Draskovics kiszúrt a kormánnyal

2009.12.08. 15:32 Módosítva: 2009.12.08. 18:05
Nehéz helyzetbe hozta váratlan és kellemetlenül időzített lemondásával a kormányt Draskovics Tibor igazságügyi miniszter. Egyelőre még nincs ötlet, ki lehetne az utódja, márpedig ha hétfőn nem tesz esküt a parlamentben az új miniszter, februárig vezető nélkül maradhat a tárca. Arra a kormány sem számít, hogy független szakember vállalná a jelölést, alkalmas szocialista jelölt sem akad, egy rendőr kinevezésének meg rossz üzenete lehet. Nem csoda, hogy neheztelnek Draskovicsra, aki még távozása indoklásával is magára haragította minisztertársait.

Draskovics Tibor utódlásával kapcsolatban csak egy dolog biztos. Ha a parlament illetékes bizottságai hétfőig nem hallgatják meg, februárig nem lesz igazságügyi minisztere az országnak. A kormány ugyanis abban határozott, hogy csak emiatt nem hívnak össze rendkívüli parlamenti ülést. Az őszi ülésszak utolsó ülését a jövő héten tartják, azután legközelebb februárban ül össze kétszer a parlament.

Az ellenzék jóindulatán is múlik

Ahhoz, hogy hétfőn esküt tehessen, a kormánynak péntekig jelöltet kell találnia. A jelöltet ugyanis a rendvédelmi és az igazságügyi bizottságnak is meg kell hallgatnia, a bizottságok napirendjéről pedig legkésőbb pénteken döntenek. Elvileg esély lenne rá, hogy a bizottságok hétfői ülésén módosítsák a napirendet, de ez esetben a kormány ki lenne téve az ellenzék jóindulatának.

Egyelőre azonban nincs jelölt, és arról is csak elképzelések vannak, hogy ki jöhetne szóba. Három lehetőség merült fel, külső szakember, szocialista politikus, esetleg egy aktív vagy visszavonult rendőrtiszt kinevezése.

Külsős nem vállaná, belsős nincs

bajnai33

Külső szakembert még kormányzati forrásaink szerint is nehezen találhatnak a feladatra. Jövőre valószínűleg a lehetséges legkorábbi időpontban, április 11-én választást tartanak, aligha akarhatja külsős szakember vállalni ilyen rövid távon a feladatot.

A belsős megoldás, azaz a szocialista politikus kinevezése ellen szól, hogy nincs igazán megfelelő szakember a posztra. Avarkeszi Dezső államtitkárt az SZDSZ nem támogatná, és bár a pártban felmerült Lamperth Mónika neve, a volt önkormányzati miniszter sem túl lenyűgöző választás - sem igazságügyi, sem rendészeti szakembernek nem számít, hiszen pont azt a belügyminisztériumot vezette, ami alól már kiszervezték a rendőrséget. Kormányzati forrásaink nem mutattak túl nagy lelkesedést a politikus jelöltek irányába, és a költségvetés elfogadása után Bajnai már nem szorul rá különösebben a szocialisták támogatására.

Harmadik lehetőségként felmerült, hogy rendőrt nevezzenek ki a tárca élére. Emellett az szólna, hogy a tárca törvényalkotási feladatai a parlament hétfői ülésén lezárultak, most már csak végrehajtani kellene a tízpontos közbiztonsági csomagot. A romák elleni támadássorozat és a Jobbik előretörése óta a közbiztonság a fő téma, Bajnai pedig már beiktatása után a bizalom visszaszerzését nevezte legfőbb feladatának, és ez alatt nem csak a befektetői bizalomra, hanem a közbiztonságra is gondolt. Ezt a programot egy rendőr jól képviselhetné.

Rendőrálom

Ellene szól ugyanakkor a rendőrminiszter és a rendőrállam közti könnyed áthallás, illetve az, hogy akár Bencze József jelenlegi, akár Bene László volt országos főkapitányt választanák, mindketten kemény támadásokra számíthatnának az ellenzék részéről - a Fidesz az elmúlt években amúgy is folyamatosan a rendőrség átpolitizáltságáról beszél.

Bencze József
Bencze József

Ezért is merülhetett fel alternatívaként, hogy a miniszteri posztot mégis egy szocialista politikus kapja - ez esetben az igazságügyi bizottság szocialista tagját, Simon Gábort emlegetik esélyesként -, rendőrt pedig a Juhász Gábor titkosszolgálati miniszteri kinevezése óta betöltetlen államtitkári posztra nevezzenek ki.

Zokon vették

Draskovics tehát nehéz helyzetbe hozta lemondásával Bajnai Gordont. A miniszterelnök környezetében nem csak emiatt neheztelnek azonban rá. Lemondása indoklását is kifogásolták, az időzítést pedig egyenesen felháborítónak tartják.

Draskovics Tibor
Draskovics Tibor

Kedd este jelentette be lemondását, miközben Bajnai és a kommunikációs stáb egy Londonba tartó repülőn űlt, ahova magyar idő szerint csak este fél tizenegykor érkezett meg. Ráadásul a miniszterelnök másnap hajnalban már továbbindult washingtoni látogatására, így Draskovics váratlan távozására érdemben csak másnap délután tudott reagálni. Cikkünk megjelenése után Draskovics Tibor telefonon cáfolta értesüléseinket, állítása szerint ő már az elutazása előtt tájékoztatta távozási szándékáról a miniszterelnököt. Ha így is volt, az utazó stábtagok nem tudtak erről.

Zokon vették a kormány Draskovicshoz képest semmilyen politikai múlttal nem rendelkező miniszterei is, hogy távozásakor folyamatosan a szakmaiságot emlegette. Az indoklás, mint ismert, az volt, hogy a választási kampány nem kedvez azoknak, akik a szakmai téren akarnak teljesíteni, ezért ők jobb, ha hátrébb lépnek. Draskovics ugyan búcsú-sajtótájékoztatóján azt magyarázta, hogy ebből a szentenciából minisztertársaira az égvilágon semmi sem következik, ezt azonban több kollégája nem így értékelte. Úgy vélték, nem volt fair húzás Draskovicstól, hogy ha már idő előtt lelép, még a többieket is kellemetlen helyzetbe hozza.

Prózai okok

A távozás valós indokai ennél prózaiabbak. Egyrészt több forrásunk szerint a miniszter állásajánlatot kapott a PriceWaterhouseCoopertől, a Big4, a négy legnagyobb könyvvizsgáló és adótanácsadó cég egyikétől. Draskovics átlépéséről már két éve is felröppentek hírek. Akkor a hír korai szivárgása is közrejátszhatott abban, hogy a váltás nem valósult meg. Draskovics szerint valójában ő utasította el az állást, mert inkább "Gyurcsány Ferenc megtisztelő felkérését" választotta az igazságügyi tárca vezetésére. Előtte a kormányzati igazgatásért felelős tárca nélküli miniszter volt.

Másrészt Draskovics körül fogyni kezdett a levegő. Értesüléseink szerint a korábban pénzügyminiszter Draskovics most is megpróbált beleszólni a költségvetés alakításába, de ezt a Bajnai-Oszkó duó nem vette jónéven. Draskovics tagadja, hogy bármilyen formában bele akart volna szólni a költségvetésbe, csupán a tárcáját érintő kérdésekre tett javaslatot. Értékelése szerint sikeresen, "a költségvetés egyetlen nyertese a rendőrség", mondta.

Kelemetlen helyzetbe került az antikorrupciós csomag ügyében is. Bajnai a közbiztonság mellett az elmúlt hetekben a korrupció letörését tette legfőbb célkitűzésévé, törvénycsomagot is beterjesztett a tárgyban. Draskovics elmondása szerint az antikorrupciós javaslatot valójában már Bajnai miniszterelnöksége előtt kidolgozták, de örül neki, hogy a miniszterelnök is felkarolta.

A korrupció elleni harchoz Bajnai a témában aktív civil szervezetek, a Transparency International és a Freedom House segítségét is kérte. Ez utóbbiak egy feltételt szabtak, hogy Draskovics húzódjon háttérbe, mert "még ha kérdez is hazudik".  A Transparency International és a Freedom House közös közleményben "a leghatározottabban cáfolta" hogy ilyenek elhangzottak. Pedig ezt több, a tárgyalások menetét közelről ismerő, egymástól független forrásunk is megerősítette.