, ebben a pozícióban Bajnai Gordon is megtartotta.

Miniszterként váltott a magánéletben

Draskovics második házasságából kilépve 2007-ben mutatta be új barátnőjét, Komássy Kingát. A miniszter 28 évvel fiatalabb választottja Komássy Ákos, a VIII. kerületi időközi polgármester-választását elvesztő MSZP-s jelölt húga volt. Draskoviccsal 2003 óta ismerték egymást. Akkor Draskovics Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke volt, Komássy Ákos pedig a kormányfő személyi titkáraként dolgozott. Úgy tudjuk, Draskovics és Komássy Kinga időközben szakítottak.