Vádat emelhetnek Borovszky ellen

MTI/Index
2010.01.19. 06:44 Módosítva: 2010.01.19. 12:18
Magyar Hírlap úgy tudja, a Fővárosi Főügyészség hivatali visszaélés és vesztegetés miatt hamarosan vádat emel Borovszky Tímea, az oktatási tárca (OKM) Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának korábbi vezetője ellen.

Skoda Gabriella, a vádhatóság szóvivője a Magyar Hírlapnak azt mondta, a nyomozás már lezárult, az eljárás iratait ismertették a gyanúsítottal, és az ügyészség harminc napon belül dönt a vádemelésről. Borovszky Tímeát tavaly szeptemberben gyanúsította meg a Fővárosi Főügyészség.

Az OKM hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatására 45 millió forintot utalt át a HÖOK „Hallgatókért Alapítvány” részére. Az összeggel az alapítvány nem tudott maradéktalanul elszámolni.

A Magyar Hírlap szerint Nagy Attila, a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási tanulmányait támogató Katapult mentorprogram korábbi vezetője arról tájékoztatta az oktatási minisztert, hogy Borovszky 2008 tavaszán arra kérte őt: titokban adjon át az ösztöndíjak terhére hatszázezer forintot a főigazgatóság egyik munkatársának, ám a kérést a főigazgató egyik beosztottja és a program vezetője is megtagadta.

Nagy elmondta, a későbbi gyanúsított 2007 őszén arra utasította őt, hogy a hallgatók tanulmányainak támogatására szánt keretből megbízási szerződés és pályázat nélkül ötmillió forintot adjon a Romaversitas Alapítványnak egy tanulmány elkészítésére. A szakminiszteri vizsgálat kiderítette, hogy a felmérés 2009 márciusáig nem készült el - írta a lap.