Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leadták a munkát Sólyom bölcsei

2010.01.29. 15:58 Módosítva: 2010-01-29 16:05:39
Sólyom László a Sándor-palota tükörtermében mutatta be a Bölcsek Tanácsának társágában a Szárny és Teher című tanulmánykötetet péntek délelőtt. A független szakértők a köztársasági elnök kérésére az oktatás fejlesztésével és a korrupció visszaszorításával kapcsolatban dolgoztak ki javaslatokat.

A köztársasági elnök pénteken bemutatta az általa felkért Bölcsek Tanácsa nevű testület kötetét. A Sólyom megbízásából dolgozó szakemberek az oktatás és a korrupció területén szükséges intézkedéseket gyűjtötték össze. Sólyom állítása szerint a két területet azért választotta, mert míg az oktatás szárnyakat adhat, a korrupció súlyos teher.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A bölcsek közül elsőként Eva Joly beszélt. A korrupció ellenes küzdelemben régóta aktív norvég-francia európai parlamenti képviselő elmondta, a probléma mindenhol komoly, még Norvégiában is.

A korrupció, egy átlagos európai országban 15-20 százalékos adóbevétel kiesést okoz , fejlődő országokban pedig ez az arány 30 százalék körüli. Számításai szerint utóbbi országok tízszer annyi bevételtől esnek el a korrupció miatt, mint amennyit segélyként kapnak.

A maffia szerepéről beszélve megemlítette, a legtöbb országnak megvan a saját bűnszervezete, de vannak maffiák amelyeknek saját országa van. Példaként hozta Bulgáriát, és óva intette Magyarországot, hogy hasonló útra tévedjen. A konkrét javaslatok közül kiemelte, hogy egy külön ügyészi szervezet létrehozására, illetve a tanúvédelmi program fejlesztésére lenne szükség.

02

Joliyt követően Lámfalussy Sándor közgazdász, az Európai Monetáris Intézet volt elnöke szólalt fel. Az oktatáspolitika átalakításáról beszélve felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak ugyanolyan problémákkal kell megküzdenie, mint a nyugati államoknak, csak a helyzet súlyosabb.

Három problémás területet határozott meg. Elsőként kiemelte a magyarországi értékzavart, amelynek gyökerei véleménye szerint a Kádár-rendszerből erednek. Az oktatáspolitika területét is érinti az egész társadalmat jellemző polarizálódás. A szakadék óriási a lemaradó és a jól teljesítő, elitképzést nyújtó oktatási intézmények között. Végül megemlítette, hogy a politikai intézmények kudarca sem hagyja érintetlenül ezt a területet.

03

Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem professzora felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb gondban a pedagógusképzés van. Mint azt az Indexnek adott interjújában is elmondta, ezen a területen lassan tarthatatlan a helyzet.

A magyar oktatás alapvető problémái között említette még annak kudarcközpontiságát. A felsőoktatásról szólva pedig azt, hogy az elmúlt évek egymást követő gyors változásai kaotikus állapotokat hoztak létre.

A Hír tv kérdésére válaszolva megerősítette, hogy bár néhány területen egyértelmű előnnyel jár, máshol - például a tanárképzés terén - kifejezetten hátrányos volt a bolognai rendszer bevezetése.

04

Utolsóként Fodor István mérnök, az Ericson Magyarország volt vezérigazgatója beszélt a most befejezett munkáról. Kiemelte, hogy amikor a javaslatokat dolgozták ki, mindenképp el akarták kerülni, hogy aktuálpolitikai események befolyásolják a munkát. Reális célként azt jelölték ki, hogy tíz év múlva Magyarország korrupció terén Szlovéniával legyen egy szinten.

Véleménye szerint a korrupció elleni küzdelem nagyon gyorsan megtérül. Kérdésre reagálva elmondta, bár pár évvel ezelőtt talán elég lett volna a meglevő törvények betartására koncentrálni, a helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy mélyebb intézkedésekre van szükség. A Bölcsek Tanácsa most több száz konkrét intézkedést tartalmazó javaslatcsomaggal állt elő.

balról jobbra: Fodor István, Eva Joly, Sólyom László, Lámfalusi Sándor és Csermely Péter
balról jobbra: Fodor István, Eva Joly, Sólyom László, Lámfalusi Sándor és Csermely Péter

Végül az államfő ismételten felhívta a figyelmet a normakövetés fontosságára. „Normák nélkül nincs semmi” mondta. Legvégül pedig megjegyezte: Van kiút.