Egy kisfiú agyát támadta meg a H1N1

2009.12.06. 18:35 Módosítva: 2009.12.06. 18:59
A fővárosi Heim Pál Kórházban kezelnek egy 12 éves kisfiút, akinek a központi idegrendszerét támadta meg az új influenza. Magyarországon ez az első olyan eset, hogy az agyat, nem pedig a tüdőt veszélyezteti a vírus, adta hírül az MR1 Kossuth Rádió.

A kisfiú állapota súlyos, de stabil, az intenzív osztályon ápolják - mondta a Krónikának a Heim Pál Kórház főigazgatója.

Harmath György hozzátette, laboratóriumi vizsgálat is igazolta a H1N1-fertőzést. Idegrendszeri tüneteket észleltek, ami elég ritka szövődmény. Eddig Magyarországon ilyen szövődményről nem számoltak be. Ez az eset egy olyan vírusfertőzés, amely az agyállományt támadja meg - közölte a főigazgató.

A kisfiú egy héttel a tünetek megjelenése előtt kapott oltást. - tette hozzá a főigazgató. Így még nem volt védett a szervezete, amikor megkapta fertőzést.

Közben folyamatosan javul az állapota annak a 29 éves férfinak, akit a debreceni Kenézy kórház intenzív osztályán ápolnak H1N1 vírusfertőzéssel, annak ellenére, hogy megkapta a védőoltást. Pénteken vették le a lélegeztetőgépről, azóta már tud enni és beszélni is. Az orvosok szerint napokon belül kiengedhetik a kórházból.